HORSECONNECT

Osteopathie, chiropractie of fysiotherapie, welke therapie kies je voor je paard?

marjorie-westerhof

Als paardeneigenaar zit je met een probleem, je paard loopt niet zo soepeltjes meer en het rijden begint steeds meer op een gevecht te lijken. Je ziet jezelf al voor je, al dansend met je paard door de bak, maar de werkelijkheid toont wat anders. Wat doe je dan? Je probeert het rijtechnisch op te lossen, je geeft je paard even rust, probeert eens een ander bitje.. en het probleem blijft. Het is niet erg genoeg voor de dierenarts, maar misschien dat een behandelaar er wat mee kan.

Wat voor behandelaar?

Het volgende probleem: wat voor behandelaar kies je? Er is namelijk nogal wat keus. En je stalgenoten hebben ook zeer uiteenlopende ervaringen met verschillende behandelaars. De een zweert bij de chiropractor, de ander laat regelmatig een masseur komen, de volgende is weer fan van acupunctuur. En jij? Je hebt geen idee op wie je moet afgaan. En op internet zie je ook door de bomen het bos niet meer.
Fysiotherapie, osteopathie of chiropractie?

Om het iets makkelijker te maken zal ik kort de verschillen uitleggen:

Fysiotherapie is gebaseerd op het losmaken van de spieren waar ze vastzitten en de gewrichten mobiliseren (dat is het dusdanig bewegen van de gewrichten tot ze soepeler voelen) in combinatie met oefeningen zoals stretchen of spierversterkende oefeningen.

Osteopathie is gebaseerd op het behandelen van de wervelkolom (incl. nek en bekken), de organen en de schedel. De technieken die gebruikt worden zijn o.a. manipulaties en zachte technieken om het bindweefsel los te maken en de spanning rondom de organen te verminderen.

Chiropractie richt zich met name op de wervelkolom, van nek tot bekken en de technieken die gebruikt worden zijn voornamelijk manipulaties.

Wat ik in de praktijk vaak zie is dat de meeste professionals die serieus met hun beroep bezig zijn, aanvullende cursussen gevolgd hebben om een completer pakket aan te kunnen bieden. Ik werk onder andere ook met dry needling als aanvulling op mijn behandeling.

Voor welk probleem welke therapie?

Als je ervaring hebt met meerdere soorten therapieën, dan weet je meestal wel op welke therapie jouw paard het beste reageert. Maar dan nog is het soms ook erg afhankelijk van de behandelaar die de therapie komt geven, hebben jij en je paard er een klik mee, dan voelt het meestal prettiger dan als die klik er niet zo is. Dat zegt niks over de kwaliteit, in het dagelijks leven vind je ook niet iedereen even aardig.

De basis

Ik ben van mening dat een goed opgeleide osteopaat, chiropractor of fysiotherapeut de basis is in de behandelingen van je paard (zie de laatste blog van Emma Blijdenstein voor goede opleidingen). Wat ik ook zie is dat paarden die regelmatig gemasseerd worden, cranio-sacraal behandelingen, of andere aanvullende therapieën krijgen, duidelijk minder strak in hun lijf zitten en makkelijker losgemaakt kunnen worden. Deze paarden zijn het gewend om behandeld te worden, hun lijf en geest reageert er sneller op en ze kunnen zich beter ontspannen. Maar ze hebben ook een eigenaar die al heel bewust bezig is met het behouden van een gezond lijf. Is jouw paard nog nooit behandeld, begin dan ook bij een van eerstgenoemde therapieën. Deze professionals zijn over het algemeen dusdanig opgeleid dat ze het kunnen herkennen als er iets niet pluis is. En dus weten wanneer ze moeten doorverwijzen naar een dierenarts. Het laatste waar je op zit te wachten is een eindeloze reeks aan behandelingen en nog steeds met een onopgelost probleem zitten.

Wie kies je?

En maakt het dan nog wat uit of je een fysio, osteo of chiropractor kiest? Aan de ene kant niet, of het lijf nou linksom of rechtsom losgemaakt wordt, als het maar los is. Ik denk dat de keus voor een van deze therapieën vooral gebaseerd is op persoonlijke voorkeur en ervaring van de paardeneigenaar. De ene eigenaar kan zich meer vinden in een chiropractie behandeling en de volgende voelt zich meer aangetrokken tot de osteopathie. En dan nog, binnen deze beroepsgroepen heb je zoveel verschillen tussen de behandelaars en hun manier van werken, de aanvullende therapieën die ze in hun pakket hebben maken ook dat een behandeling er anders uit kan zien. Aan de andere kant, heb je een paard dat gevoelig is op de buik, dan is een osteopaat een logische keus. Heb je een paard met een peesblessure, dan kan een fysiotherapeut i.c.m. laser of medical taping veel betekenen ter ondersteuning van het herstelproces.

Mijn advies

Kies voor iemand die niet al te ver weg woont, dan is het ook makkelijker om bij problemen je behandelaar op korte termijn te laten komen. En ben je tevreden en zie je goede resultaten? Blijf trouw! Als behandelaar zie ik mijn paardenpatiënten het liefst gezond, ik leef en denk mee als het niet goed gaat en blijf op de hoogte van veranderingen. Ik leer je paard door en door kennen en herken het als er dingen anders zijn dan normaal. Dat is toch veel prettiger dan iedere keer weer een nieuwe behandelaar erbij?

Aanvullend

De ruimte in deze blog is te klein om alle bestaande soorten van therapie te bespreken. Bowen, massage, guasha, acupressuur, ze kunnen allen een heel mooie aanvulling geven op de behandeling van de fysio, osteo of chiropractor. Kies iemand die meer dan een weekend cursus gedaan heeft. Dat geldt voor alle soorten aanvullende/ondersteunende therapieën, het is jouw eigen verantwoordelijkheid om de opleidingen te checken die je behandelaar gevolgd heeft. Kijk verder dan die mooie website en de imposante lijst aan cursussen, controleer wat ze betekenen. Baat het niet schaadt het niet vind ik niet opgaan voor het welzijn van onze paarden. En een goede behandelaar stuurt ook weer door als hij/zij iets tegen komt dat niet met die therapie op te lossen is.

HorseConnect

Om je te helpen een keus te maken in paardenprofessionalland, hebben we HorseConnect opgericht. Op dit platform verbinden we de verschillende professionals met elkaar, van behandelaars tot zadelmakers en trainers. Hierdoor wordt samenwerken makkelijker en weet jij als paardeneigenaar zeker dat de mensen die op dit platform staan werk van goede kwaliteit leveren. Vind je het na het lezen van deze blog nog steeds lastig om een keus te maken? Je kan je vraag ook bij ons neerleggen, dan kunnen wij advies geven welke soort behandelaar voor jouw probleem het meest geschikt kan zijn.

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze