Voor velen van ons heeft het weer veel te lang geduurd, maar nu is het eindelijk zover: het is lente! Het wordt langer licht en het weer wordt beter. Kortom, meer tijd om plezier te hebben met je paard!
Helaas is het begin van de lente niet voor alle paarden en pony’s een plezier. De mugjes worden langzaamaan weer wakker, maar ook ziekteverwekkers liggen op de loer om voor flink wat jeuk aan staart, manen en lichaam te zorgen. In deze blog geef ik je een aantal tips om ervoor te zorgen dat jouw paard minder last zou kunnen hebben van jeuk.
Even inzoomen
Welke organen zijn er precies uit balans bij een paard met jeuk?

Als natuurgeneeskundig diertherapeut ga ik er vanuit dat een gezond lichaam nergens last van heeft. Mocht jouw paard jeuk hebben dan zullen er waarschijnlijk één of meerdere organen uit balans zijn. In het geval van jeuk spelen de navolgende organen een grote rol.
De lever
De lever is verantwoordelijk voor de afvoer van afvalstoffen. Bloed stroomt door kleine vaatjes door de lever naar de levercellen en die scheiden afvalstoffen uit naar de galgangen. Het paard heeft géén galblaas maar loost deze afvalstoffen rechtstreeks in de dunne darm.
De Nieren
De nieren zijn echte regelaars en erg belangrijk voor je paard. Een van de taken die zij hebben is om schadelijke (afval)stoffen uit het bloed te zeven.
Het maag-darmstelsel
Zoals hierboven al te lezen is loost de lever alle afvalstoffen direct in de dunne darm. De darmen van het paard zorgen voor de vertering van voedsel. Zij nemen de voedingsstoffen hieruit op en voeren de afvalstoffen af. Als er teveel afvalstoffen in de darmen achterblijven dan kan het lichaam moeite krijgen met het opnemen van de voedingsstoffen. Dit kan op zijn beurt weer voor andere klachten zorgen.
Naast dat jouw paard jeuk kan krijgen door een vervuild systeem, kan een verminderde weerstand ook zorgen dat het gevoeliger is voor ziekteverwekkers en mugjes. Het grootste deel van het afweersysteem zit in de darmen: de darmflora. Dit is de verzamelnaam voor de goede en slechte bacteriën die in de darmen met elkaar samenleven. Zolang er genoeg goede bacteriën in de darmen zitten, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. Als er balans is tussen de goede en slechte bacteriën, werkt het afweersysteem goed. Als de balans verstoord is, kan de weerstand achteruit gaan. Door ervoor te zorgen dat de afvalstoffen uit het lichaam blijven houd je de darmflora van jouw paard gezond en werkt zijn of haar afweersysteem (weerstand) beter.

Stap 1: afvalstoffen verwijderen
Draineren, ontgiften, ontslakken, reinigen, het zijn allemaal termen voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen. Dat klinkt wellicht wat vaag, ‘afvalstoffen’, toch zijn ze in het lichaam van elk dier en mens aanwezig. Je krijgt ze op allerlei manieren binnen, denk aan lucht- en watervervuiling, toegediende medicatie, conserveringsmiddelen, enz.
De afvalstoffen worden in de richting van de lever en nieren vervoerd. Zij zorgen ervoor dat de afvalstoffen afgebroken worden. Is de werking van de lever verminderd of heeft jouw paard teveel afvalstoffen in het lichaam? Dan zet het lichaam ze af in de bindweefsels. Een van de tekenen dat jouw paard afvalstoffen kwijt moet, en dus een reinigingskuurtje kan gebruiken, is als hij of zij meer last heeft van jeuk.
Er zijn diverse goede producten op de markt om jouw paard één tot twee maal per jaar te reinigen. Enkele producten waaraan je kunt denken zijn Groene Leem, Phytonics Detox comp en Groene Os Drainage Compositum.
Let op! Ga tijdens de dracht of lactatieperiode niet aan de slag met een reiningskuur. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar wat het effect is op het ongeboren of net geboren paard. Ook paarden die erg ziek zijn, maar ook paarden met lever- en nierproblemen, moeten niet extra belast worden. Het lichaam is druk bezig om de ziekteverwekker te lijf te gaan en kan hierbij de extra belasting van een reinigingskuur niet gebruiken.
Stap 2: weerstand boosten
Zoals hierboven te lezen is kunnen afvalstoffen een effect hebben op de weerstand. Na een reinigingskuur adviseer ik dan ook altijd om het paard een weerstandsboost te geven.
Het product dat ik hiervoor aanraad is Silsterk. Silsterk is een product dat een bijzonder positieve inwerking op de weerstand heeft. Het is samengesteld uit de essentiële oliën van tea tree en citroen; propolis en Eko-honing. Propolis is een stof die gemaakt wordt door bijen, het helpt bacteriële indringers uit de bijenkorf te weren. Tea tree staat bekend om zijn dodende of verlammende effect op bacteriën, virussen en schimmels en de citroen draagt bij aan herstel van de zuurbase balans van de darmen.
Stap 3: ondersteunen van de darmen
Weerstand begint in de darmen. Zorg, naast dat je het paard in het voor- en najaar een reinigingskuurtje geeft, ook voor ondersteuning van de darmen. Zo blijft de weerstand op peil.
Ook hier zijn diverse goede producten voor op de markt. Enkele producten waaraan je kunt denken zijn Phytonics Probiotics, Puur Probiotics en De Groene Os Darm Compositum.
Disclaimer
Uiteraard vervangen deze tips niet het bezoek aan de dierenarts. Ieder paard is anders en klachten kunnen uiteraard ook door een ander verzwakt orgaan/organen veroorzaakt worden. Dit zijn algemene tips voor paarden met jeuk. Zit hier niet de gouden tip voor jouw paard tussen en wil je jouw paard graag natuurlijk ondersteunen? Ga dan op zoek naar een natuurgeneeskundig diertherapeut bij jou in de buurt.