balans-longeren

Longeren; met of zonder hulp, wat doe jij?

In dit eerste deel van onze gezamenlijke blogserie ‘longeren, een serie leerzame blogs van Mireille den Hoed & Emma Bljidenstein’ zullen Mireille en ik je meenemen in de bijzondere wereld van het longeren. 

Veel mensen longeren regelmatig hun paard en velen gebruiken hier hulpteugels voor. Denk aan de Pessoa, de slofteugel, de longeerhulp, bijzetteugels of de Concord. Weer anderen werken met een dubbele longe. Het onderwerp dubbele longe laten we even voor wat het is, dat komt in een volgende blog aan bod. En steeds meer mensen longeren met een enkele longe en zetten het paard niet bij. Dat is een hele goede ontwikkeling!

Waarom gebruikt men eigenlijk een bijzet?

De meeste mensen gebruiken een bijzet omdat ze willen dat hun paard beter over de rug gaat lopen of het paard de rug meer gaat ontspannen. Of omdat ze willen dat het achterbeen beter onder de massa komt. Sommige mensen zeggen dat longeren zonder bijzet een beetje beweging geven is, en geen trainen.

Maar de vraag is of een bijzet of longeerhulp, wel echt voor een verbeterde functie zorgt van het bewegingspatroon van je paard. Ben je de juiste spieren aan het trainen als je bijgezet longeert? Kun je ook zonder een bijzet goed longeren en je paard correct trainen? Ons antwoord is: Ja dat kan zeker, ook en vooral bij een jong paard.

Waarom adviseren we om zonder bijzet of hulp te longeren?

Eigenlijk heel simpel, omdat je zonder je hulpstukken je paard prima in balans kunt krijgen en ook nog eens biomechanisch verantwoord en correct kunt trainen. Omdat je zonder longeerhulpen of bijzet je paard goed over de rug kunt laten lopen, zijn achterbeen goed onder kan brengen en een goed bewegingspatroon kunt bewerkstelligen. Kortom, je hebt geen hulpstukken nodig.

En de belangrijkste reden: de meeste hulpstukken werken contraproductief voor een goed bewegend paard en het opbouwen van de juiste stabiliteit en coördinatie. Zowel voor jonge als oudere paarden, fitte of revaliderende paarden.

Maar mijn paard doet altijd zijn hoofd omhoog? Hij loopt zo mooi met een Pessoa-teugel! Met deze bijzet wordt mijn paard echt zonder dwang getraind.

Dit zijn inderdaad reacties die we in ons dagelijks werk tegenkomen en ons antwoord is simpel: je kunt leren om zonder bijzet of touwen je paard in balans te brengen en biomechanisch correct te trainen.

En zijn de bijzetmogelijkheden die op de markt zijn, werkelijk zonder dwang? Er loopt bij sommige constructies bijvoorbeeld een touw achter de oren langs en dat geeft druk op het onderliggende weefsel. Die constante druk dwingt je paard in een bepaalde houding te lopen en dat heeft altijd invloed op het bewegingspatroon van je paard. (Er zal verschil zitten in de hoeveelheid druk, maar het gewicht van het touw geeft druk, bovenop de al aanwezige druk van hoofdstel e.d.).

“Een paard dat niet in balans is en wat toch ‘gevraagd’ wordt om het hoofd naar beneden te brengen kan maar één ding doen: dat is compenseren.”

Denk eens aan een kind dat over een smal plankje over een slootje moet lopen, terwijl we de armen van het kind met touw hebben vastgemaakt tegen de romp. Kan het kind dan balanceren of heeft het toch de armen nodig om in balans te blijven? Hetzelfde doen we met een paard, we halen de mogelijkheid tot balanceren weg. Het paard heeft zijn hoofd en hals nodig om in balans te blijven en wij gaan het hoofd (de armpjes) dan juist vastzetten.

