Steeds meer paardeneigenaren geven hun paarden of pony’s losse kruiden of (standaard of individueel gemeten) kruidenmixen te eten. Je hebt er vast ook al wat over voorbij zien komen de laatste tijd….? Kruiden behoren tegenwoordig niet alleen meer toe tot tovenaars, heksen, druïden en kruidenvrouwtjes, het gebruik van kruiden is super hip en gezond! One herbalmix a day, keeps the vet away! Waarom winnen de kruiden zo snel terrein in paardenland en hoe kan jouw paard daar ook profijt van hebben?
Eerst eens wat uitleg over kruiden…
De term ‘kruiden’ in dit artikel is een verzamelnaam voor een bijzonder brede waaier aan planten en hun afgeleiden. Kruiden zijn niet alleen vaak onweerstaanbaar lekker, maar kunnen ook bijdragen aan een enorme verbetering de gezondheid van je paard en ook van jezelf… Gedroogde of verse kruiden kunnen bijvoorbeeld het immuunsysteem versterken, de spijsvertering ondersteunen en afvalstoffen helpen afvoeren. Kruiden bevatten onder andere vitaminen en mineralen. Veel meer zelfs dan in gras, omdat kruiden langzamer groeien en dieper wortelen en daardoor meer voedingsstoffen uit de bodem halen. Kruiden brengen bovendien de broodnodige variatie aan in het rantsoen.
Zowel verse als gedroogde kruiden worden door paarden gegeten. Verse kruiden zijn echter niet het hele jaar door verkrijgbaar. Gelukkig kunnen verse kruiden prima gedroogd worden en zo langer bewaard blijven. Op die manier profiteert je paard het hele jaar van de gezondheidsvoordelen van kruiden. Het beste is het om je paard een mix van verschillende kruiden aan te bieden, omdat elk type kruid zijn eigen voordelen heeft, maar ook samenwerken met de werkingen van andere kruiden.
Gedroogde versus verse kruiden
Verse kruiden bevatten meer water dan gedroogde kruiden. Van alle manieren om planten te bewaren is drogen de oudste manier. Het drogen van kruiden heeft overigens een minimaal effect op de voedingswaarden.
Het volume van gedroogde kruiden is daardoor aanmerkelijk minder ten opzichte van verse kruiden. Je hebt daarom minder gedroogde kruiden nodig, dan wanneer je verse kruiden gebruikt.
Verse, maar ook gedroogde kruiden kunnen ook geneeskrachtige werkingen hebben, afhankelijk van de soort en kwaliteit van de plant, de manier van drogen en hoe lang het is bewaard. In het algemeen werken gedroogde kruiden net zo goed als verse. Er gaat wel iets verloren van de inhoudsstoffen maar hoeveel en welke daar is weinig over bekend.
Kwaliteit van gedroogde kruiden
Het gehalte aan actieve ingrediënten of inhoudsstoffen van een plantensoort kunnen variëren. Verschillende factoren zijn van invloed:
- Hoe rijk of arm de bodem is waarop de plant groeit
- Het klimaat waarin de plant groeit
- Het oogstmoment
- De manier van drogen
- De manier van bewaren
In onze volgende blog gaan we verder op de kwaliteit en de manieren van drogen en bewaren van kruiden in.
Waarom zou ik kruiden aan mijn paard geven?
Paarden zijn naast grazers ook verzamelaars en hun natuurlijke rantsoen bestaat naast verschillende grassoorten uit planten (kruiden), struiken, bladeren, takken, boomschors, wortels, groenten en nog veel meer. Vroeger had het paard keuze uit wel meer dan 60 verschillende soorten planten/kruiden. In al dit groen zitten heel veel verschillende inhoudsstoffen en/of voedingsstoffen die een paard op bepaalde momenten nodig heeft om gezond te blijven. Dit kan elke dag, maand, jaargetijde anders zijn vanwege alle continue veranderende factoren zoals conditie, het weer, virussen, ouder worden of juist moeten groeien, mate van training, maar ook of je een ruin, merrie of hengst bent en hoog in het bloed staat of juist van een sober ras. Als hij bijvoorbeeld zijn weerstand wil verhogen zou hij wilgentakken en bladeren kunnen eten, als hij diarree heeft weegbree.
We beseffen steeds meer dat door onze manier van voeren het paard weinig tot geen variatie meer heeft en daarmee wordt aan de individuele behoefte van het paard niet voldaan en ontstaan er fysieke en mentale problemen. Het paard kan namelijk niet meer zoeken wat het daadwerkelijk nodig heeft zoals hij in de natuur zou hebben gedaan. Door verschillende kruiden aan te bieden kan het paard weer meer in zijn eigen behoeften voorzien.
Kruiden houden je paard gezond!
Kruiden kun je inzetten om de vitaminen en mineralen aan te vullen in het rantsoen van je paard en zo de gezondheid te waarborgen. Het liefst geven we kruiden aan paarden die geen probleem hebben om ze probleemloos te houden. Kruiden hebben ook een heel breed spectrum aan werkingen en kunnen het paard, als het al wel een probleem heeft, op meerdere manieren ondersteunen en helpen. Je kunt door onderzoek van een dierenarts, holistisch arts, behandelaar of voedingsspecialist of door het kijken naar de indicaties die het paard geeft beslissen welke kruiden of kruidenmixen zouden passen bij het probleem om dit op te lossen. Je kunt het ook laten uitmeten, waarbij het paard uit een brede keuze aan kruiden zelf aan kan geven welke kruiden hij nodig heeft en dit kan legio zijn.
Je kunt je paard ondersteunen of helpen bij:
- De functies van de lever, nieren en milt
- De spijsvertering, maag, darmen, kolieken, diarree
- Huid, hoeven, vacht, eczeem, mok
- Detoxen, draineren, lymfedoorstroming, vochtafdrijven, afvalstoffen afvoeren, ontzuren
- Gewrichtsproblemen, spierproblemen, stijf, stram, pijn stillen, artrose
- Cushing (PPID), bevangenheid, insuline resistentie, PSSM
- Mentale problemen, stress, spanning, aarden, kalmeren
Als je iets wilt gaan wijzigen aan je huidige voermanagement, denk dan eens aan het inzetten van kruiden in plaats van (extra) krachtvoer, muesli of een supplement. Wacht ook niet totdat je paard daadwerkelijk een probleem heeft en je het dan moet oplossen. Geef kruiden om de gezondheid te waarborgen en ziekten of problemen te voorkomen.
Auteurs: Jente Driessen van HorseComplete & Diana Dam van De Oorsprong
Met grote dank aan Diana Dam van De Oorsprong voor haar onderzoek, foto’s en teksten!
www.deoorsprong.eu
Bronnen:
- Navraag bij het Louis Bolk Instituut te Bunnik, dr MJ Groot dierenarts en voorzitter van de studiegroep Dier en Kruid van de Nederlandse vereniging voor Fytotherapie.
- Publicatie: Sprengen Instituut – Wageningen 1973 door Ir. J. C. Mettivier Meijer
- Weckonline
- De Groene Vrouw
- Herbasanitas
- BHZNet