Regen en wind trekken over het land: ja de herfst is echt aangebroken. Voor mij is dit het startsein om aan de slag te gaan met de weerstand van mijn paarden. Ik wil deze graag zo optimaal mogelijk houden om te voorkomen dat ze ziek worden.
Maar hoe doe je dit nu eigenlijk, de weerstand zo goed mogelijk houden? In deze blog geef ik je een aantal tips.
Een goede weerstand, hoe werkt dit nu eigenlijk?
Als natuurgeneeskundig diertherapeut ga ik er vanuit dat een gezond lichaam nergens last van heeft. Mocht jouw paard ziek worden dan zal er waarschijnlijk één of meerdere organen of energiesystemen uit balans zijn. Om de weerstand te optimaliseren is het verstandig om aan de slag te gaan met het afvoeren van afvalstoffen, maar waarom eigenlijk? Daarvoor wil ik inzoomen op de functie van de darmen.
Het maag-darm kanaal
De lever van het paard voert afvalstoffen direct af naar de dunne darm. De darmen van het paard zorgen voor de vertering van voedsel. Zij nemen de voedingsstoffen hieruit op en voeren de afvalstoffen af. Als er te veel afvalstoffen in de darmen achterblijven dan kan het lichaam moeite krijgen met het opnemen van de voedingsstoffen. Dit kan op zijn beurt weer voor andere klachten zorgen.
Zoals je net al hebt kunnen lezen zorgen de darmen ervoor dat voedingsstoffen opgenomen worden.
Naast het opnemen van voedingsstoffen bevindt het grootste deel van het afweersysteem zich ook in de darmen: de darmflora. Dit is de verzamelnaam voor de goede en slechte bacteriën die in de darmen met elkaar samenleven. Zolang er genoeg goede bacteriën in je darmen zitten, krijgen de slechte minder kans zich te ontwikkelen. Als er balans is tussen de goede en slechte bacteriën, werkt je afweersysteem goed. Als de balans verstoord is, kan je weerstand achteruit gaan. Door ervoor te zorgen dat de afvalstoffen af en toe opgeruimd worden draag je bij aan het gezond houden van de darmflora van jouw paard. Hierdoor werkt zijn of haar afweersysteem (weerstand) beter.

Het stappenplan voor een weerstandboost
Stap 1: Afvalstoffen verwijderen
Draineren, ontgiften, ontslakken, reinigen, het zijn allemaal termen voor het reinigen van het lichaam van afvalstoffen. Dat klinkt wellicht wat vaag, ‘afvalstoffen’, toch zijn ze in het lichaam van elk dier en mens aanwezig. Je krijgt ze op allerlei manieren binnen. Denk aan lucht- en watervervuiling, toegediende medicatie, conserveringsmiddelen, enz.
Zodra je afvalstoffen gaat afvoeren worden ze in de richting van de lever en nieren vervoerd. Deze organen zorgen ervoor dat de afvalstoffen afgebroken worden.
Er zijn diverse goede producten op de markt om jouw paard één tot twee maal per jaar te reinigen. Enkele producten waaraan je kunt denken zijn Phytonics Detox comp en Puur Detoxi.
Let op! Ga tijdens de dracht of lactatieperiode niet aan de slag met een reiningskuur. Er is nog onvoldoende onderzoek gedaan naar wat het effect is op het ongeboren of net geboren paard. Ook paarden die erg ziek zijn, maar ook paarden met lever- en nierproblemen, moeten niet extra belast worden. Het lichaam is druk bezig om de ziekteverwekker te lijf te gaan en kan hierbij de extra belasting van een reinigingskuur niet gebruiken.
Stap 2: Weerstand boosten
Zoals hierboven te lezen is kunnen afvalstoffen een effect hebben op de weerstand. Na een reinigingskuur adviseer ik dan ook altijd om het paard een weerstandsboost te geven.
Ook hier zijn diverse goede producten voor op de markt. Enkele producten waaraan je kunt denken zijn Phytonics Immuno Boost en kruiden zoals de HFS brandnetel en rozenbottel.
Stap 3: Ondersteunen van de darmfunctie
Zorg, naast dat je het paard in het voor- en najaar een reinigingskuurtje geeft, ook voor ondersteuning van de darmen. Zo blijft de weerstand op peil.
Ook hier zijn diverse goede producten voor op de markt. Enkele producten waaraan je kunt denken zijn Phytonics Probiotics en HFS darmvital of biergist.
Disclaimer
Uiteraard vervangen deze tips niet het bezoek aan de dierenarts. Ieder paard is anders en klachten kunnen uiteraard ook ergens anders door veroorzaakt worden. Dit zijn algemene tips voor het boosten van de weerstand. Zit hier niet de gouden tip voor jouw paard tussen en wil je jouw paard graag natuurlijk ondersteunen? Ga dan op zoek naar een natuurgeneeskundig diertherapeut bij jou in de buurt.