Bij een jong paard met weinig balans is het bijzetten veel schadelijker dan bij een ouder paard met meer balans. Hoe kan dat? Een jong paard heeft zijn hoofd nog erg nodig om in balans te blijven. Pas als het lichaam van het jonge paard meer ontwikkeld en in balans is, de verticale balans, kan het de rug ontspannen en de hals laten vallen/het hoofd naar beneden brengen. Op het moment dat je deze stap, ‘de verticale balans’ overslaat begint de compensatie in het jonge paard al en heb je veel sneller overbelasting.

Compensatie is de situatie, waarin andere delen van het paard de functie van de belemmerde delen over gaan nemen, terwijl deze daar niet voor zijn gemaakt.

longeren-voorhand

Zada wat te laag met hoofd hals positie, dus op de voorhand

binnenschouder-longeren-paard

Zada te veel op de binnenschouder

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van de pessoa de activiteit van de m. longissimus dorsi (een belangrijke rugspier) niet stimuleert. Uit het onderzoek bleek dat juist de activiteit van de Longissimus dorsi kan verminderen met de pessoa/ bijzet. Het is maar één studie toegespitst op één spiergroep, maar de resultaten zijn al wel erg interessant. Het is dan ook belangrijk dat er meer wetenschappelijk onderzoek gedaan wordt naar de effecten van bijzetten van paarden tijdens longeren.

Hoe breng je het paard in balans zonder hulpen?

balans-paard-longeren

Archi in balans

In een longeercirkel is het bijna onmogelijk om je paard in zijn balans te herstellen. Dus zorg dat je longeert in een afgesloten rijbaan of paddock met een goede, stabiele bodem!

En dan begin je bij het begin; leren kijken! Wat doet je paard? Wil hij de volte te groot maken, of juist te klein? Hoe is het tempo? De activiteit? Kijkt je paard continu teveel naar binnen of juist naar buiten? Je kunt pas gaan corrigeren als je ziet wát je wilt corrigeren.

Je ogen trainen zonder iemand die met je mee kijkt, die meer ziet dan jij, valt niet mee. Dus zorg dat je iemand inschakelt die ervaring heeft en weet waar het om draait.

In de volgende blog vertellen we je waar je allemaal op kunt letten!

balans-longeren

Zada in balans

Er zijn meerdere mensen in Nederland die zich gespecialiseerd hebben in het rechtrichten en in balans trainen van paarden en Mireille den Hoed is een van deze trainers. Zij heeft al jaren ervaring in het revalideren en trainen van paarden. Naast Mireille zijn er nog meer mensen die jou hiermee kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld op de website van HorseConnect voor professionals bij jou in de buurt.

Wanneer wel bijzetten?

Soms, heel soms, is je paard bijzetten oké. Bijvoorbeeld als je paard een aantal weken moet stappen aan de hand en zoveel energie heeft dat het gevaarlijk wordt om naast hem te lopen of het de revalidatie negatief beïnvloedt. In zo’n geval kan het stappen met bijvoorbeeld de Concord een tijdelijke oplossing zijn en alleen om reden van de veiligheid van jou en je paard. En niet omdat het paard er beter van wordt. Realiseer je altijd dat je je paard hoe dan ook in een houding dwingt, dus zodra het niet meer nodig is laat je je hulpstuk lekker in de kast.

In de komende blogs zullen Mireille en ik de volgende onderwerpen bespreken;

 • Leren kijken! Waar kun je op letten?
 • Hoe krijg je je paard in een ontspannen houding zonder dat je hem vastbindt?
 • Longeren aan de dubbele longe; waarom? Hoe? Wat zijn de voordelen en de nadelen ten opzichte van longeren aan de enkele Longe?

Heb je vragen? Laat het ons weten, wij zullen ons best doen om je vraag zo duidelijk mogelijk te beantwoorden.

Leren in de praktijk?

mireille-den-hoedWil je leren longeren zonder hulpteugels in de praktijk? Mireille den Hoed geeft een driedaagse cursus op zaterdag 3 juni, zondag 25 juni en zondag 16 juli voor de beginnende/onervaren longeerder. Klik hier voor meer informatie.

