Als osteopaat voor paarden behandel ik het totale paard. Voor het mobiliseren van gewrichten en wervels gebruik ik specifieke technieken. Maar soms wordt het mobiliseren van gewrichten belemmerd door een hoge spierspanning rondom dat gewricht. Wanneer spierspanning me belemmert om een gewricht te mobiliseren, maak ik geregeld gebruik van Dry Needling.
Dry Needling is een behandelmethode met als doel het verminderen, liefst wegnemen, van spanningen in spieren en de bijbehorende fascia (bindweefsel) en spierknoopjes, ook wel triggerpoints genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van acupunctuurnaalden. Deze naalden zijn heel dun en niet hol, er kan dus geen vloeistof mee ingespoten worden, vandaar de naam ‘Droge Naald’. Door het wegnemen van de spierspanning worden pijnlijke en strakke spieren weer soepel.
Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een microverkramping in de spier die aanvoelt als kleine pijnlijke verharding of “knoop”. Deze verkramping vindt plaats wanneer de sarcomeren (spierschakels) in een spiervezel aangespannen blijven en niet meer ontspannen. Er ontstaat dan een verkrampt deeltje in de spiervezel, met daar omheen juist een opgerekte spiervezel. Dat leidt tot een strakke band van vezels in de spier, te voelen als een snaartje.
Doordat op de plek van het triggerpoint en de gerekte vezels een verminderde doorbloeding ontstaat, kunnen afvalstofjes niet meer afgevoerd worden. Dit leidt weer tot pijn en verminderde functie van dit deel van de spier.

Triggerpoints geven volgens vaste patronen een ‘referred pain’, pijn op afstand. Hoe dit bij mensen werkt is uitgebreid gedocumenteerd, voor paarden is dit helaas lastiger te beschrijven.
Behandeling van triggerpoints en strakke banden in de spier kan met behulp van Dry Needling, massage, bindweefselmassage en/of rekkingen.
Local Twitch Respons
Wanneer een triggerpoint wordt aangeprikt tijdens Dry Needling, ontstaat een ‘local twitch response’, dat is zichtbaar als een snelle aanspanning van de spier en tijdens zo’n twitch creëer je een ontspanningsreactie in de spier. Je doorbreekt eigenlijk de verkramping van de spiervezels. Door de snelle aanspanning ontstaat een rekprikkel op de vezels en wordt de circulatie gestimuleerd. De spier ontspant en de pijn neemt af.
Deze local twitch respons voelt aan als een stroomstootje, en wordt door de meeste paarden als totaal niet vervelend ervaren, sterker nog, de meeste paarden zie je genieten van de ontspanning die ontstaat in de spier.
Na behandeling van een spier met Dry Needling is het prettig nog even de betreffende spier kort te masseren. Om een blijvend effect te hebben, geef ik de eigenaar rekoefeningen mee.
Door wie?
Dry Needling voor paarden mag in Nederland alleen gedaan worden door dierenartsen, dierenfysiotherapeuten, dierenosteopaten en dierenchiropractoren, dus behandelaars met een goede, bewezen kennis van anatomie van het paard. Zeer zinvol is ook een opleiding Dry Needling voor mensen, deze mag je alleen volgen als je humaan fysiotherapeut of arts bent.
Dry Needling voor paarden kun je leren van de grondlegster in Nederland, Andrea Schachinger (www.dryneedlingtherapeut.nl) of bij Nympha Minnaar (www.eqix-educations.com). Deze opleidingen voor Dry Needling bij paarden bestaan uit een 3 daagse cursus, met thuisstudie uren en een trainingsdag.
Voor wie?
In principe kan Dry Needling bij alle paarden en pony’s toegepast worden. In de praktijk merk ik echter dat een klein percentage van de paarden het echt niet accepteert dat ze geprikt worden. Doorgaans heeft dat te maken met een slechte ervaring met injecties krijgen van de dierenarts. Wanneer een paard gestrest raakt wanneer ik Dry Needling wil toepassen, dan stop ik er meteen mee. Dan zal ik een andere manier gebruiken om de spierspanning te verminderen.
Wat is het verschil tussen Dry Needling en acupunctuur voor paarden?
Wanneer ik, in overleg met de eigenaar van het paard, Dry Needling ga toepassen, en ik pak de naaldjes uit mijn tas, denken mensen vaak dat ik acupunctuur ga doen. Maar behalve dat ik voor Dry Needling eenzelfde naaldje gebruik als de acupuncturist, is er toch een wezenlijk verschil tussen acupunctuur en Dry Needling.
Acupunctuur is een behandelmethode met als doel het lichaam weer in balans te brengen; op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied, oftewel het totale lichaam. Het is, net als osteopathie, een holistische benadering, en behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. De behandeling bestaat uit het plaatsen van naalden op specifieke behandelpunten, meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden geactiveerd waardoor de energiestroming wordt gestimuleerd en het lichaam weer in balans wordt gebracht.
Kortom, waar acupunctuur wordt toegepast op energiebanen, wordt Dry Needling gebruikt om spierspanningen en triggerpoints te behandelen.
In Nederland mag acupunctuur voor paarden door dierenartsen gedaan worden. De opleiding tot acupuncturist voor paarden is een veel ruimer omvattend curriculum dan de Dry Needling cursus. De Health-Care Academy in Den Hoek biedt een opleiding voor dierenartsen van 27 lesdagen en veel zelfstudie uren. Ook daar zie je dus een verschil tussen acupunctuur en Dry Needling…
Discussie
Er is best veel discussie over het toepassen van Dry Needling bij paarden. Met name dierenartsen vinden dat alleen zij een naald in een dier zouden mogen prikken. Met hun ruime kennis van anatomie van het dier is Dry Needling een veilige behandelmethode.
Zeer goede kennis van de anatomie is natuurlijk enorm belangrijk, maar ik denk dat deze kennis ook goed opgedaan wordt door fysiotherapeuten, osteopaten en chiropractoren. En tijdens de cursus Dry Needling voor paarden wordt er nog eens extra aandacht besteed aan waar je wel, en vooral waar je niet kan prikken, en in welke richting je veilig kan prikken. Veiligheid staat altijd voorop!
Tevens is er een discussie gaande over wat Dry Needling doet met het weefsel dat je behandelt. Ik ken professionals die beweren aan te kunnen tonen dat er blijvende schade ontstaat in spierweefsel na Dry Needling, andere professionals beweren dat studies laten zien dat er geen zichtbare blijvende schade ontstaat na Dry Needling.
Ik ga af op mijn eigen jarenlange ervaring van de positieve effecten van Dry Needling, bij mijn mensen en paardencliënten… en bij mezelf.
Door de snelle en goede resultaten na Dry Needling ben ik overtuigd dat deze behandelmethode een heel efficiënte methode is in aanvulling op mijn osteopathie behandeling.