HORSECONNECT

8 tips voor een betere afstemming met je paard

yacinta-feringa

Vaak wordt mij gevraagd of ik mensen tips kan geven over hoe ze de afstemming met hun paard kunnen verbeteren en van daaruit de band kunnen vergroten. Helaas bestaat daar in mijn ogen geen standaard recept voor en is elk paard weer een individu met zijn eigen aanpak. Er bestaan wel een aantal “routines”, die bij veel paarden een gewenst resultaat geven, maar vaak moet het paard zich dan toch weer aanpassen.

Ik vergelijk het juist altijd met een radiofrequentie, zoals elke zender op een bepaalde frequentie het best te beluisteren is, zo heeft ook elk paard (en mens uiteraard ook…) zijn eigen unieke frequentie c.q. afstemming waarop alles het beste doorkomt. Hoe bewuster wij worden, des te makkelijker kunnen wij de juiste frequentie vinden en des te vloeiender alles zal verlopen. Bij een “lastig” paard, luistert het vaak erg nauw, en zal er bij wijze van spreken gezocht moeten worden naar een frequentie achter de komma, terwijl dit bij een “makkelijk” paard wat minder nauw luistert.

Onderstaand enkele tips om dit proces te ondersteunen:

 

1. Een betere afstemming met je paard begint bij jezelf

Misschien een beetje cliché, maar des te meer je zelf echt weet wie je bent en wat je pad is en je daar trouw aan blijft, des te meer je paard zich aan je open zal stellen. Dus neem ook de tijd, om voor jezelf af te vragen: “wie ben je”, “wat zijn je doelen”,” waar droom je van”, zowel met als zonder je paard.

2. Breng ook gewoon “samen” tijd door

Ik ben altijd jaloers op de meeste honden, elke eigenaar wordt er al heel blij van als zijn hond er gewoon “is” en af en toe met een bal of stok komt aanrennen, terwijl een paard gelijk meestal wat “moet”.

3. Neem tijd om je paard te observeren

Observeer je paard zowel bij jou als ook met andere paarden om een beter begrip van je paard te krijgen. Er zijn een aantal leuke boeken over verschillende paardenkarakters geschreven die hierin een beter inzicht geven:

  • Klaus Ferdinand Hempfling – Paardenpersoonlijkheden
  • Eric Laarakker – Paardentypen, Herken je paard met de 5 elementen
  •  Dessa Hockley – Is your horse a rock star?

yacinta-feringa-horseconnect

4. Ga steeds meer naar je eigen gevoel luisteren en durf hier ook op te vertrouwen

Ik krijg vaak van mensen te horen dat hun gevoel eigenlijk al zo en zo zei, maar dat ze dachten dat ze ernaast zaten en ze maar naar die of die moesten luisteren. Heel vaak hadden ze het dan juist al bij het rechte eind…. Niemand kent jouw paard zo goed als jij!!!

5. Probeer zo veel mogelijk in het “hier en nu te zijn”

Voel en observeer hoe jou paard en jij die dag zijn. Heb heb je gisteren dus super gereden, stap dan niet op met het idee dat je gelijk daarmee verder kan rijden. Ook omgekeerd: ging iets de laatste keer heel slecht, blijf dan zelf niet in de negatieve gedachte hangen, maar probeer het gewoon alsof het de eerste keer weer is.

6. Een paard is bewust van zichzelf, ons en de omgeving om hem heen

Wij zijn het paard dus een beetje verplicht dat wij ook steeds bewuster worden op diverse gebieden. Betreffende onszelf kan o.a. Body Awareness, Yoga, Tai Chi, Pilates, Feldenkrais en de Alexander Techniek een goede manier zijn om ons (lichaams)bewustzijn te vergroten.

7. Durf te stoppen en/of het gewoon te laten voor die dag

Soms hebben we allemaal ( inclusief ikzelf ook nog…) zo een dag waarop niets lijkt te gaan of dat je van tevoren al geen zin hebt. Stop dan gewoon of laat het voor die dag. Mijn ervaring is dat het dan alleen maar slechter gaat en we juist dingen gaan afbreken die we net hadden opgebouwd. Vaak wordt gezegd dat we dan het paard “zijn zin” geven en hij het later weer tegen ons gaat gebruiken. Mijn ervaring is juist dat paarden het juist meer respecteren als we een goede leider zijn, door juist op dat moment te zeggen, “vandaag even niet” en je zal merken dat het vaak om een ander moment wel gewoon gaat.

8. En…..het hoeft allemaal niet gelijk perfect….

Een paard wil vooral dat je jezelf bent. Vind je dus iets lastig of spannend, geef dit dan gewoon toe want je paard voelt het anders toch wel. Hierdoor bereik je meer dan wanneer je jezelf anders voordoet. Je paard moet dingen leren en jijzelf ook, dus geniet samen van de reis en zie waar deze naar toe leidt. ☺

yacinta-feringa-instructeur

Ik wens je veel plezier samen met je paard!

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze