HORSECONNECT

Hoe word je angst de baas?

angst-de-baas

Een beetje beduusd ga ik rechtop zitten. “Ben ik nu net van mijn paard gevallen?” “Mijn bril!” Gelukkig is deze nog heel. Ik krabbel overeind en klop de modder van mijn kleding. Mijn hoofd maalt. “Wat is er nou eigenlijk gebeurd?”

Mijn paard staat snuivend in de hoek, hij kijkt naar me alsof ik het moddermonster zelf ben. De adrenaline stroomt door mijn lichaam. Ik haal hem op en maak aanstalten om op te stijgen. Het paard stapt driftig onder me en ik voel zijn strakke rug. Ik stel hem en mezelf gerust, maar krijg mijn ademhaling niet helemaal op orde en mijn hoofd doet een beetje zeer. Na 10 minuten ontspant het paard en stap ik af.

De dag erna voel ik de spanning direct. Het paard spant zich en mijn hoofd maalt: “wat als….”

Gelukkig kan ik dat onbestemde gevoel inmiddels snel van me afschudden. Ik wéét dat ik vaardig ben, ik wéét dat ik 99 uit de 100 keer iets kan oplossen, ik vertrouw mijn lichaam, ik ben de laatste 15 jaar maar 3 keer gevallen. Dat is maar een piepklein percentage in verhouding tot uren IN het zadel.

Dat was 15 jaar geleden wel anders. Net moeder geworden. Met een jong paard en grote rodeosprongen de bak door. Ik zag mezelf in de ruiten van de kantine en dacht nog: “best knap dat ik nog zit!” Maar bij de bakrand koos het paard voor links en ik ging rechts.

De dag erna zat er ineens een klem om mijn keel.

Angst? Been there, done that!

Angst tijdens het rijden is waarschijnlijk het minst besproken probleem onder ruiters. Soms voelen ruiters zich incapabel of zelfs dom als er angst om de hoek komt kijken. Maar wat als jij degene bent die hartkloppingen krijgt bij de gedachte aan opstappen? Als jij degene bent die het plezier in je hobby aan het verliezen is?

Angst mag er zijn

Angst is een zeer belangrijke emotie die respect verdient. Als je angst onderdrukt en negeert in de hoop dat het vanzelf beter wordt, neemt je angst juist toe.

Angst houdt je namelijk veilig; het zorgt ervoor dat je jezelf geen schade berokkend. Angst bij ruiters ontstaat op twee manieren: je hebt een ongeluk met een paard gehad, of je denkt dat je een ongeluk met een paard gaat krijgen. Voor je hersenen zijn beide situaties echt en ze zullen je waarschuwen: “niet doen, gevaarlijk!” Vanuit de evolutie gezien een veilige manier om oud te worden.

Angst overwin je door te werken aan je mindset, oftewel hoe je over jezelf, je angst en je toekomst denkt.

Het allerbelangrijkste eerste stap is je angst aan te kijken en te accepteren. Je bent bang. Nou en?! Geef je angst een cijfer tussen de 1 en 10. Hoe hoger het cijfer, hoe meer invloed je angst heeft.

Verantwoordelijkheid nemen over angstgevoelens geeft je de controle terug. Controle over wat je nog wel en wat je niet meer gaat doen. Ben je bang om te gaan rijden, dan ga je niet rijden. Simpel. Je mag namelijk best eerlijk tegen jezelf zijn. Je bewaakt jouw grens en dat lucht op! Vanaf hier kun je gericht werken aan het herstel van het vertrouwen in jezelf en je paard.

Hoe? Maak een plan! Een plan geeft houvast!

Plan van aanpak

Wat is je doel?

Natuurlijk wil je weer rijden! Maar wel zonder angst en spanning! Stressvrij!

Schrijf je doel op. Denk aan wat je wél wilt. Vermijd het woordje niet, maar herformuleer net zo lang totdat jouw doel volledig positief is omschreven. Iets wat op papier staat is tastbaar! Hoe wil je rijden? Waar wil je rijden? Wat wil je kunnen? Waarom wil je dat kunnen? Hoe voelt het als je dat weer kunt?

Is jouw doel haalbaar?

Als jij bang bent en jezelf daar iedere keer doorheen moet drukken dan ben je na elke rit wellicht even opgelucht en trots. Maar de dag erna is die angst er gewoon WEER. En begint de strijd met jezelf opnieuw.

Wat heb jij nodig om stressvrij te kunnen rijden? Welke vaardigheden heb je nodig? Wat ontbreekt er en wat kun je nu al wél? Welke subdoelen zijn er nodig om jouw ultieme doel te behalen?

Denk bij subdoelen aan:

 1. Paardvaardigheid
  Denk aan werken aan de hand, longeren met dubbele lijnen, werken aan de lange teugel en met lichaamstaal. Jezelf bekwamen in deze vaardigheden geeft je niet alleen afwisseling in training, maar het sterkt ook je reflexen en inzicht.
 2. Zelfvertrouwen
  Zijn er naast rijden nog andere factoren die je angst kunnen triggeren? Speelt er thuis iets dat je niet makkelijk achter kunt laten bij de staldeur? Twijfel je naast je capaciteiten als ruiter wellicht nog aan andere dingen? Het aanpakken en verwerken hiervan gaat je helpen om steviger in het zadel te zitten.
 3. Goede houding en zelfzekere zit
  Een goede conditie, meer body-awareness, balans, spierkracht en het vermogen om te anticiperen op de bewegingen van je paard geven je meer zelfvertrouwen. Zittraining op een braaf paard of een simulator is een goede ondersteuning. Maar ook het beoefenen van een andere sport is aan te raden.
 4. Inzicht in het gedrag van jouw paard
  Er zijn heel veel boeken en videomateriaal op Youtube over paardengedrag en leerprincipes. Hoe beter je paardengedrag gaat begrijpen, hoe beter je je paard gaat lezen en aanvoelen. Dit geeft extra handvatten in de communicatie tussen jou en je paard.

Als je elk subdoel verdeelt in kleinere stapjes, kun je per stapje bekijken wat je zelf kunt doen en waar je hulp bij nodig hebt. Je hoeft niet te schromen om hulp in te schakelen. Samen staat altijd sterker. Het getuigt juist van zelfkennis en realisme, zo zet je jezelf op voor succes!

Ga genieten!

Een goede coach, instructeur en vriendin om op te steunen zijn erg waardevol in het hele proces. Zij zullen je feedback geven en je voortgang kunnen monitoren. Soms denk je dat je niet vooruit gaat en ziet de buitenwereld wel waar je al bent gegroeid.

Dealen met angst is een lange weg. En terugval af en toe hoort daarbij. Denk aan je stappenplan, haal steun uit de stappen die je al WEL gemaakt hebt en doe wat die dag WEL kan.

Ga vooral eerst weer genieten van het samenzijn met je paard!

Morgen weer een dag!

 

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze