Medical taping, steeds vaker zie je paarden met gekleurde tape op verschillende delen van hun lichaam. Het is een behandelmethode wat zorgt voor pijnverlichting en het optimaliseren van de beweging. In deze blog vertel ik meer over het gebruik van deze tape. Hoe werkt de tape precies? Welke tapetechnieken gebruik ik en waarom? En is het iets voor jouw paard?
Is taping bij paarden een modeverschijnsel?
Er zijn zeker een heleboel modeverschijnselen in de paardenwereld, maar taping is er naar mijn mening niet één van. Medical taping werkt! Wie goed oplet tijdens de olympische spelen, zal zien dat menig sporter huidkleurige (en soms een andere kleur) tape op zijn lichaam heeft; knieën, schouders, polsen…. Vrijwel alle lichaamsdelen kunnen effectief worden getapet. En als het voor onze humane atleten werkt, waarom zou het dan niet voor onze vierbenige atleten werken? Zij verdienen toch ook het beste? Ik gebruik VetkinTape al meerdere jaren in combinatie met osteopathie en heb al vele positieve effecten mogen waarnemen in mijn praktijk.
Hoe werkt taping bij paarden?
Bij taping denken veel mensen aan de witte niet-rekbare sporttape. De tape wordt veelal gebruikt voor het stabiliseren van gewrichten en ligamenten omdat het de beweeglijkheid van het gewricht beperkt. Het houdt pijnlijke gewrichten op zijn plaats om zo mogelijke schadelijke bewegingen tegen te gaan en pijn te verlichten: het zogenaamde immobiliseren.
De gekleurde, katoenen elastische tape wordt voor een heel ander doeleinde gebruikt. De tape is in de lengte rekbaar en heeft aan één zijde een latexvrije lijmlaag die in een golfpatroon is aangebracht. Dit patroon zorgt ervoor dat het materiaal ventileert en dat zijwaartse krachten worden overgebracht op de huid. Hierdoor wordt de tape zeer goed verdragen. De tape is zeer rekbaar en is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Zelf gebruik ik ook met regelmaat de tape voor ondersteuning van mijn eigen lichaam en ik kan beamen dat de tape aanvoelt als een tweede huid. De elasticiteit van de tape zorgt ervoor dat de huid (via de haren) iets wordt opgetild. Dit liftende effect geeft onmiddellijk een drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfe afvoer weer wordt hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert. De pijnvermindering maakt dat een meer fysiologisch bewegingspatroon mogelijk is, wat bevorderend is voor weefselherstel.
De tape speciaal voor paarden is zo ontwikkelt dat het een betere hechting heeft op vacht in vergelijking met de humane tape. De tape blijft goed plakken op een dunne of geschoren vacht. De vacht moet wel stof- en vetvrij zijn. Ik heb altijd een flesje alcohol bij me om de vacht van het paard schoon te maken en te ontvetten, waardoor de tape goed en langer blijft zitten. Het paard kan er rustig mee gereden worden, mee in de regen staan en lekker rollen. Natuurlijk geldt wel; hoe meer wrijving, des te eerder laat het los.
Wanneer kan de tape worden gebruikt?
De tape heeft een significant effect op het lichaam en kan daardoor vele therapieën ondersteunen zoals fysiotherapie, osteopathie en acupunctuur. Doordat de tape op verschillende manieren kan worden toegepast, kan het bij diverse problemen worden ingezet. De 5 belangrijkste systemen die beïnvloed kunnen worden door de tape zijn
- Huid
- Fascia (bindweefsel)
- Bloed- en lymfecirculatie
- Spieren
- Gewrichten
Wel is het zo dat ik de tape altijd in combinatie met de osteopathische behandeling gebruikt. De taping is nooit de therapie op zichzelf. Ik behandel het paard eerst van top tot teen, zodat blokkades, spanningen en beperkingen worden gemobiliseerd. Als aanvullende ondersteuning, afhankelijk van de problematiek, kies ik dan voor één (of een combinatie) van de onderstaande tape technieken.
Verschillende tapetechnieken
In de praktijk maak ik het meeste gebruik van de space correction voor pijndemping, de fascial correction voor het beïnvloeden van de bindweefselstructuren, de I-tape en Y-tape voor het verbeteren van spierfunctie en de fan cut voor het activeren van bloed- en lymfecirculatie bij zwelling
Hieronder zal ik kort uitleggen hoe deze technieken werken.
1. Space Correction
Hierbij maak ik een kruis of ster bovenop het te beïnvloeden gebied. In het midden van deze ster vindt de meeste lift plaats van het huidgebied. Door deze lift ontstaat er drukverlaging met als gevolg een betere circulatie met betere afvoer van afvalstoffen. Ook worden de pijnreceptoren minder geprikkeld.
