HORSECONNECT

Psoas deel 1: Verbeter je zit!

psoas

Om te beginnen: Wat is je Psoas? Je Psoas is een spier die diep in je buikholte tegen je wervelkolom aan ligt en is een heel belangrijk voor beweging en balans van je hele lichaam.

Het Diafragma en de Psoas

psoas-ruiterDe Psoas Major (major = groot ) is een onderdeel van de Iliopsoas groep. Dit zijn de enige spieren die direct aanhechten van de lage rug naar de top van de dijbenen. Hij heeft een complexe taak; zowel in het buigen als strekken van de rug is hij (samen met de iliacus spier) actief. Met hulp van de omliggende romp- en beenspieren kan de Psoas zijn meest belangrijke functie uitoefenen: integrale connectie!

Hij is van groot belang in het overbrengen van gewicht door de romp naar de benen en voeten tijden het bewegen en tijdens staan. Hij helpt bij het positioneren van de wervelkolom, het bekken en het bovenbeen! Omdat de pezen van de lage gedeelten van de ilopsoas aan de binnenkant van je dijbeen aanhechten spannen ze bij gebogen houding ook de spieren aan de binnenzijde van je been!

Goed en fout

Als de lage rug hol is , met de voorkant van het bekken voorover gekanteld, dan zal de psoas strak en korter worden. In een normale gebalanceerde buiging van de rug zal de psoas niet verkorten en niet uitpuilen. Hij zal verlengen en terugvallen in de buikwand.
psoas-gebruik
De psoas en het diafragma (de grote ademhalingsspier) komen samen bij een belangrijk kruispunt genaamd de plexus solaris, ook wel zonnevlecht genoemd. De plexus solaris is een zenuw netwerk en wordt beschouwd als de generator en distributeur van de menselijke energie.

Samengevat

De Psoas:

• Balanceert de romp/core
• Stimuleert organen en zenuwen
• Verbindt het bovenlichaam met het onderlichaam
• Creëert beweging en flow door het hele lichaam

Kortom, een hele belangrijke spier voor zowel ruiter als paard!

Psoas in de praktijk

En nu? Wat moet ik doen om die Psoas goed te gebruiken? Hoe kan ik mijn Psoas voelen? De volgende twee oefeningen van Tom Nagel geeft je direct antwoord.

Oefening 1

Ga op de grond liggen met je benen gestrekt. Trek heel langzaam je beide knieën omhoog terwijl je hakken over de grond glijden tot je knieën helemaal gebogen zijn en je voeten plat op de grond staan.

Als je buikspieren zacht worden en “invallen”dan gebruik je de Psoas. Maar als je buikspieren hard worden en opbollen dan gebruik je de buikspieren. Dit is een goede test en ook een van de moeilijkste oefening van alle ‘Psoasoefeningen’.

tom-nagel-psoas

Oefening 2

Ga op je rug liggen, je beide benen gebogen en je kin wat ingetrokken (maak een beetje een onderkin). Beweeg rustig je onderrug naar de grond toe. Leg je handen op je buik en druk heel licht met je handen op je buik in de richting van de vloer. Druk je voeten ook wat in de vloer om je onderrug nog platter te maken. Stop als je de onderrug helemaal plat tegen de grond voelt liggen.

Als resultaat zouden je buikspieren zacht moeten zijn en de binnenkant van je bovenbenen zou harder en steviger moeten worden. Door het activeren van je Psoas zal je bekken wat naar achteren kantelen; de voorkant van je bekken komt richting je neus.

Dit was alvast een voorproefje op mijn volgende blog over de psoas waarin ik je nog meer tips en oefeningen voor je Psoas geef. Hou HorseConnect dus goed in de gaten voor Psoas Deel II.

De informatie voor deze blog komt uit de volgende boeken:

boeken-psoas

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze