zadelpasser-martine-liefstingh

Wanneer loop je als eigenaar weg bij een zadelpasser?

Eerst wilde ik een blog schrijven over ‘wanneer loop je als zadelpasser weg bij een klant’ en vertellen wanneer ik géén zadel zou aanmeten of checken bij sommige paarden, combinaties of ruiters. Maar voor jou is het natuurlijk belangrijker om te weten wanneer je als eigenaar bij een zadelpasser moet afhaken. Een goede zadelpasser vinden, is geen sinecure, ondanks de enorme toename van zadelpassers.

Een goede training en management van je paard is vanzelfsprekend het meest belangrijk, maar goed harnachement is zeker ook van grote invloed.

In de loop van jaren, zal de rug van een goed getraind paard enorm veranderen. Als het goed is, worden de buik-en borstspieren goed getraind en zal de schoft er steeds meer uitkomen. Laat daarom je zadel regelmatig checken.

spierontwikkeling-paard

Spierontwikkeling van een goed getraind paard (links)

 

Hieronder zie je de spierontwikkeling van een paard gedurende 2 jaar:

3-jarig-paard

Het paard als 3-jarige

 

5-jarig-paard

Hetzelfde paard als 5-jarige

 

Checklist

Ik heb een checklist gemaakt van punten waar je op moet letten als je een zadelpasser laat komen (ik gebruik hier ‘hij’, maar kan ook ‘zij’ zijn).

 1. Is de zadelpasser gekwalificeerd (MSFC of SMS) en heeft hij ervaring?
 2. Luistert de zadelpasser naar jouw verhaal, jouw wensen?
 3. Vraagt de zadelpasser naar de geschiedenis (blessures, kreupelheden) van je paard?
 4. Kijkt de zadelpasser goed naar de reacties van je paard?
 5. Wil de zadelpasser eerst proberen om je eigen zadel geschikt te maken of wil hij meteen een nieuw zadel verkopen? Heb je te maken met een goede zadelpasser of een ‘zadelverkoper’?
 6. Mocht je een nieuw zadel nodig hebben, heeft de zadelpasser dan meer merken of is hij/zij gebonden aan 1 merk?
 7. Heeft de zadelpasser écht verstand van zaken? Weet hij bijvoorbeeld hoe de verschillende bomen passen bij de verschillende paardenruggen?
 8. Werkt de zadelpasser met goede materialen, d.w.z. vult hij met echte wol, gebruikt hij zadels van goede kwaliteit, etc.
 9. Laat de zadelpasser je rijden in alle gangen? Ook na het eventuele aanpassen van je zadel? Statisch een zadel passen is 1/3 van het passen; paard in beweging onder de ruiter, is 2/3 van het passen!
 10. Maakt de zadelpasser templates van de rug van je paard?
 11. Werkt de zadelpasser samen met een dierenarts, chiropracter, fysiotherapeut, osteopaat?
 12. Legt de zadelpasser jou goed uit wat hij/zij aan het doen is en waarom?

 

Luister naar je gevoel

Mocht je eerste indruk van degene die bij je komt, niet goed zijn, luister dan naar je gevoel, ga niet door en loop weg.

Ik kom veel rare vullingen tegen, van plastic draadjes tot paardenhaar, roze kunstwol, volgestopte zadels met keiharde kussens, rare ‘aanpassingen’, etc.. Hieronder een voorbeeld van het nauwer maken van een boom, zoals het niet moet. Hier is de boom met een soort ‘shims’ aangepast. Dit zijn stukjes vilt of schuim die worden gebruikt om de balans van het zadel te veranderen. Je doet ze los tussen de zadelboom en de kussens. Bij dit zadel zijn de shims ondeskundig gebruikt; mocht je dit soort aanpassingen tegenkomen, loop dan zeker weg.

shims-zadel

Martine Liefstingh

Martine Liefstingh

mliefstingh@planet.nl

Ongeveer mijn hele leven rijd ik paard. Daarnaast heb ik al ruim 30 jaar eigen paarden, ze zijn dus niet uit mijn leven weg te denken. Tien jaar geleden heb ik de opleiding MSFC gedaan, met alle bijbehorende modules voor zadels maken. Daarnaast heb ik vijf jaar geleden met succes de Engelse opleiding tot ‘Qualified Saddlefitter’ van de Society of Master Saddlers afgerond. Voor mij staat het welzijn van het paard centraal. Ik heb me verdiept in anatomie, biomechanica, fysiologie en verschillende manieren van trainen van het paard.

www.liefstinghzadels.nl

3 Comments
 • Coby Giskes

  10 november 2016 at 19:17

  Prima service en fijne vrouw. Neemt de tijd voor je en weet waar ze mee bezig is. Ik wil geen andere

 • […] zijn er een hoop zadels die al scheef uit de fabriek komen. Je hoopt als goede zadelmaker altijd zadels te verkopen die voldoen aan de juiste kwaliteit. Het blijft handwerk dus er kan best […]

 • […] In geval van een extreem moeilijke bouw, ouderdom of blessures van het paard of beperkingen van de ruiter kunnen er uitzonderingen worden gemaakt, maar wees voorzichtig en zoek altijd eerst naar een oplossing zonder al te veel trucjes. Kies je, samen met je zadelpasser, toch voor een soortgelijke gadget? Wees er dan zeker van dat het echt nodig is en werk samen met een professionele opgeleide zadelpasser. Dat is altijd een goed idee. Er is gelukkig ook hulp voor het herkennen van een goede zadelpasser. […]

Laat een reactie achter