Eerst wilde ik een blog schrijven over ‘wanneer loop je als zadelpasser weg bij een klant’ en vertellen wanneer ik géén zadel zou aanmeten of checken bij sommige paarden, combinaties of ruiters. Maar voor jou is het natuurlijk belangrijker om te weten wanneer je als eigenaar bij een zadelpasser moet afhaken. Een goede zadelpasser vinden, is geen sinecure, ondanks de enorme toename van zadelpassers.
Een goede training en management van je paard is vanzelfsprekend het meest belangrijk, maar goed harnachement is zeker ook van grote invloed.
In de loop van jaren, zal de rug van een goed getraind paard enorm veranderen. Als het goed is, worden de buik-en borstspieren goed getraind en zal de schoft er steeds meer uitkomen. Laat daarom je zadel regelmatig checken.

Hieronder zie je de spierontwikkeling van een paard gedurende 2 jaar:


Checklist
Ik heb een checklist gemaakt van punten waar je op moet letten als je een zadelpasser laat komen (ik gebruik hier ‘hij’, maar kan ook ‘zij’ zijn).
- Is de zadelpasser gekwalificeerd (MSFC of SMS) en heeft hij ervaring?
- Luistert de zadelpasser naar jouw verhaal, jouw wensen?
- Vraagt de zadelpasser naar de geschiedenis (blessures, kreupelheden) van je paard?
- Kijkt de zadelpasser goed naar de reacties van je paard?
- Wil de zadelpasser eerst proberen om je eigen zadel geschikt te maken of wil hij meteen een nieuw zadel verkopen? Heb je te maken met een goede zadelpasser of een ‘zadelverkoper’?
- Mocht je een nieuw zadel nodig hebben, heeft de zadelpasser dan meer merken of is hij/zij gebonden aan 1 merk?
- Heeft de zadelpasser écht verstand van zaken? Weet hij bijvoorbeeld hoe de verschillende bomen passen bij de verschillende paardenruggen?
- Werkt de zadelpasser met goede materialen, d.w.z. vult hij met echte wol, gebruikt hij zadels van goede kwaliteit, etc.
- Laat de zadelpasser je rijden in alle gangen? Ook na het eventuele aanpassen van je zadel? Statisch een zadel passen is 1/3 van het passen; paard in beweging onder de ruiter, is 2/3 van het passen!
- Maakt de zadelpasser templates van de rug van je paard?
- Werkt de zadelpasser samen met een dierenarts, chiropracter, fysiotherapeut, osteopaat?
- Legt de zadelpasser jou goed uit wat hij/zij aan het doen is en waarom?
Luister naar je gevoel
Mocht je eerste indruk van degene die bij je komt, niet goed zijn, luister dan naar je gevoel, ga niet door en loop weg.
Ik kom veel rare vullingen tegen, van plastic draadjes tot paardenhaar, roze kunstwol, volgestopte zadels met keiharde kussens, rare ‘aanpassingen’, etc.. Hieronder een voorbeeld van het nauwer maken van een boom, zoals het niet moet. Hier is de boom met een soort ‘shims’ aangepast. Dit zijn stukjes vilt of schuim die worden gebruikt om de balans van het zadel te veranderen. Je doet ze los tussen de zadelboom en de kussens. Bij dit zadel zijn de shims ondeskundig gebruikt; mocht je dit soort aanpassingen tegenkomen, loop dan zeker weg.