HORSECONNECT

Weet wat je traint

Stel, je wilt een strakkere buik omdat de zomer er straks weer aankomt. Je hebt last van je rug en je wilt je core-stability verbeteren of nadat je door je enkel bent gegaan op het voetbalveld, wil je deze sterker maken om herhaling te voorkomen. Dan ga je naar de sportschool en neem je een abonnement. De fitnesstrainer laat je de eerste keer alle apparaten zien en vertelt je welke spiergroepen je traint op deze supersonische apparatuur. Tijdens je zelfstandige trainingssessies helpen de stickers op het apparaat je herinneren wat je ook alweer aan het trainen was op de Legpress of Backbench. Als je nog een lesje extra neemt, wordt er ook nog een gepast trainingsprogramma voor je geschreven wat je puntsgewijs kan opvolgen. Na een week of zes, kan je dit schema weer up to date laten maken aan de hand van je vorderingen. Zo tussendoor nog een lesje Zumba of Spinning, een kind kan de was doen.

Maar, hoe train je nu je paard?

Weet jij welke spieren je paard moet ontwikkelen om, laten we zeggen, een mooie galopwissel uit te voeren? Welke voorbereiding heeft je paard nodig voordat je deze oefening aan hem of haar kan vragen? En hoe weet je wanneer je paard klaar is voor deze oefening?

Voor ruiters en paardeneigenaren is het een valkuil te trainen naar het trucje: “Snapt je paard wat er van hem wordt gevraagd bij een bepaalde hulp, dan kan hij het dus ook voor de jury”. Helaas werkt het in het echt niet zo en ontstaan er door deze manier van werken (trainen is niet het woord hiervoor) uiteindelijk blessures. De ene blessure wat sneller dan de andere, want door je paard oefeningen te laten doen waar het fysiek nog niet aan toe is, krijg je op de termijn ellende. Oftewel: overbelasting. Overbelasting wordt niet alleen veroorzaakt door een hele zware training of een hele lange buitenrit. Het kan ook ontstaan door repeterende lichtere belasting of beweging die niet goed wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld als het paard te zwaar op de voorhand loopt omdat het zich nog niet goed kan dragen in de overgangen of nog niet de juiste coördinatie van de rugspieren heeft. Duurt dit een langere tijd, dan gaan structuren in het paardenlijf protesteren en na verloop van tijd kapot.

Kennis is de oplossing

anatomie-paardIedereen werkt met de kennis die hij op dat moment heeft. Niemand zal opzettelijk het paard overbelasten of pijn doen. Daarom is het belangrijk dat, als je de verantwoording hebt voor zo’n prachtig dier, je zoveel mogelijk kennis vergaart om de “fitness instructeur” te kunnen zijn in de training van het paard (zie ook: word de beste personal trainer van je paard). Zodat je weet welke oefeningen (apparaten) jouw paard nodig heeft om spiergroepen te verbeteren voor je een nieuwe oefening of proef aan hem kan aanbieden en dat je weet wanneer je stappen kan maken in je trainingsprogramma. En, zeker zo belangrijk, wanneer je een keer yoga of mindfulness tussendoor moet gooien voor de nodige afwisseling en de ontspanning in het koppie. 

Hoe kom je aan de kennis?

Er zijn veel goede instructeurs met kennis, achtergrond en ervaring. Als je op zoek bent naar een instructeur, kijk dan naar de opleidingen die hij/zij heeft gevolgd en vraag gerust naar de nascholingen of aanvullingen die gevolgd zijn. Daarnaast worden er tegenwoordig ontzettend veel interessante lezingen en cursussen aangeboden over de anatomie en biomechanica van het paard en er zijn goede boeken over dit onderwerp van het paard te verkrijgen. Het investeren in het vergaren van kennis zal je helpen in de opleiding van je paard, om hem blessurevrij en blij te houden.

Verdiep je, je paard zal er baat bij hebben.

Auteur van deze blog: Ruthi Damman

Deel deze blog

Meer te ontdekken