HORSECONNECT

Magnesiumtekort bij paarden – een groot probleem

magnesiumoxide

Veel paardeneigenaren zijn wel bekend met het geven van een magnesiumsupplement aan het paard. Er worden verschillende soorten magnesium aangeboden, maar waarom gebruiken we het eigenlijk? En welke vorm magnesium is het beste en waarom?

De functie van mineralen

Pure magnesium is een metaal, maar omdat het een verbinding heeft gemaakt met bijvoorbeeld zuurstof, wordt het magnesiumoxide en is het een mineraal. Zo zijn er vele soorten magnesium verbindingen, zoals magnesiumcitraat, magnesiumchelaat en magnesiumsulfaat, bekend als Bitterzout. Wij bedoelen in dit schrijven met magnesium het mineraal.

Elk mineraal heeft een samenwerker of tegenhanger, hierbij de belangrijkste: Bij magnesium is dat calcium (1:2-3), calcium en fosfor (2:1), zink en koper (7:1) en kalium en natrium (3:1). De trend is dat calcium, fosfor, natrium en koper vaak te veel voorkomen in voeding voor paarden en magnesium, zink en kalium juist te weinig. Kort gezegd zorgt calcium voor de aanspanning en magnesium als tegenhanger voor de ontspanning. Een tekort aan magnesium ontstaat o.a. als er een te groot aandeel aan calcium aanwezig is en de verhouding tot elkaar uit balans is. Deze tekorten aan magnesium of juist overschotten aan calcium zorgen voor fysieke en mentale problemen bij onze paarden.

Mineralen zijn, zoals voor elk levend wezen, heel belangrijk voor paarden. Een paard heeft namelijk niet alleen mineralen nodig om het bijvoorbeeld mogelijk te maken om eiwitten, vetten en koolhydraten op te nemen, maar het heeft ook mentale functies. Magnesium is betrokken bij wel meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, hieronder een lijstje waar het allemaal aan bijdraagt:

Fysiek

  • Voor ontspanning en pijndemping;
  • een normale werking van de spieren, tegen hoge spierspanning en bij stijfheid;
  • voorkomen van neuromusculaire problemen;
  • de instandhouding van normale botten & tanden;
  • een normale eiwitsynthese en celdeling;
  • neurotransmissie en spiercontractie;
  • de energie stofwisseling en bij vermoeidheid;
  • behandeling van kolieken bij merries met een verstoorde hormonale huishouding (extreme hengstigheid);
  • ondersteuning bij insuline resistentie en hoefbevangenheid.

 

Mentaal

  • Brengt rust tegen stress;
  • overgevoeligheid en gespannenheid;
  • voor een normale werking van het zenuwstelsel;
  • voor een normale psychologische functie;
  • voor de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen.

Dit maakt magnesium een belangrijk mineraal wat stevigheid aan het skelet geeft, de spieren ontspant, goed is voor het zenuwstelsel en helpt tegen stress. Een mooie basis voor een goed trainbaar en ontspannen paard. Daarnaast helpt het bij insulineresistentie en hoefbevangenheid.

Magnesiumtekort

Uit onderzoek is gebleken dat steeds meer paarden lijden aan een magnesiumtekort. In een recent onderzoek door de gezondheidsdienst bleek dat bij zieke paarden de magnesiumwaarde bij 55% onder de norm zat en bij gezonde paarden tot wel 23%. Magnesium komt in bijna alle paardenvoeders voor, maar het gehalte magnesium verschilt per voeder. Eén van de oorzaken van dit tekort is het teveel aanbieden van mineralen en in onjuiste verhoudingen, waardoor er zoveel calcium beschikbaar komt dat het uit balans raakt en de magnesium niet goed kan worden opgenomen.

Een tekort kan ook ontstaan doordat een paard zwaarder in het werk staat dan de norm of bij merries die drachtig zijn. En doordat het gemiddelde ruwvoer steeds minder magnesium bevat door het gebruik van kunstmest. Enige jaren geleden hebben verschillende paardenvoederfabrikanten daarom het percentage magnesium met 15% verhoogt in hun producten, het merendeel gebruikt daarvoor magnesiumoxide in hun voeding. Het probleem is hiermee nog niet verholpen, omdat het aandeel calcium t.o.v. de magnesium vaak nog steeds te hoog is.

Magnesiumvormen en opneembaarheid

Er zijn verschillende vormen van magnesium, organische en anorganische. Onder de organische vallen de magnesiumchelaten en dat zijn dus bindingen tussen magnesium en een organische stof, zoals magnesiumtauraat. De anorganische magnesiumvormen zijn er in een wateroplosbare vorm, waaronder de magnesiumcitraat en -chloride en een wateronoplosbare vorm, waaronder de magnesiumoxide.

magnesiumWetenschappelijk gezien zijn de magnesiumchelaten het best opneembaar en zijn de wateroplosbare magnesiumvormen beter opneembaar dan de wateronoplosbare vorm. Feitelijk gezien is de opneembaarheid van magnesiumoxide veel lager ten opzichte van een magnesiumcitraat en helemaal vergeleken met –tauraat. Toch wordt de magnesiumoxide veel gebruikt door de paardenvoederfabrikanten en ook hebben wij er goede ervaringen mee. Magnesiumcitraat wordt als supplement veel aangeboden voor paarden en deze bewerkte vorm is vaak aangevuld met een drager, zoals calcium. Dit kan alleen een negatief effect op het paard en de werking van de magnesium hebben, wanneer het calciumgehalte al te hoog is en daardoor de magnesium niet meer opgenomen kan worden. Er is tegenwoordig ook magnesiumolie te koop waar er gebruik gemaakt wordt van een –chloride verbinding die opgenomen wordt via de huid.

Onze ervaring

In de praktijk zien wij tijdens onze metingen dat de paarden zelf vaak voor de magnesiumoxide kiezen, ook al hebben ze keuze uit de verschillende magnesiumverbindingen van verschillende fabrikanten. Onze ervaringen zijn daarom ook heel goed met magnesiumoxide, wij zien al jaren lang de positieve verschillen die het maakt bij paarden met een tekort. Het hoofdproduct van HorseComplete is een kruidenmix die op maat is gemeten, maar door het grote probleem van het magnesiumtekort, geven wij 83% pure magnesiumoxide mee bij onze kruidenmixen, om in de behoefte van het paard te voorzien. Het is daarom ook voordelig bij ons te koop.

Door onze manier van meten hebben wij problemen met de spijsvertering door magnesiumoxide nog niet geconstateerd. Zoals voor alle supplementen geldt is het bij paarden met grote problemen met maag, lever, nieren en darmen altijd raadzaam advies te vragen aan de behandelende dierenarts wat het paard wel en niet kan of mag hebben.

Conclusie

soepel-paardNaast de andere vormen is magnesiumoxide een hele goede en goedkope manier om jouw paard van magnesium te voorzien. Pas op met een magnesiumsupplement waarin de drager calcium is, omdat het de opname van magnesium kan verhinderen. Kijk goed op de verpakking wat het percentage aan magnesium is en om welke vorm het gaat, zodat je niet veel betaalt voor maar weinig en je meer een drager supplementeert dan het mineraal zelf. Een duur magnesiumsupplement hoeft dus niet perse het beste te zijn voor jouw paard.

 

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze