Wist je dat er naast reguliere geneeskunde ook natuurlijke gezondheidszorg voor paarden is?
Voor mijn praktijk bezoek ik dagelijks paarden met de meest uiteenlopende problemen; van jeuk over het hele lichaam en gedragsproblemen tot problemen in het bewegingsapparaat. Ik merk dat natuurgeneeskunde nog niet echt bekend is. Ik hoop met deze blog meer duidelijkheid te geven over wat natuurgeneeskunde nu eigenlijk is en wat het voor jouw paard kan betekenen.
Wat is natuurgeneeskunde?
Onder natuurgeneeskunde verstaan we een verzameling van geneeswijzen die het zelfgenezend vermogen van het paard bevorderen. Een natuurgeneeskundige herstelt de balans van het dier en past daarnaast middelen toe om de ziekteverwekker aan te pakken.
Natuurgeneeskundig diertherapeuten kijken niet alleen naar de symptomen, maar proberen de oorzaak van de klachten op te sporen en die aan te pakken of te ondersteunen. Dit doen we door middel van een consult. Tijdens dit consult gaat een natuurgeneeskundige in op hoe de klacht is ontstaan. Dit doen we door niet alleen naar het fysieke probleem te kijken, maar ook door te controleren of jouw paard psychisch en energetisch goed in zijn vel zit. Een therapeut ziet lichaam en geest als een onlosmakelijke energetische eenheid.
Werken volgens een raamwerk

Om tot een goede conclusie te komen wordt via raamwerken gewerkt. Er zijn diverse raamwerken waar mee gewerkt kan worden, zoals de 5 elementen en de chakra’s. Met behulp van een raamwerk worden de lichaamssystemen individueel beoordeeld om vast te stellen waar de verstoring zit en hoe ernstig deze is.
Een voorbeeld van een raamwerk is de vijf elementenleer. Bij deze Chinese denkwijze staan de vijf elementen (hout-vuur-aarde-metaal-water) symbool voor de veranderingsprocessen die zich afspelen in de natuur. De balans tussen de verschillende elementen zorgt voor een verbinding tussen het zelfregulerende, de scheppende en de controlerende krachten.
Het evenwicht tussen de vijf elementen zorgt ervoor dat het lichaam in balans blijft en goed zal functioneren. Bij een verstoring van één van de elementen zullen andere elementen compenseren om het paard weer in evenwicht te brengen.
Wat kan je tijdens een consult verwachten?
Zoals ik zojuist aangaf kijkt een natuurgeneeskundige naar het gehele paard, dus niet alleen naar de klacht(en). Hoewel iedere therapeut een andere werkwijze heeft wil ik hierbij een algemeen beeld van een consult geven zoals ik deze zou uitvoeren. Het doel van een consult is om een zo compleet mogelijk beeld van jouw paard te krijgen. Tijdens het consult begin ik met het afnemen van een anamnese, een vraaggesprek met jou als eigenaar. Bij de anamnese komt vrijwel alles aan bod: de geschiedenis van jouw paard, de ziektegeschiedenis, vaccinaties, ontworming, voeding, maar ook het (eet- en drink-)gedrag en omgevingsfactoren zoals de huisvesting.
Na de anamnese volgt er een lichamelijk onderzoek. Om goed beeld te krijgen wordt onder andere de hartslag, ademhaling, vacht/huid, bespiering en tanden gecontroleerd. Hierbij krijg ik een nog een beter beeld van jouw paard. Soms wordt daarna nog een energetisch onderzoek uitgevoerd. Hierbij onderzoekt een therapeut het energieveld dat om het paard heen zit. Voor mij is dit een onmisbaar onderdeel van mijn consult. Tijdens het onderzoeken van het energieveld ben ik in staat om fysieke en emotionele blokkades waar te nemen.

Het consult is klaar, wat nu?
Na het consult bespreekt de therapeut de bevindingen. We bespreken welke mogelijkheden er zijn om de klachten te behandelen en stemmen deze met elkaar af. Het behandelplan kan bestaan uit:
- Maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting, voeding en training.
- Inzet van natuurlijke middelen, zoals aromatherapie, Bach Bloesemremedies, kruiden, klassieke homeopathie en Schussler celzouten.
- Inzet van TTouch, bewegingstherapie of massage.
- Eventuele doorverwijzing naar een dierenarts of andere specialist.
Uiteraard stemt de therapeut ook af hoe lang de behandeling nodig is en wat de eventuele vervolgstappen kunnen zijn.
Hoe vind je een goede therapeut?
Natuurgeneeskundig diertherapeut is een vrij beroep, iedereen mag zich therapeut noemen. Het is echter van belang om medische en natuurgeneeskundige kennis en visie te hebben om een juist behandelplan op te stellen. Hieronder staan een aantal tips voor het kiezen van een goede therapeut:
- Een natuurgeneeskundig diertherapeut heeft een gedegen opleiding gevolgd. In Nederland zijn er twee opleidingen, één in Breda en één in Meppel;
- Een natuurgeneeskundig diertherapeut stelt nooit een diagnose en zal je, indien nodig, adviseren om contact op te nemen met een dierenarts of andere specialist;
- Een natuurgeneeskundig diertherapeut is aangesloten bij de beroepsvereniging BCND. De therapeuten die bij deze vereniging aangesloten zijn hebben een gedegen opleiding gevolgd en voldoen aan de voor de vereniging geldende bijscholingsregels.