In mijn praktijk kom regelmatig deze 2 types tegen; de ballerina en de bodybuilder. Het zal je verbazen dat bij de ballerina’s soms ook Fjorden en Haflingers horen en bij de bodybuilders de dressuur gefokte KWPN-ers. Waar het hier om gaat is dat het nogal een verschil maakt voor je training of je paard erg lenig is, of juist wat compacter, maar krachtiger. En om het in de extremen te houden, sommige zijn zo lenig dat ze hypermobiel zijn en dus nauwelijks stabiliteit in het lijf hebben. Maar ja, dus ook in de compact gebouwde fjord kan een ballerina schuilen. Die paarden hebben zoveel mogelijk stabiliteit en kracht nodig vanuit hun spieren en moeten dus erg goed rechtgericht worden. En dat duurt een stuk langer dan bij een paard dat van zichzelf al veel stabiliteit heeft, daarmee ben je juist veel meer aan het werken aan de lenigheid.
Een bodybuilder zijn heeft nadelen
Ik kwam er bij mezelf achter dat het zijn van een bodybuilder (het blijft fysiek zwaar werk, paarden behandelen) ook echt wel zijn nadelen heeft. Ik werd steeds stijver! Hoewel mijn spieren sterker zijn geworden, zijn ze ook duidelijk korter geworden. Bij een pilates les werd me nog duidelijker hoe erg het was, ik kon nauwelijks met gestrekte benen op de grond zitten en dan ook nog een beetje naar voren reiken. Terwijl het meisje dat de les voordeed ongeveer plat voorover gebogen lag. Dat was duidelijk de ballerina.
Uiteindelijk is het zelfs zo dat te korte spieren minder sterke zijn dan spieren die wel voldoende kunnen verlengen. Als je paard dus niet met zijn neus bij zijn knie kan komen (ja van zijn achterbeen) maar maximaal tot zijn schouderblad, dan weet je dat hij nooit een fijne, ontspannen lengtebuiging kan maken. En als zijn spieren van zijn lendenen zo stijf zijn, dat hij zijn bekken maar een millimeter kan bewegen als je wat kriebelt naast zijn staart, dan wordt lekker doorgalopperen ook een hele opgave. En als je dat dan dus wel gaat vragen, dan kan je rekenen op spierpijn de volgende dag. Ik voelde het in ieder geval vier dagen later nog!
Mist het souplesse of kracht?
Door wat wij doen met, en vragen van ons paard, ontwikkelen we zijn lijf. Het is dus erg belangrijk dat je van je paard weet wat hij nodig heeft, is het juist de souplesse die hij mist of de kracht? Beide kan ook natuurlijk, dan heb je een dubbele uitdaging. Als je in het bezit bent van een ballerina, kan het best lastig zijn om te merken wanneer hij vastzit in zijn lijf. Er is immers nog zat bewegingsvrijheid over. Maar toch moet je daar geen genoegen meenemen. Als hij altijd met groot gemak zijn staartwortel met zijn tanden kon krabben, en nu ineens niet meer, dan klopt dat voor hem niet.
Zoals altijd is een combinatie van deze 2 types het beste, wel lenig maar niet te, wel krachtig maar niet stijf. Als ik zulke paarden onder mijn handen heb, dan weet ik weer waarom. Die paarden hebben over het algemeen hier en daar een kleine blokkade, maar geen grote problemen. Of je nou over een bodybuilder of ballerina beschikt, het versterken van de zwakke kanten brengt zijn lijf meer in balans. Dan heb je een happy paard waar je lang van kan genieten.