Help jouw hoefverzorger de zomer door! 5 tips

De zomermaanden zijn leuk om veel tijd met je paard door te brengen. Voor ons als hoefverzorgers brengt de warmte en droogte echter helaas een aantal nadelen met zich mee die het, toch al zware werk, soms nog zwaarder maken. Het grootste nadeel voor mij is dat ik door niet optimale omstandigheden in sommige gevallen mijn werk niet goed kan doen. Dit komt het paard niet ten goede, maar het is wel voor grote delen te voorkomen.

Om het werk in deze periode van het jaar voor ons wat prettiger en makkelijker te maken heb ik vijf eenvoudige tips op een rijtje gezet waarmee je ons als hoefverzorgers een groot plezier mee kunt doen!

1. Natte voeten

natte-voeten-paard

 • Doe dit bijvoorbeeld door middel van het paard in de blubber te laten staan.
 • Spuit een oplossing van water en groene zeep op de buitenkant en onderkant van de hoeven, doe dit met regelmaat zeker een half uur voordat de hoefverzorger arriveert.
 • Gebruik zogenoemde weekschoenen (vullen met water en zeep).
 • Zet het paard op een aantal natte handdoeken (gebruik ook hierbij een zeepoplossing).
 • Verzin zelf een creatieve oplossing.
2. Houd het hoofd koel

Zorg ervoor dat jouw hoefverzorger op een koele plek in de schaduw kan werken. Jouw hoefverzorger zal je eeuwig dankbaar zijn en ook voor jouw paard is het aangenamer.

3. Weg met de vliegen

Houd er rekening mee dat jouw paard indien nodig een vliegendeken op krijgt en/of dat je vliegenspray bij de hand hebt. Voor paarden zijn de vliegen irritant, maar voor de hoefverzorger ronduit gevaarlijk als paarden de vervelende vliegen willen wegjagen.

water-paard4. Water, water & nog een keer water

Een lekkere en koele verfrissing voor tussendoor wordt dankbaar van ons aangenomen. Help de waterhuishouding van jouw hoefverzorger op peil te houden.

5. Wees er op tijd bij

Wacht niet te lang om jouw hoefverzorger te laten komen. De hoeven groeien in de zomermaanden extra snel en in combinatie met droogte is dit extra hard werken. Bovendien zit de extra groei jouw paard letterlijk in de weg. Mijn tip is om maximaal om de 5 weken te laten bekappen, om de 4 weken is nog beter!

natuurlijk-hoefbekappen

Wat levert het ‘extra’ werk jou op?

 • Een hoefverzorger die op tijd komt, omdat de klant ervoor ook goed was voorbereid, waardoor de hoefverzorger zijn werk naar behoren kan doen.
 • Je paard hoeft niet langer dan nodig stil te staan en is hierdoor minder gestrest.
 • Een dankbare en tevreden hoefverzorger, die de volgende keer graag weer terug komt.
 • Hoeven die ondanks droogte en hitte wel goed bekapt zijn en waar geen half werk geleverd werd.

Een aantal van de bovenstaande tips zijn niet alleen voor de hoefverzorger van toepassing, maar uiteraard ook voor deskundigen uit andere disciplines!
lennart-denkhaus

Lennart Denkhaus

Lennart Denkhaus

info@ld-hoefverzorging.nl

Mijn naam is Lennart Denkhaus en voor mijn praktijk 'LD Hoefverzorging' werk ik als hoefverzorger om paarden te helpen gezonde hoeven te behouden of zieke hoeven te revalideren. In principe is mijn streven om paarden op blote hoeven te kunnen laten lopen. Als dit (nog) niet lukt, werk ik met hoefschoenen om paarden het benodigde comfort te geven. In mijn praktijk vind ik het belangrijk dat er niet alleen naar de hoefverzorging gekeken wordt, maar ook naar een voor het paard passende huisvesting en voeding, zodat het paard ook daadwerkelijk gezond kan blijven of weer kan worden.

Meer info vind je op: www.hoefbalans.nl

1 Comment
 • Kitty van Treijen

  18 juni 2017 at 11:47

  Een rustige werkomgeving voor de smid.

Laat een reactie achter