Deze techniek gebruik ik met name op pijnpunten in de rug en rond het de SI-gewrichten en het heiligbeen. Pijnpunten in de rug kunnen het gevolg zijn van onder andere compensatie, een val, een scheef zittende ruiter of een slecht passend zadel. Ook rond de SI-gewrichten vind ik vaak gevoelige punten. Op zich niet heel raar, aangezien de SI-gewrichten de krachten van de achterhand overbrengen naar de voorhand waardoor dit gebied veel te verduren krijgt.
2. Fascial Correction
Deze techniek gebruik ik over het algemeen alleen op de rug. Over het midden van de rug leg ik een lange strook over de wervels. De lengte is afhankelijk van het probleemgebied. Is de hele rug gevoelig dan plaats ik de strook van schoft tot heiligbeen, is de rug plaatselijk gevoelig, dan beplak ik alleen dat gedeelte. In de breedte leg ik vervolgens de zogenaamde werkende stroken neer die de lift aan het bindweefsel gaan geven. Deze lift zorgt – zoals eerder beschreven – voor pijndemping en een verbetering van de circulatie.
Bij paarden die ik niet kan manipuleren in de rug omdat ze te gevoelig of te gestrest zijn, is dit een hele dankbare tape techniek. Vaak geeft deze tape de eerste behandeling dusdanig goed resultaat dat ik de volgende behandeling het paard wel in zijn rug mag manipuleren.
Maar ook als ondersteuning om de rug net een extra zetje mee te geven na de osteopathische behandeling is deze techniek zeer fijn om mee te werken.
3. I-tape en Y-tape
Een I-tape bestaat uit één strook tape en wordt over de spierbuik heen gelegd. Een Y-tape is een strook tape die deels is ingeknipt waardoor de letter Y te vormen is; deze tape wordt om de spierbuik heen gelegd. De tonus, oftewel spierspanning, is te beïnvloeden door de richting waarin de tape wordt aangelegd. Om een spier te activeren wordt de tape van origo naar insertie geplakt en om de spier te ontspannen wordt de tape van insertie naar origo geplakt. De elastische vezels van de tape hebben de eigenschap om terug te trekken in de richting van het punt dat het eerste opgeplakt wordt. De tape verschuift hierdoor de huid waardoor er via verbindingen rek ontstaat op de onderhuidse bindweefsellaag. Door deze verschuiving ontstaat er ook een prikkeling van de receptoren in de spieren. Afhankelijk van hoe de tape is aangelegd, zullen de spiervezels verkorten of verlengen.
4. Fan Cut
De tape wordt in een raster vorm over de zwelling geplaatst in de richting van een lymfeknoop. Met behulp deze tapetechniek kan ik de afvoer van vocht bij zwelling stimuleren. Zwelling geeft een verhoogde druk in het weefsel wat pijn veroorzaakt en vaak ook bewegingsbeperking. Door het sneller afvoeren van het vocht, zal de pijn verminderen en is er sneller weer een normale beweginsguitslag mogelijk. Hoewel de zwelling over het algemeen ook zonder behandeling wel verdwijnt, kan de taping het herstelproces versnellen.
Wanneer kan de tape niet toegepast worden?
Ondanks dat de tape bij veel indicaties kan worden toegepast, zijn er een aantal situaties waar de tape niet gebruikt kan worden.
Zo zijn open wonden, allergieën en huidirritaties absolute contra-indicaties. Ook wanneer het blijkt dat het paard jeukt krijgt van de tape, is het beter om de tape te verwijderen. In de praktijk ben ik dit in al die jaren één keer tegen gekomen bij een heel sensibele Arabische merrie. Zij kon de tape niet waarderen.
Acute breuken en spier- en peesscheuringen moeten in eerste instantie ook niet getapet worden. Laat hier eerst een dierenarts de situatie beoordelen.
Kan ik tape zelf toepassen?
Voor het aanbrengen van de tape op je paard, is anatomische kennis noodzakelijk. Daarnaast zijn de speciale tapingtechnieken ontwikkeld voor bepaalde klachten/symptomen. Je moet in staat zijn om disfunctie te herkennen en begrijpen zodat je de juiste tapetechniek kan selecteren. Je kunt dus niet ‘zo maar’ tape op je paard gaan plakken. Verkeerde taping kan zelfs averechts werken. Wil je meer weten over taping en of het jouw paard kan helpen? Neem dan contact met mij op of met een andere specialist die gecertificeerd is voor het gebruik van Medical taping in jouw omgeving.