Het werk aan de hand is een leuke afwisseling op je trainingsprogramma. Het is geschikt voor alle paarden, rassen en disciplines. Het zou net zo gewoon moeten zijn als trainingsonderdeel als bijvoorbeeld longeren of een buitenrit.
Het is leuk om te doen en je kunt je paard nieuwe oefeningen eerst aanleren vanaf de grond voordat je ze vanuit het zadel vraagt. Tot aan de pirouette aan toe!
Het is opvallend hoe vaak ik de laatste tijd vragen krijg over het werk aan de hand. En die belangstelling is hartstikke leuk! Ik vind namelijk dat het voor elke combinatie nuttig is om zich in deze arbeid te verdiepen.
Niet iedereen begrijpt wat ik aan het doen ben en ook niet precies waarom. Sommigen vinden het gek omdat het anders is, maar toch ook wel weer interessant en mooi om naar te kijken. Er zijn ook wel eens stalgenoten geweest die niet wisten dat ik ook kon rijden, omdat ze mij vaak troffen op het moment dat ik ernaast liep.
Hét trainingsonderdeel voor het oplossen van alle rijkunstige problemen!
Zelf vind ik het eenvoudiger om rijkunstige problemen eerst op te lossen vanaf de grond. We gebruiken namelijk dezelfde hulpen als vanuit het zadel, maar in het zadel ben je passagier en op de grond kun je wat beter je positie innemen en vasthouden wanneer het paard zijn ontspanning, balans en dus de richting verliest.
Veel van mijn klanten zijn bij mij terecht gekomen omdat ze een rijtechnisch probleem hadden dat met reguliere instructie niet meer op te lossen was. Voorbeelden hiervan zijn staken, vluchten, tegen de hand zijn, sterrenkijken, achter de teugel kruipen, schrikachtig zijn etc. De bron van deze problemen – mits pijnklachten zijn uitgesloten – is vaak de natuurlijke bewegingsvoorkeur van het paard. Ook wel natuurlijke scheefheden genoemd. Meer hierover kun je lezen op mijn website.
Wat als je even niet kunt of wilt rijden?
Werk aan de hand is ook heel geschikt voor paarden die om wat voor reden dan ook niet meer gereden kunnen worden en in veel gevallen geschikte revalidatietraining, omdat je je paard onbelast wel serieus kunt trainen. Het houdt ze soepel, krachtig en vrolijk tussen de oren. En het is fijn dat je toch nog iets samen kunt doen. Ook leuk als je een pony hebt waar je bijvoorbeeld te groot voor bent.
Soms ben je zelf even niet in staat om in het zadel plaats te nemen door angst, blessure of zoals ik recent tijdens een zwangerschap. Ook dan kun je dus op een leuke manier je paard dressuurmatig serieus trainen.
Werk aan de hand – Hype en modeverschijnsel?
Je zou kunnen denken dat werk aan de hand een nieuwe trainingsmethode is of misschien zelfs een modeverschijnsel. Niets is minder waar. In de tijd dat oorlogen nog van man tot man gevoerd werden en ridders en koningen te paard zichzelf moesten verdedigen met een zwaard was het heel normaal om alle gebruikspaarden eerst aan de hand op te leiden. Koningspaarden waren duur en men was er zuinig op en er werd veel tijd in zorgvuldige training gestoken. Vanaf de grond werden ze klaargestoomd voordat er een ruiter op ging. Ze moesten uiteindelijk eenhandig te rijden zijn en wendbaar op de achterhand door de koningen en adel die zelf niet uren per dag in het zadel zaten en een paard trainden. Was je paard niet wendbaar en niet eenhandig te rijden? Dan kon dat je leven kosten!
Na verloop van tijd vonden oorlogen over steeds grotere afstanden plaats. Zwaarden werden vervangen door pistolen en kanonnen. En cavalerieën bestonden steeds vaker uit mannen die nog moesten leren rijden. Het verloop was groot onder paarden en ruiters die sneuvelden in grote getalen. Het werk aan de hand maakte plaats voor je paard ‘opleiden’ terwijl je naar het front reed! Meer dan een stop, go en een links en een rechts was niet haalbaar en ‘overbodig’. Het werk aan de hand is dus een bijna uitgestorven trainingsonderdeel geweest, maar sinds een aantal jaren weer terug in beeld ook bij sportruiters in alle disciplines.
Doe je voordeel met trainen aan de hand!
Samengevat zijn dit de redenen waarom ik zelf zo’n fan ben van werk aan de hand als intergraal trainingsonderdeel!
Werk aan de hand:
- Is heel effectief bij het corrigeren van alle rijkunstige problemen.
- Leren jou en je paard alle hulpen die je ook rijdend nodig hebt om je paard verantwoord te kunnen belasten.
- Bereidt het paard voor op het correct dragen van de ruiter, dus ook nuttig voorafgaand aan het ruitermak maken.
- Maakt het paard soepel, sterker en handiger eerst zonder ruitergewicht. Nieuwe oefeningen zijn makkelijker aan te leren vanaf de grond. Bijvoorbeeld de zijgangen of piaffe. Het is krachttraining voor je paard.
- Is zinvolle revalidatietraining bij bijvoorbeeld peesblessures, kissing spines, hoefkatrolontsteking en andere blessures. Doe dit wel onder begeleiding van een instructeur en behandelaars.
- Is leuk om te doen en zeker wanneer je even niet meer kunt of wilt rijden heb je toch iets om handen om samen leuke, nuttige dingen te kunnen doen met je paard.
- Brengt afwisseling in je training.
- Verbetert de communicatie tussen jou en je paard op de grond. Het effect daarvan is merkbaar ook tijdens de omgang met je paard buiten de training om.
- Is nuttig voor elke discipline. Elk gebruikspaard moet leren zijn lijf correct te gebruiken onder de ruiter en moet de rechtrichtenden hulpen kennen. Dit is voorwaarde voor een goed gaand paard. Ongeacht de discipline! Ik geef les aan combinaties uit o.a. de volgende disciplines: dressuur, western, springen en endurance.
- Wanneer het paard een oefening aan de hand kent kun je het ook vanuit het zadel introduceren. Een helper die bekend is met het werk aan de hand kan ondersteunen zodat het paard snel snapt wat de bedoeling is.
Hoe starten met werk aan de hand?
De rechtrichtende hulpen en een gezondere manier van bewegen aanleren gaan sneller aan de hand, omdat het paard geen ruitergewicht hoeft te dragen, je kunt je positie beter vasthouden, je ziet wat er gebeurt en daardoor kun je preciezer corrigeren en uitleggen aan je paard wat je precies van hem wilt. Maar als werk aan de hand nieuw is voor paard en ruiter is alle begin wel moeilijk! Als je wilt starten met werk aan de hand neem dan les van een gediplomeerd instructeur. Beter de eerste weken investeren in een correcte basis dan dat je later weer dingen moet afleren. Wanneer jullie de basis beheersen zul je minder vaak ondersteuning van een instructeur nodig hebben. Verder kan ik je aanbevelen je te verdiepen in de theorie van de scheefheden van het paard en de rechtrichtende buigingsarbeid! Ook wanneer je geen werk aan de hand wilt gaan doen.
De tijd die je investeert in het werk aan de hand betaalt zich dubbel terug onder het zadel! Trek de stoute schoenen aan en boek je eerste les of organiseer een lesdag met stal- of clubgenoten. Ik weet zeker dat het jou en je paard naar een hoger plan trekt!