HORSECONNECT

Hoe vaak moet ik mijn paard laten behandelen?

osteopathie-behandeling-paard

Als behandelaar krijg ik deze vraag natuurlijk regelmatig. Het is een interessante vraag en het antwoord zal altijd verschillend zijn. Het hangt namelijk van een aantal factoren af. Wat je met je paard doet heeft invloed op zijn lijf. De prestaties die je van hem vraagt, maar ook de manier waarop je dat doet speelt een rol. En ben je een beetje een kundige ruiter, of raak je zelf vaak snel uit balans? Heb je oog voor de reacties van je paard op hetgeen je van hem vraagt? Houd je hem goed in de gaten, merk je het op wanneer hij wat minder lekker in zijn vel zit en hou je daar rekening mee? Zorg je ervoor dat het zadel regelmatig gecontroleerd wordt, zijn hoeven regelmatig bijgehouden worden en zijn gebit jaarlijks gecheckt? Daarbij zijn er alsnog heel veel factoren waar we geen invloed op hebben. Als je paard besluit in een natte wei een sprint te trekken, om aan het eind met een sliding tot stilstand te komen of onderuit gaat, dan kan dat best wat spanning veroorzaken in zijn spieren.

Verschillende factoren

Feit is dat we vaak pas merken dat er iets is als je paard er al een tijdje last van heeft. Of soms heb je al wel iets gedacht te voelen, maar deed je het af als onzin en probeer je het met rijden op te lossen. Ik ben ook paardeneigenaar en als ik naar mijn paard kijk, dan ben zie ik dat soms kleine, onbenullige dingen veranderingen veroorzaken in zijn manier van bewegen. Wat spanning in de rug, doordat hij gegroeid is en het zadel te krap werd geeft problemen in de lengtebuiging. Niet zodanig dat hij het niet meer kan, maar toch, het voelt anders. Ik behandel hem, masseer de spieren regelmatig en longeer hem 2 weken zodat alle spanning weg is op het moment dat ik hem weer rijdt (met het zadel aangepast uiteraard). Enkele maanden geleden had hij wat last van zijn darmen, wat ook wat spanning veroorzaakte in de rug. Dus toen heeft hij ook een behandeling gekregen. En weer een tijdje daarvoor was het gewoon tijd voor een algehele check. Het ging een hele periode prima en hij had geen behandeling nodig.

Wat doe je als leek?

Ik heb makkelijk praten als osteopaat, maar wat doe je als leek? Leer allereerst je paard goed kennen. En dan bedoel ik: echt goed. Neem hem serieus in zijn reacties, doe niet te snel dingen af als ‘hij heeft geen zin’ of ‘dat doet ie altijd al zo’. Durf kritisch te zijn naar jezelf, durf objectief te zijn. Kijk af en toe eens even van een afstandje naar je paard en wees dan heel eerlijk. Leer signalen te herkennen van je paard waarmee hij aangeeft ergens last van te hebben. Leer zijn rug te voelen, hoe voelt hij als hij los is, bijvoorbeeld na een behandeling. En verandert dat in de loop van de tijd, is er een plek die altijd gevoeliger is als je erop drukt? Na een behandeling geef ik een eigenaar altijd oefeningen mee, doe die regelmatig om te beoordelen of je paard ze nog allemaal probleemloos kan uitvoeren.

Het ene paard is het andere niet..osteopathie-behandeling-paard

Jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je paard. En dan kan het zo zijn dat jouw paard wat vaker een behandeling nodig heeft dan het paard van de buurvrouw. Dat is niet goed of slecht, dat hangt gewoon helemaal van alle bovenstaande factoren af. Ik streef ernaar dat jij als eigenaar zoveel mogelijk zelf goed doet waardoor er zo min mogelijk behandelingen nodig zijn. Maar de factoren waar we geen invloed op hebben en die toch spanning veroorzaken in het lijf, die kunnen we niet uitbannen. En daarom is het goed om zo af en toe mijn hulp (of de hulp van een andere behandelaar) in te roepen. Om problemen voor te zijn, als je paard als een zonnetje loopt dan wil je dat toch graag zo houden. Blokkades ontwikkelen zich door de tijd heen, hoe langer ze er zitten hoe vaster en hoe meer problemen ze veroorzaken. Als je dat wilt voorkomen zijn dan is twee keer per jaar behandelen gewoon nodig. Daarmee kan je hem normaal gesproken bijhouden. Maar zit je met je paard in een revalidatietraject, dan kan het zomaar zo zijn dat er in het eerste jaar vijf tot zes behandelingen nodig zijn. Als je paard stabiel en sterk wordt, kan dit aantal snel terug gebracht worden. Kortom, voor iedere situatie geldt een andere frequentie. Houd jij rekening met bovenstaande factoren, kan die frequentie zo laag mogelijk blijven.

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze