De 6 mooiste reacties tijdens een behandeling en hun betekenis

Tijdens een osteopathische behandeling maak ik zoveel mooie reacties mee van de paarden dat ik ze graag met jullie deel en uitleg wat die reacties kunnen betekenen.

1. Kauwen, likken, gapen, smakken

Als een paard blokkades in zijn lijf heeft dan brengt dat het lijf uit balans. Dit uit balans zijn geeft op kleine schaal een stressreactie. Hoe meer blokkades, hoe meer last hij ervan heeft en hoe groter de stress in het lijf. Op neurologisch niveau gebeurt er het volgende:

Het lijf heeft 2 type zenuwstelsels: het parasympatische en sympatische zenuwstelsel. Het eerste zorgt voor rust, ontspanning, spijsvertering (speekselvorming) en het tweede zorgt voor actie, beweging, alertheid (verhoogde spierspanning). En laat nou net deze laatste geactiveerd worden door blokkades. Je kan het vergelijken met als je zelf wat gespannen bent, je krijgt een droge mond, hebt minder eetlust en voelt je schouderspieren samentrekken.

Tijdens een behandeling komt het sympatische zenuwstelsel weer tot rust, doordat de blokkades en spierspannig weggenomen worden, waardoor de balans tussen beide zenuwstelsels hersteld wordt. Het parasympatische zenuwstelsel kan weer aan de slag en er komt een ontlading in de vorm van gapen, kauwen, likken of smakken doordat de speekselproductie weer op gang komt.

2. Uitrekken

Sommige paarden gaan uit zichzelf stretchen, ze bollen hun rug als een kat, bewegen hun hals alle kanten op of gaan met hun hoofd de lucht in. Ik vind dit een heel mooie reactie en vergelijkbaar met wat je zelf ook graag doet als je een tijdje verkrampt hebt gezeten. Spanning in je lijf trekt de spieren naar elkaar toe, even goed uitrekken opent je lijf letterlijk. Heerlijk is dat toch!

osteopathie-veulen

3. Het hoofd zakt laag naar de grond, de ogen worden zacht en vallen wat dicht

marjorie-westerhof-osteopathieDat is ook zo’n mooi teken van ontspanning. Als de fight/flight reactie steeds meer aan het uitdoven is en het paard zich steeds verder overgeeft aan de behandeling laat het zijn hoofd ook steeds meer richting de grond zakken. Soms hangen ze lekker tegen hun eigenaar aan en mag die fijn het gewicht dragen bij het vasthouden van het halster. Niet ieder paard lukt dit tijdens de behandeling. Het zijn allemaal individuen met een eigen karakter en verleden. De een geeft zich heel makkelijk over en komt vrij snel in deze staat van ontspanning, de ander blijft altijd wat alert en waakzaam. Meestal is die manier van met stress omgaan terug te voelen in het lijf. De wat alertere, stressgevoelige paarden, voelen over het algemeen ook snel strakker aan in hun lijf. Hun sympatische zenuwstelsel wordt dus wat sneller geprikkeld.

4. De behoefte om de benen te bewegen

We willen allemaal graag dat het paard gedurende de gehele behandeling volledig stilstaat. Meestal gebeurt dat ook! Paarden die normaal vrij onrustig zijn, kunnen ineens in volle concentratie meedoen en zich nergens door laten afleiden. Maar doordat tijdens de behandeling de doorbloeding gestimuleerd wordt, gaat het bloed ook daadwerkelijk meer stromen. Je kent dat gevoel wel, dat als je lang in een vliegtuig gezeten hebt je voeten dik zijn en als je ze weer gaat bewegen het even raar en tintelig voelt. Ik denk dat paarden ook zoiets ervaren. Gewicht verplaatsen, even de behoefte om te bewegen, stampen.

Voor jonge paarden die nog weinig tot geen ervaring hebben met behandeld worden is het soms ook fijn om tussendoor even te kunnen pauzeren om alles te verwerken door even een klein stukje te lopen.

5. Massage voor het baasje

Veel paarden staan op een gegeven moment zo te genieten dat ze vinden dat hun baasje ook wel een lekkere massage verdient. De schouders, hoofd, buik, benen, armen, handen, rug, allemaal plekjes die met de bovenlip (of tanden) door het paard behandeld worden.

6. Boos worden, geagiteerd zijn

Eigenlijk is dit natuurlijk niet zo’n mooie reactie, maar als een paard pijn heeft dan vind hij de behandeling echt niet altijd fijn. Wegdraaien, willen bijten, dreigen te slaan of ook daadwerkelijk uithalen zijn allerlei manieren om aan te geven dat het pijn doet. Mijn ervaring is dat als een paard zich zo gedraagt tijdens de eerste behandeling dat echt niet is omdat hij zo strontvervelend is. Vaak is het gedrag tijdens een tweede of derde behandeling al heel anders. Als je paard zo reageert op een behandeling is het des te duidelijker dat het hard nodig was! Niet alle paarden zijn zo extravert in het uiten van hun ongemak, sommigen kroppen alles op en laten de behandeling gelaten over zich heen komen. Van die paarden is het eigenlijk veel moeilijker om te lezen hoeveel last ze nu echt hebben van hun lijf.

Marjorie Westerhof

Marjorie Westerhof

m.westerhof@paard-en-osteopathie.nl

Ik ben Marjorie Westerhof, gepassioneerde osteopaat/chirpractor voor paarden en honden. Mijn doel is om samen met jou ervoor te zorgen dat je dier weer zo goed mogelijk kan bewegen, dat hij zich weer lekker in zijn lijf voelt en vrij is van blokkades die hem daarin belemmeren. De oorzaak van de problemen opsporen en behandelen, ik zal voor ieder individueel paard of hond proberen in te schatten wat hij nodig heeft.

www.paard-en-osteopathie.nl

4 Comments
 • Seline

  27 oktober 2016 at 17:14

  Interessant stukje!
  Onze Duque valt steevast in slaap zodra je het hoofdstel aan hebt gedaan tijdens het opzadelen, wat zou dat kunnen betekenen denk je?

 • Marjorie Westerhof

  29 oktober 2016 at 08:50

  Hoi Seline
  Bedankt voor je interessante vraag. Er is eigenlijk niet 1 antwoord. Ik heb het eens in de horseconnect groep gegooid en er kwamen verschillende ideeën over uit. Ook omdat we het beeld niet kunnen zien kan je dit op meerdere manieren interpreteren. Als je wilt kan je een filmpje opsturen zodat we een beter beeld krijgen.
  Een samenvatting van de ideeën hierover:
  Het kan een manier zijn van afsluiten
  Maar ook een stimulatie van het parasympatische zenuwstelstel door een drukpunt thv de 1e nekwervel en blaasmeridiaan
  Het is de vraag of het echt in slaap vallen is en ook de omstandigheden zijn van invloed op deze reactie

 • […] Dit deel is verantwoordelijk voor rust, ontspanning, opbouw en herstel. Het paard wordt ook rustig en ontspannen tijdens een behandeling. Een lymfedrainage die te snel wordt uitgevoerd heeft averechts effect en zorgt dat de sympathicus […]

 • Terese

  22 januari 2017 at 18:20

  Mooie resultaten ja, ik ervaar ze ook als ik paarden een sportmassage geef, sommige gaan er helemaal voor staan en helpen aangeven waar iets fout zit , mooi uitgelegd wat er gebeurd in het lijf, fijn dat wij de paarden op deze manier kunnen helpen om weer beter te kunnen presteren, want we vragen wel veel van ze …..??

Laat een reactie achter