HORSECONNECT

Hoe kies je de juiste therapeut of behandelaar voor je paard? – 5 tips

emma-blijdenstein-dierenfysiotherapeut

Soms beginnen de signalen heel subtiel, je paard is net wat onrustiger bij het opzadelen of heeft wat moeite met de rechtervolte. Je wilt het beste voor je paard en besluit om er naar te laten kijken. Wie bel je dan?

Deze blog is ontstaan naar aanleiding van een post op mijn persoonlijke Facebookpagina. Waar ging mijn bericht over? Over de vele “therapeuten” die tegenwoordig in paardenland actief zijn. Wie laat jij aan jouw paard komen?

Hierbij mijn 5 tips voor het kiezen van de juiste behandelaar of therapeut voor je paard:

1. Controleer de website van de persoon die je gaat bellen

Welke opleiding(en) heeft deze persoon gedaan? Dat is waar ik altijd eerst naar kijk, niet naar hoe mooi de foto’s zijn of wat voor referenties genoemd worden. Bekijk, als je twijfels hebt, de website van een genoemde opleiding. Vaak kent die een register waar je kunt zien of deze persoon de opleiding ook echt gevolgd heeft.

Een opleiding die in twee jaar, zonder vooropleiding, personen opleidt tot osteopaat, is iets anders dan een opleiding van twee of drie jaar waar als vooropleiding fysiotherapie of een andere HBO of WO gerelateerde opleiding voor gevraagd wordt. Een massage cursus van drie dagen is iets anders dan een tweejarige opleiding tot masseur.

Heeft de therapeut recentelijk nog cursussen gevolgd of een nieuwe opleiding gedaan? Dat is een goed teken. Deze therapeuten vinden het belangrijk en interessant om hun kennis te vergroten en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

2. Kijk of je ergens referenties kunt vinden

Zijn er referenties over deze behandelaar of therapeut te vinden en dan bedoel ik niet alleen op de eigen website. Zit de persoon in een netwerk en werkt de behandelaar of therapeut samen met andere disciplines? Staat de therapeut in het kwaliteitsregister van zijn of haar beroepsvereniging? Dat zijn altijd pluspunten: samenwerking vergroot kennis en kunde en draagt bij aan een betere behandeling van je paard. In een kwaliteitsregister staan geeft ook aan dat deze therapeut bij- en nascholing volgt en zich verder ontwikkelt.

3. Welke titel hanteert jouw behandelaar?

Dierfysiotherapie is een beschermde titel. Alleen gediplomeerde dierenfysiotherapeuten mogen zich zo noemen. Hetzelfde geldt voor dierenartsen. De term “fysiotherapeutisch gerelateerde bewegingstherapie” is dus niet hetzelfde en behoorlijk misleidend als het geen dierenfysiotherapeut is. Of Veterinair bewegingstherapeut? Kijk goed wat voor een opleiding de persoon gedaan heeft, want het kan heel goed zijn dat die persoon helemaal geen dierenarts/veterinair is. Osteopaat, chiropractor, paardentandarts, sportmasseur of bijvoorbeeld craniosacraaltherapeut zijn alle niet beschermde titels. Iedereen zou zich zo kunnen noemen…

Officieel werkt een dierenfysiotherapeut op verwijzing van een dierenarts, tenzij bij een preventief consult. Als er tijdens het preventieve consult een kreupelheid ontdekt wordt of iets anders “niet pluis” is, dan wordt de dierenarts ingeschakeld. Een masseur schakel je dus niet in voor het diagnosticeren en behandelen van een gescheurde spier. Elke masseur die hier zonder toestemming van een dierenarts aan begint, werkt buiten zijn bevoegdheid.
Des te meer een goede reden om goed te kijken welke opleiding(en) jouw therapeut gedaan heeft en wat zijn of haar werkwijze is.

4. Onbekend is onbekwaam

Als je therapeut of behandelaar niet weet wat er aan de hand is, dan hoort hij of zij overleg te hebben met een collega of een dierenarts. Dat is geen teken van zwakte, maar juist een teken van kunde. In de praktijk heet dat: als je onbekend bent met het probleem, ben je ook onbekwaam om zo maar een behandeling te starten. Een goede behandelaar kent zijn of haar grenzen en respecteert die.
En een goede behandelaar is, binnen die grenzen, verzekerd. Daarnaast vallen bijvoorbeeld dierenfysiotherapeuten, net als dierenartsen, onder het veterinair tuchtrecht.

5. Een goede behandelaar neemt de tijd voor het onderzoek, het opstellen van een behandelplan en de behandeling

Een goede behandelaar geeft na een eerste onderzoek aan hoeveel behandelingen er waarschijnlijk nodig zijn en reflecteert voor en na elke behandeling hoe het gegaan is en kijkt kritisch naar eigen handelen. Een goede behandelaar zal bij geen verbetering na twee of drie behandelingen het behandelplan aanpassen en desnoods jouw paard doorsturen of andere hulp inschakelen. En een goede behandelaar houdt een dossier bij van alle consulten en geeft je een rapport na de behandeling.

Wees kritisch voor je paard. Ga voor kwaliteit en kies niet zomaar een therapeut omdat die toevallig toch al op stal komt of omdat die zo goedkoop is. Je laat je CV-ketel ook niet zo maar door die handige buurman repareren, maar door een gekwalificeerd installateur.

Hierbij nog een lijstje met goede opleidingen en verenigingen:

Kwalitatief goede opleidingen

ICREO – Osteopathie
The Vluggen Institute – Osteopathie
McTimoney Animal Association – Osteopathie/Chiropractie
IVCA – Chiropractie
FES – Chiropractie

Verenigingen

NVFD – Vereniging voor fysiotherapie bij dieren
Vereniging Paarden Sportmasseurs Nederland

Mocht ik voor jouw gevoel niet volledig zijn geweest in dit lijstje of heb je nog meer tips voor paardeneigenaren, Laat het ons dan weten! Bij HorseConnect staan we altijd open voor feedback.

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze