Wil jij nog beter jouw paard begrijpen en vanuit harmonie samenwerken? Dan kunnen de vijf elementen vanuit de Chinese Geneeskunde daarmee helpen. Deze leer gaat uit van de elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Uiteraard heeft elk paard weer zijn eigen unieke eigenschappen, maar het gebruik van deze elementen kunnen jou zeker richtlijnen geven over gedrag, training en aanleg voor bepaalde dingen.
Wil je eerst graag meer weten over de filosofie achter de vijf-elementenleer? Klik dan hier voor meer achtergrond en uitleg.
Ben je benieuwd naar de kenmerken van de verschillende types en welk type jouw paard is? Lees dan verder..
Welk type paard heb ik?
Het type dat jouw paard is hangt samen met zijn lichamelijke toestand bij zijn geboorte en in zijn verdere leven. Uiteraard spelen genetische aanleg van zijn lichaam een rol. Maar soms verandert zijn gedrag ingrijpend door een wijziging van huisvesting, trainingsaanpak, eigenaar, kudde samenstelling, castratie, ziekte etc. Dan komen er aspecten naar boven die zich voorheen niet lieten zien.
Kan ik ook een mengtype hebben?
Ja ook dat is heel goed mogelijk. En soms verschuift een paard naar een ander type, omdat zijn levenssituatie zo ingrijpend is veranderd dat de balans tussen zijn organen sterk verandert is. Dan zie je een ander type paard verschijnen.
Kijk eens naar de beschrijving van de verschillende typen:
Houtpaard:
Het is een onvermoeibare harde werker.
Hij is atletisch gebouwd, blessuregevoelig, vooral bij pezen, spieren en hoeven. Is vaak gevoelig voor wind. Maar wel vastbesloten, energiek competitief, heeft snelheid, houdt alles in de gaten, wordt vaak de leider van de kudde, maar heeft een hekel aan autoritair gedrag.
Opvallend zijn de woede en frustratie die kunnen leiden tot stress.
In de training heeft hij behoefte aan leiderschap vanuit zachtheid en bewustzijn. Dus helder zijn in je opdrachten, maar met de juiste liefdevolle intentie.
Hij heeft veel beweging nodig, maar goed gedoceerd. Hij kent zijn eigen grenzen niet. Leg je focus op RUST, ONTSPANNING, FLOW en AF LATEN VLOEIEN. Leer zijn kracht, die altijd aanwezig is, te kanaliseren. Het vragen om rust en ontspanning is dé uitdaging (de inspanning) voor dit type paard. Daarna is zijn beloning de actie: wel weer tempo mogen maken.
Dit type paard is geschikt voor springen, military e.d.
Vuurpaard:
Het is de aanhankelijke, vrolijke aandachtstrekker.
Dit type paard is echt een showtype en geniet van aandacht en wedstrijden. Hij heeft sneller last van zijn bloedsomloop en hart en is gevoelig voor hitte en zweten. Ook is hij sneller overgevoelig voor pijn en kan hij nerveus zijn.
Zijn karakter is vrolijk en intelligent en hij houdt erg van contact met mensen, in de kudde komt hij daarom ook vaak als eerste naar je toe. Je doet hem ook erg veel plezier met lekker lang poetsen en fruttelen.
Doordat alles leuk en interessant is, heeft hij in de training een slechte concentratie en is hij snel afgeleid en verveeld. Ook heeft hij vaak veel energie, wat weer voor spanning kan zorgen. Maar deze kan je juist wel af laten vloeien in een hoger tempo.
Zijn focus krijg je door te zorgen voor veel AFWISSELING. Varieer steeds met tempo en verschillende oefeningen. Des te moeilijker het wordt, des te leuker zal hij het vinden.
Dit type is uitermate geschikt voor dressuur.
Aardepaard
Dit is echt de betrouwbare, vriendelijke alleseter.
Hij heeft vaak vollere spieren en een ronde bouw. Dit type is gevoelig voor koliek, maagzweren en heeft sneller last van zijn bindweefsel en banden. Suikers veroorzaken dit vaak, en de suikergevoeligheid speelt ook snel een rol (insulineresistentie).
In de training is hij een echte diesel, dus geef hem genoeg opwarmtijd. Het is vaak een trage leerling en heeft veel herhaling nodig. Doordat hij veel geduld heeft is dit prima te doen, alleen heb je als trainer ook veel geduld nodig.
Wees er van bewust dat ENERGIE bij dit type paard vooral ontstaat vanuit MOTIVATIE, dus werk bijvoorbeeld met balkjes en pionnen. Ook het afwisselen van meerdere simpele oefeningen kan meehelpen.
Dit type is een echte allrounder, maar geen uitblinker. Als recreatiepaard en manegepaard zijn ze prima geschikt.
Metaalpaard
Dit is de ongecompliceerde, rustiger volger.
Je ziet vaak dat hij een vierkante bouw met een rechte hals heeft. Hij is gevoelig voor droogte en heeft sneller last van huid en vacht.
In de kudde houdt hij zich een beetje afzijdig en show en theater kan hij niet waarderen. “Doe maar gewoon..”, is zijn motto. Hij zal niet snel iets aangeven en sluit zich snel af. Hierdoor kan contact maken lastig zijn.
Tijdens de training wil dit type graag leren en werken, maar maak de lesstof niet te moeilijk en biedt kleine stapjes tegelijk aan.
Let er goed op dat dit type EMOTIONEEL open blijft, anders kan een traag robotgedrag het gevolg worden.
Dit type paard is geschikt voor mennen, western en recreatie.
Waterpaard
Dit is de ingetogen, angstige eenling.
Dit type heeft een welgevormd lichaam met doordringende ogen. Hij heeft sneller last van zijn beenderen en gewrichten en is gevoelig voor kou. Hierdoor zal er ook sneller behoefte zijn voor een deken, anders ontstaan er gauw rugklachten.
Van nature is hij teruggetrokken en wantrouwig. Wanneer hij verder in balans is kan hij evenwichtig, wilskrachtig en trouw zijn. Maar bij een disbalans is hij extreem angstig. Elke verandering zal weer een uitdaging zijn.
Tijdens de training is GEDULD het sleutelwoord, elke vorm van druk kan fataal zijn. Geef hem daarom ruimte en vrijheid en hou het speels. Vaak is er veel energie voorhanden, maar dit ontstaat meestal door stress. Zorg eerst dat deze spanning weer afvloeit voor je verder gaat, want de energie eruit laten rennen lost niets op en maakt alles meestal alleen erger.
Leg de focus op VERTROUWEN, HERHALING en BEVESTIGING, elke keer weer opnieuw. Ook kan een stabiel punt in de bak e.d. voor een veilige haven zorgen, waar hij steeds weer kan ontspannen
Vooral geschikt als fokmerrie, of in de rijbaan waar alles zoveel mogelijk hetzelfde is.
Welk type is jouw paard?
Twijfel je nog welk type jouw paard is?
Klik hier als je alles nog even in een overzichtelijk schema wilt zien.
Of vul de de vragenlijst in op: www.devijfelementen.nl.