HORSECONNECT

Zonder verwachtingen je paard trainen, hoe doe je dat?

sonja-braafhart

Mijn eerste blog voor HorseConnect. Waar ga ik het over hebben… Er zijn zoveel onderwerpen die ik graag met jullie zou willen delen. Ik laat me leiden door de nazomer waarin we nog steeds kunnen genieten van prachtige zonnige dagen.

De zomer, voor mij de heerlijkste tijd van het jaar. Iedereen lijkt meer in de flow te komen. We zijn meer in staat om de teugels wat te laten vieren. Een spontaan bezoekje aan het strand, een weekendje weg of we kunnen zelfs drie weken huis en haard verlaten.

Even kunnen we de verwachtingen en de tijdsdruk die we het hele jaar door voelen loslaten. Ineens ervaren we weer hoe het is om de dag te leven zoals hij komt. Heus, dat komt niet alleen doordat de zon schijnt. We passen onze gemoedstoestand aan de zon aan. De zonuren in Nederland zijn schaars, dus als die heerlijke warme bol zich laat zien hebben we een excuus om het werk eerder naast ons neer te leggen en gaan we op standje genieten.

Heerlijk, vooral doen, want wat er gebeurt is dat we meer genieten van het moment NU. Onbewust laten we verwachtingen en tijdsdruk los als we in het huidige moment van NU kunnen gaan komen. Dat is nu precies waar ik het in deze blog over wil hebben. Verwachtingen.

Verwachtingen zijn altijd nekbrekers

Verwachtingen zijn namelijk uitstekende voorwaarden om een teleurstelling te creëren. Om nog even in zomerse sferen te blijven geef ik je het voorbeeld wat ik zojuist op Facebook heb gelezen: “Het is hier bewolkt en maar 19 graden. Het zou de warmste dag van de week gaan worden. Niet dus!! Ik ga maar weer een lange broek aan trekken, grrr”. Verwachtingen zijn meestal nekbrekers. Er kunnen twee dingen gebeuren; het komt uit of het komt niet uit. Als je verwachting niet uitkomt, dan geeft dat een teleurstelling. Maar komt je verwachting wel uit, dan is het heel gewoon, want je had het toch wel verwacht!

Verwachtingen houden je in de toekomst, terwijl de toekomst een illusie is, er is alleen maar NU. Een verwachting bevestigt een gemis. Reden genoeg dus om vanaf nu zonder verwachting door het leven te gaan.

Misschien ben je net terug van vakantie of staat er nog een ander moment vers in je geheugen waarbij je zonder verwachtingen op je paard bent gestapt. Meestal is dat na een periode waarop je je paard een tijdje hebt moeten loslaten. Het aller eerste moment dat je weer op je paard stapt ben je volledig blanco. Zonder verwachtingen stap je op zijn rug en alles wat zich aandient is goed. Wat blijkt, je paard loopt de sterren van de hemel! Blij verrast eindig je jullie trainingssessie. De volgende dag sta je weer te popelen om te gaan rijden, het ging gister immers zo goed! Maar helaas, je bent niet meer blanco, je bril is gekleurd door je ervaring van gister. Je hebt er een verwachting aan geplakt. Elke teleurstelling, elke irritatie is gebaseerd op een verwachting dat het anders had moeten zijn.

Laat je verwachtingen los! Ga voor blanco. Een drukke dag voor de boeg? Ook dat is een verwachting. Laat los en verwelkom alles wat op je pad komt. Het is goed, het is echt helemaal goed!

quote-sonja-braafhart

 

