Na de twee eerdere blogs over “Hoe vind je het ideale veulen?” en “Hoe maak je van jouw veulen het ideale paard?” Nu een stukje over het eerste rijden. De eerste vraag die dan rijst is: “Wat is het goede moment om te beginnen met rijden…?” Dat hangt van verschillende factoren af. Realiseer je dat geen enkel paard voor zijn zesde jaar is uitgegroeid en dat dat bij grote paarden wel tot het achtste jaar kan duren! Het zijn juist de rug en de hals die als laatste volgroeid zijn. Juist die gebieden die we met rijden het meest belasten. Schade aan de rug en de hals is dus snel gemaakt. Schade veroorzaakt door overbelasting is in sommige gevallen zelfs niet meer goed te krijgen!! Geduld is een schone zaak, als je lang plezier wilt hebben van je paard!!
Hieronder een overzicht van het sluiten van de groeischijven:
Er kunnen per paard grote verschillen zitten in het sluiten van de groeischijven. Juist door te vroeg te veel te belasten sluiten de groeischijven later!
Wat speelt er mee?
- Een paard is niet gemaakt om op te rijden
- Hoe zwaar ben jij?
- Hoe goed kun jij in balans zitten?
- Heb je vetrollen?
- Doe je Werk aan de Hand?
- Kun je in balans longeren zonder bijzetteugels?
- Belasting geeft kracht
- Hoe lang duurt de training?
Hoe zwaar ben jij, zit je in balans, heb je vetrollen?
Is je paard klein, ben je licht in gewicht en zit je goed in balans, dan zal het rijden een minder grote belasting zijn dan wanneer je zwaar bent en/of uit balans zit. Heb je vetrollen, dan is dat belastend, omdat ze een fractie achter de beweging aan komen. Heb je overgewicht of vetrollen, heb je moeite met je eigen balans, ga sporten en verdiep je in voeding om van jezelf een (nog) prettiger ruiter te maken voor je paard.
Hoe kan ik mijn paard goed voorbereiden op het rijden?
Je kunt je paard goed voorbereiden op het rijden met Werk aan de Hand. Dit is bovendien een mooie training voor je eigen conditie en gelijkzijdigheid en verbeterd zodoende je gevoel voor balans! Je loopt tijdens het Werk aan de Hand naast het paard en leert hem om verticaal en horizontaal in balans te lopen. Overigens ook een bijzonder waardevolle manier van trainen voor paarden die na een (zware) blessure moeten revalideren en sowieso leuk en goed als afwisseling voor ieder paard. Begrijpt je paard door het Werk aan de Hand de hulpen goed en kun je hem steeds weer helpen met zijn balans en heeft hij door dit werk al een mooie spieropbouw gekregen, dan zal het rijden een stuk minder belastend zijn, dan wanneer je meteen begint met rijden. Het skelet wordt minder snel overbelast als de spieren sterk zijn.
Kan ik mijn jonge paard longeren?
Longeren kan natuurlijk ook om je paard in balans te brengen en zijn spieren te trainen. Steeds op een volte is echter belastend voor het lichaam. Een paard loopt in de natuur rechtuit. Zijn lichaam is er niet op gemaakt om lang op een rondje te lopen, dus hou het kort en maak de volte zo groot mogelijk. Loop geregeld een stuk mee, zodat je een rechte lijn krijgt om het lichaam even te ontlasten en wissel geregeld van hand. Bij het longeren gebruik je natuurlijk geen enkele bijzetteugel, om schade te voorkomen. Wel is het belangrijk om je paard in balans te longeren, zodat hij kan ontspannen in zijn lichaam waar mogelijk en een goede spieropbouw krijgt waar nodig.
Hoe is het voor mijn jonge paard om belast te worden?
Door het belasten van het skelet worden de botten sterker. Wacht je tot het paard is uitgegroeid, rond het achtste jaar, zonder te belasten, dan zijn de botten minder sterk en niet meer in staat om zich aan te passen aan de belasting. Aan de andere kant geeft overbelasting onherstelbare schade, dus gebruik je verstand en je gevoel om zo tot een redelijke training te komen die bij jullie situatie past.
Eerst leren dan trainen!
Voor ieder paard geldt dat je een oefening pas met hem kunt trainen, als hij heeft begrepen wat de bedoeling is. Dus: eerst leren, dan trainen! Bij minder stress blijft hij fysiek en mentaal beter in balans en dus is de kans op schade kleiner. Om je paard gretig te houden bij het leren werk je zo kort mogelijk. Het mooiste is als je kunt stoppen en dat je paard denkt: “Oooo, jammer… ik wil meer…!!”
Veel en lang plezier met je jonge paard!
Kom je er niet uit, vraag dan een instructeur van HorseConnect die bij jou in de buurt komt om je te helpen. Ben je benieuwd wat ik je te bieden heb en wil je een vrijblijvende proefles, of heb je vragen, mail mij gerust, ik beantwoord ze graag: florien@sincerita.nl