Mireille den Hoed is dressuuramazone, revalidatietrainer en instructrice. Zij schreef als gastblogger mee aan deze blog. Wil je meer weten over Mireille en haar werkzaamheden? Bekijk dan de website van Stal Mireille.

Bron:
The effects of training aids on the longissimus dorsi in the equine back, S. Cotrrial, P. Ritruechai, J.M. Wakeling, C.E.P., 26 maart 2009

 

Emma Blijdenstein

Emma Blijdenstein

info@emmablijdenstein.nl

Ik ben Emma Blijdenstein en ik ben al meerdere jaren werkzaam als Fysiotherapeut & Chiropractor voor paarden.Tevens ben ik mij aan het specialiseren in Ruiterfit & Flexchairtraining. Als Fysio/Chiropractor alleen, kun je een paard en zijn eigenaar nooit volledig helpen en ondersteunen in het gezond krijgen en gezond houden. Dit doe je samen, in een team van specialisten. In de afgelopen jaren heb ik met verschillende dierenfysiotherapeuten, dierenartsen, instructeurs, zadelmakers, osteopaten, hoefsmeden en equine chiropractors samengewerkt.

www.emmablijdenstein.nl

6 Comments
 • Maarten van Dijk Stal Het Loijveld Roermond

  14 mei 2017 at 08:56

  Heerlijk .Eindelijk weer iemand die je leert te kijken alvorens maar te doen wat klaarblijkelijk moet. Goede foto’s!.Merci

 • Katie Minderhoud

  14 mei 2017 at 09:07

  Hoi Mireille en Emma, ik werd gelijk enthousiast van deze blogserie. Sinds een jaar longeer ik mijn paard nu alleen aan de enkele longe en sinds kort doe ik dit in onze rijbak – bij gebrek aan longeerbak. Flynn is een 8 jarige kwpn ruin, we trainen afwisselend dressuur, springen en lekker buiten en dus ook aan de longe. Sinds we in de rijbak longeren is hij behoorlijk onstuimig en gaat hij er vaak bokkend ervandoor. Als jullie interesse hebben in een voorbeeld-paard voor de volgende blog nodig ik jullie graag uit want ik denk dat hij zowel goeie stukjes kan laten zien als ook scheefheid en zoeken naar balans (oplossen in snelheid). Met de dubbele longe hebben we tot nu toe weinig ervaring maar ik ben benieuwd of het ons kan helpen om betere controle te krijgen/houden. Ik hoor graag of jullie interesse hebben! Groetjes, Katie Minderhoud

 • Danielle

  8 juni 2017 at 21:06

  Hallo,

  Ik vind jullie blogs erg interessant! Kan ik mij ook ergens aanmelden, waarbij ik mail krijg wanneer een nieuwe blog online staat?

  Groet!

  • Maartje Mulder

   Maartje Mulder

   9 juni 2017 at 21:26

   Hoi Danielle! Dankjewel voor je reactie. Op dit moment hebben wij dat nog niet, maar we hebben inderdaad wel plannen om een soort nieuwsbrief te gaan versturen met daarin de laatste blogs. Als je ons volgt op Facebook mis je in ieder geval geen een blog! Iedere week op zondag komt er een online.
   Groetjes,
   Maartje

 • […] In ons vorige deel van de serie: “Longeren, een serie leerzame blogs van Mireille den Hoed & Emma Blijdenstein“, hadden we het over het gebruik van bijzetteugels bij het longeren. In dit tweede deel longeren zul je leren waar je tijdens het longeren allemaal naar kunt kijken. […]

 • Eline

  19 augustus 2021 at 21:58

  Hey hoi, ik heb een vraagje, ik wilde namelijk even opzoeken of een hulpteugel bij het longeren nou wel echt voordelig was. En toen kwam ik op jullie blog. Het heeft me super erg geholpen, mega bedankt! Ik heb nog wel een vraagje, hoe zit dat met dubbele longe, is dit wel beter of handiger voor je paard?
  Alvast bedankt!

Laat een reactie achter