Het paard heeft geen boodschap aan wat er in jouw hoofd afspeelt

De grote leermeesters staan naast je. Paarden leven alleen in het NU, hetgeen ons juist zoveel moeite kost. Het paard houdt zich niet bezig met de toekomst en kijkt ook niet terug naar de dag van gisteren. Hij heeft daarom ook geen teleurstellingen over wat er gebeurd is. Het paard dealt altijd met de situatie zoals het zich aandient. Paarden kunnen niet liegen of ons misleiden. Dat is uiteraard geen garantie dat een paard altijd reageert zoals wij zouden willen. Het kan heel goed zijn dat we het paard onbewust iets hebben aangeleerd, zonder dat dat onze bedoeling was. Doordat het paard zo in het NU leeft reageert hij op ons zoals we op dat moment ook zelf zijn. Hij kan als geen ander reageren op wat er zich in ons hart afspeelt, hij heeft geen boodschap aan wat er in ons hoofd speelt. Wat er in ons hoofd omgaat is meestal toekomst en verwachtingsgericht en speelt zich af met woorden waar het paard niks mee kan. De woorden die door ons hoofd dwalen zijn negen van de tien keer ook nog eens gerelateerd aan onze werkelijkheid en die is meestal anders dan de werkelijkheid van het paard. Daarom is het vaak ook zo confronterend om te communiceren met paarden. We moeten constant onze verwachtingen bijstellen.

Het zijn onze gedachten die verantwoordelijk zijn voor een verwachting. Je hebt dat vast wel eens gehad met een feestje waar je naar toe “moet”, maar waar je totaal geen zin in hebt. Je gedachten dwalen af naar de personen die waarschijnlijk naar het feestje komen, je denkt aan het feestje van vorig jaar en zo hebben je gedachten een tal van vooroordelen gecreëerd die er voor zorgen dat jij geen zin hebt om te gaan. Vaak wordt dat dan toch heel onverwacht heel gezellig. Andersom gebeurt het ook. Al weken verheug je je op dat ene feest. Je weet al ruim van te voren wat je aan gaat trekken en in je fantasie heb je het feestje meerdere malen voorbij zien komen. Je verwachtingen zijn dus hoog. Het zal echt een geweldig feest moeten worden als het daar aan kan tippen.

Ik gebruik het voorbeeld van een feest omdat dat voor ons allemaal herkenbaar is. Maar in de omgang met je paard werkt het uiteraard niet anders, alleen worden onze gedachten daarbij gekleurd door emoties. Iedere gedachte geeft een bepaald gevoel, een emotie. Net zoals het horen van een bepaald lied je een emotie kan geven. Ik heb mezelf inmiddels behoorlijk moeten trainen om neutraal in mijn gedachtes te zijn. En met neutraal bedoel ik zoveel mogelijk oordeelloos te zijn. Heb niet de illusie dat je 100% oordeelloos door het leven kunt gaan, want dat is bijna onmogelijk. Alhoewel de paarden een heel eind komen! Al verf je je haar paars er zal geen paard zijn dat ineens niet meer naast je wil komen staan.

Houd de glazen van je bril kraakhelder

Ik heb jaren besteed aan het volgen van opleidingen om te leren hoe het werkt met onze gedachten en emoties, ons onderbewustzijn, de verbinding tussen lichaam en geest, maar door het zijn en het leven met de paarden ben ik geworden wie ik zijn wil.

Zelf gecreëerde hersenspinsels, onzuivere gedachten, angsten, te veel willen beredeneren, controle houden, het zijn allemaal menselijke dingen waar het paard weinig mee kan, maar waar wij vol van zitten. Twee verschillende werelden die zo graag bij elkaar willen komen, en al denken we dat we aardig op weg zijn, dan worden we weer keihard geconfronteerd met de werkelijkheid en worden we door het paard weer met beide benen op de grond gezet.

Ik kan nog tientallen bladzijden vullen met deze materie, maar dat heb ik al gedaan in mijn boek ‘Vrij met je paard’. Als jij er aan toe bent om de relatie met je paard te verdiepen of een boost te geven, dan raad ik je aan om dit boek te lezen. Kijk hiervoor op www.vrijmetjepaard.nl.

Maar voor nu daag ik je uit om de ultieme uitdaging aan te gaan door verwachtingen los te gaan laten. Door iedere dag weer door een blanco bril naar je paard te kijken. Iedere dag is een nieuwe ontmoeting, iedere dag is een nieuw moment, op ieder moment van de dag heb je een nieuwe keuze.

Mijn gouden tip is:

Ga iedere dag naar je paard alsof het jullie eerste ontmoeting is.

Dan ben je objectief, zonder oordeel en zijn de glazen van de bril waardoor je kijkt kraakhelder! Laat je verrassen door wat er zichtbaar gaat worden.

sonja-braafhart

Inderdaad, believe in your selfie! Denk jezelf vrij, want dat is wat ik jou en je paard zo gun!

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze