HORSECONNECT

Holistische diergeneeskunde

holistische-diergeneeskunde

Ik wil graag in mijn blog schrijven over hoe ik als dierenarts holistisch werkzaam ben. Dit omdat deze werkwijze nog bij veel mensen onbekend is.

Holistisch betekent voor mij dat ik naar het totaalplaatje kijk en alles meeneem: het paard, de eigenaar, maar ook zijn systeem waarin ze zich gezamenlijk bevinden. Daarnaast is het streven om preventief bezig te zijn met de gezondheid en welzijn van het paard, samen met de eigenaar – de ruiter veelal – en te zoeken naar oplossingen waarmee het paard op een zo natuurlijk mogelijke wijze (zelf) herstel vindt met zijn hele lijf – zowel fysiek als ook mentaal/emotioneel en zelfs spiritueel als het met gezondheidsproblemen te kampen heeft.

Verwachtingen spelen ook een belangrijke rol in het hoe/waarom een paard soms ziek wordt. Er wordt soms (te) veel van een paard gevraagd in (te) korte tijd waardoor er gezondheidsproblemen ontstaan. Soms wordt er ook te weinig gedaan met een paard, waardoor er bijv. verveling ontstaat of andere gedragsproblemen naar voren treden of zelfs fysieke gezondheidsproblemen ontstaan. Een goede balans en een goede match tussen paard en zijn eigenaar zijn van groot belang of het paard een gezond en blij paard kan zijn.

Tools

acupunctuur-paard
Afbeelding 1: Dunne Darm meridiaan (verloop voorbeen buitenzijde richting hoofd) en Galblaas meridiaan (verloop hoofd richting achterbeen buitenzijde) afgebeeld op het lichaam van een paard.

In de holistische diergeneeskunde maak ik gebruik van diverse tools zoals: veterinaire acupunctuur, homeopathie, manuele lymfedrainage, chiropractie, flower remedies, gemmotherapie, orthomoleculaire therapie, (chinese) kruiden etc (zie afbeelding 1 en 2). Ik heb hiervoor gedegen meerjarige opleidingen gevolgd (o.a. internationaal IVAS/acupunctuur). Daarnaast is het belangrijk om een brede, gedegen reguliere basiskennis te beheersen en up to date te blijven door middel van nascholingen/intervisies ook in het reguliere vakgebied. Dit integreer ik tezamen zodat ik de eigenaar gedegen kan adviseren of een probleem beter regulier dan wel holistisch/alternatief behandeld kan worden.

Soms is overleg met een dierfysiotherapeut, osteopaat/chiropractor, zadelpasser, paardentandarts, hoefbekapper, trainer of een reguliere collega/specialist noodzaak om het beste te kiezen uit de diverse behandelingen die er zijn voor het paard.

Ook heb ik een opleiding tot professioneel paardencoach gevolgd. Een coaching met je eigen paard – een ander paard of in een kudde – kan soms helpend zijn om onderliggende storende factoren aan het licht te brengen in een bepaalde context waar de eigenaar soms vastloopt of als iets niet helemaal lekker gaat met het eigen paard. Ik kan met een coaching de eigenaar samen met het paard hierin begeleiden.

Het streven is om in zijn algemeenheid in 2 á 3 behandelingen verbetering te zien zodat het paard samen met de eigenaar zelf weer gezond verder kunnen.

lymfedrainaige-acupunctuur
Afbeelding 2: manuele lymfedrainage (l) en acupunctuur (r), onderdeel holistische benadering.

Zelfherstellend vermogen

Als holistisch dierenarts vind ik preventie het allerbelangrijkste. Ik besteed daarom veel aandacht aan de basale behoeften van het paard (en zijn kudde). Sociale contacten, beweging (goede hoeven!) en optimale voeding – naast een fijne plek om te “wonen” zijn een must.

Als er hiaten zitten in bovengenoemd management komt dat vroeg of laat tot uiting in gezondheidsproblemen. Zaak dus om dit grondig onder de loep te blijven nemen bij een consultatie.

Patiëntenaanbod

Het patiëntenaanbod varieert enorm. Van gedragsprobleem tot bijv. chronisch rotstraal, chronisch hoesten, hoefbevangenheid, staart – en manen eczeem, tot recidiverende koliek, rugpijn en terugkerende peesblessures; of wanneer (langdurig) corticosteroïden of pijnstillers ingezet worden die soms bijwerkingen kunnen geven. Ook bij acutere problemen, zoals een verkoudheid of een wondbehandeling kan een holistische visie heel helpend zijn. Veelal hebben de paarden die ik aangeboden krijg, al het nodige in het reguliere circuit doorlopen en kwam men daar niet afdoende verder. Een holistische visie kan dan uitkomst bieden, met een bredere kijk en vanuit andere invalshoeken (afbeelding 3: paard met eczeem, oksels voorbenen en hoofd).

maneneczeem-paard
Afbeelding 3: Paard met eczeem, al 2 jaar in herfstperiode – holistische behandeling ingezet.

Cases

Als voorbeeld kan ik het paard noemen, welke al 2 jaar lang hoestte. De eigenaresse merkte dat altijd op om 07.00 uur in de ochtend. Voor mij een belangrijke key-note wat in de acupunctuur een aanwijzing is om in de richting te denken van “Maag/Milt systeem” wat in disbalans is (zie afbeelding 4: “Maag” voert om 07.00 uur de boventoon met de energie, de Qi-stroom). Na 2x acupunctuur te hebben gedaan i.c.m. manuele lymfedrainage en tevens kruiden ingezet, is deze klacht verholpen.

Een ander paard dit jaar had 1 jaar lang chronische rugproblemen en al diverse zadels geprobeerd, ook een chiropractor was er aan te pas gekomen. Regulier was al het nodige uitgeprobeerd. Het paard blokkeerde nog steeds “rechtsom” en zat niet lekker in zijn vel. Een behandeling met 1x gericht acupunctuur (chinese TCVM-diagnose o.a.: “Lever Qi stagnatie”), gevolgd door manuele lymfedrainage en een individueel op maat gekozen klassiek homeopathisch middel loste de problemen definitief op.

acupunctuur-klok-orgaan
Afbeelding 4: Orgaanklok – gebruik in de acupunctuur.

Mijn wens

Wat ik alle paarden en hun eigenaren/ruiters toewens is een fijne, gezonde harmonieuze en liefdevolle band met elkaar en het paard in de kudde waarin het zich bevindt.

Het allermooiste is als paard en eigenaar/ruiter, in hun kracht kunnen en mogen staan en hierbij kunnen stralen met al hun individuele kwaliteiten en zo optimaal blijven functioneren, gezond en blij. Als holistisch dierenarts blijf ik me daar dagelijks voor inzetten!

Tip!

Als eigenaar ken je je eigen paard vaak het beste. Vertrouw op je eigen gevoel als iets niet in orde is met je paard en blijf dit aangeven. Details zijn zeker zo belangrijk voor een holistische kijk, en de opmerkzame eigenaar wordt hierin gehoord door een holistisch dierenarts.

Interessante links:

  1. www.acupunctuurbijdieren.nl
  2. www.holistischedierenartsen.nl (vernieuwde website is in de maak, met up to date info)
  3. www.healthcare-academy.nl/content/netwerk
  4. www.kifungo.nl (paardencoaching)

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde