Huidaandoeningen veroorzaakt door het zadel

Vandaag een (korte) blog over huidaandoeningen, veroorzaakt door het zadel.

Ik kom regelmatig paarden tegen, die harde bultjes op hun rug hebben, precies waar de kussens van het zadel zitten. Vaak zijn dit een soort harde bindweefselbultjes ‘Nodulaire necrobiose’.

Dit is een van de meest voorkomende afwijkingen van de huid van het paard, naast schimmel, mok, luis, eczeem. Het is nog niet bekend wat precies de oorzaak is: insectenbeten, overgevoeligheid of door een trauma (drukplekken van het zadel)?

Deze plekjes komen voor op het hele lichaam, maar ik zie ze vaak op de plek van het zadel of de singel. De bultjes doen geen pijn. Het is alleen lastig als je wilt rijden, want dan kunnen ze kapot gaan en gaan bloeden.

“Niets doen” is vaak de beste behandeling. Ik raad meestal aan om een tijdje niet te rijden en een goed passend zadel te zoeken.

Ik zie tegenwoordig dat er allerlei dekjes en onderleggers ontwikkeld worden om te voorkomen dat paarden bultjes krijgen. Eigenlijk is dit symptoombestrijding: bultjes duiden erop dat je zadel niet past!

 • De boom is te rond en daardoor ligt zadel niet stabiel op het paard
 • De twist (waar je zit), is te smal
 • De vulling is te hard of er zit teveel vulling in het midden van het zadel

Witte haren

Hier kan ik kort over zijn: witte haren ontstaan doordat er teveel druk is. Aan de voorkant ontstaan deze vaak, doordat de boom te wijd is. Vaak denken mensen dat de boom te nauw is, maar meestal zit er veel druk precies achter de schouders. Het kan ook zijn dat de kussens te hard gevuld zijn, bobbelig zijn.

Een lichte witte verkleuring verdwijnt meestal weer met de volgende verharing, mits het zadel aangepast wordt en goed past.

witte-haren-paard

Witte haren onder het zadel, aan de achterkant van het zadel

Vroeger dacht ik altijd dat dit kwam doordat het zadel niet paste en teveel bewoog. Dit kan het geval zijn. Op een of andere manier verschijnen deze plekjes altijd aan het einde van de winter, net voor de verharing. Meestal zijn deze plekjes weg als de zomervacht er weer is.

witte-haren-zadel

De boom

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de boom, de basis van het zadel, is. Als ik paardeneigenaar zou zijn, zou ik altijd vragen of ik de boom van het zadel zou mogen zien: volgt deze de rug mooi, is er genoeg ruimte voor de ruggengraat, ligt hij stabiel op het paard?

Goede zadelpassers kennen hun zadels, weten welke bomen erin zitten en weten wat bij de rug van je paard past. Toch zou ik, zeker bij maatzadels, altijd vragen of je de boom mag zien. Als je ziet dat je boom als een soort schommelstoel op de rug van je paard ligt, kan je ervan uitgaan, dat je paard daar problemen mee krijgt. En wellicht de beruchte bultjes….

Aan de andere kant: als je paard een beetje weke rug heeft, zal een hele rechte boom problemen veroorzaken.

Boom die de rug van het paard goed volgt:

boom-zadel-martine-liefstingh boom-zadel

Ook de kussens spelen een belangrijke rol: deze horen breed te zijn, maar niet te breed (niet breder dan de lange rugspier), het beste is als ze met wol gevuld zijn. Sommige zadels zijn gevoerd met Prolite, vilt of schuim; prima!

Zadels blijft een lastig punt: twee bewegende wezens met een star voorwerp er tussen, waarvan we willen dat het de druk c.q. ons gewicht optimaal verdeelt over de paardenrug.

ijslanderzadel zadel-boom

Martine Liefstingh

Martine Liefstingh

mliefstingh@planet.nl

Ongeveer mijn hele leven rijd ik paard. Daarnaast heb ik al ruim 30 jaar eigen paarden, ze zijn dus niet uit mijn leven weg te denken. Tien jaar geleden heb ik de opleiding MSFC gedaan, met alle bijbehorende modules voor zadels maken. Daarnaast heb ik vijf jaar geleden met succes de Engelse opleiding tot ‘Qualified Saddlefitter’ van de Society of Master Saddlers afgerond. Voor mij staat het welzijn van het paard centraal. Ik heb me verdiept in anatomie, biomechanica, fysiologie en verschillende manieren van trainen van het paard.

www.liefstinghzadels.nl

1 Comment
 • Alice.Neef

  23 april 2017 at 09:38

  Idd drama mijn paard heeft het 30 zadels verder ook elke keer.Ga nu een luchtzadel proberen.En anders zou ik het even niet meer weten.De back on trac pads laten het gelukkig weer snel verdwijnen…beter dan dat gesmeer met gel e.d.
  Blij met dit stukje….ik heb nl. al zooo vaak moeten zeggen”het past niet want ze krijgt bultjes” ???
  Groetjes Alice

Laat een reactie achter