HORSECONNECT

Word een betere ruiter voor je paard! 7 tips

maartje-mulder

Heeft ooit wel eens iemand tegen je gezegd dat als je iets wilt veranderen, je altijd bij jezelf moet beginnen? Zo werkt het ook met paarden! Wanneer jij jezelf verbetert, krijg je namelijk vanzelf een beter paard. Ik geef je 7 tips die je helpen om een betere ruiter voor je paard te worden. Je paard zal je vast dankbaar zijn!

1. Hoe is het met jouw scheefheid?

scoliosisVerwacht jij dat je paard recht en in balans loopt? Kijk dan eens hoe het met jouw eigen symmetrie en balans gesteld is. Wanneer jouw houding niet recht is, wordt jouw paard ook scheef belast wat tot gevolg heeft dat jouw paard nooit recht zou kunnen worden als jij op hem rijdt. Op de lange termijn heeft de scheve belasting zelfs tot gevolg dat jouw paard moet compenseren om de belasting op te kunnen vangen. En bij (hoge mate van) compensatie ontstaan blessures…

Als jij al jaren -of misschien zelfs je hele leven- een scheve houding hebt, weet je niet goed wat recht is. Laat je daarom onderzoeken door een professional, bijvoorbeeld een: fysiotherapeut, osteopaat of chiropractor. Deze kan je dan ook direct behandelen om de scheefheid te verminderen.

2. Verander je mindset, zie ieder probleem als leerpunt

Baal jij ervan dat je paard lui is? Of dat hij juist graag met je wegrent? Of dat hij niet goed wil buigen? Stop met balen! Ga op zoek naar de oorzaak van het probleem en verzin een plan van aanpak. Doe dat met alles waar je op stuit. Herken je eigen frustratie en ga ermee aan de slag. Loop je dus ergens tegenaan? Zie dat dan als een geschenk weer te mogen leren!

Als jij gefrustreerd raakt ben jij onduidelijk voor je paard. En wanneer jij onduidelijk bent, ben jij geen goede leider. Dat maakt het probleem uiteindelijk nog veel groter omdat jouw paard dan geen vertrouwen meer in je heeft. Waarom zou hij dan nog naar jouw luisteren?

En onthoud: hoe meer frustratie, hoe groter het leerpunt.

3. Doe een sport waarbij je je lichaamsbewustzijn vergroot

yoga-paardHet is een uitdaging om te leren hoe het voor een paard voelt om soepel en verzameld te bewegen. Daarnaast is het belangrijk dat je controle krijgt over je eigen lichaam om hulpen zo duidelijk mogelijk te kunnen geven (lees: hoe duidelijker jij bent, hoe meer je paard jou vertrouwt en hoe eerder hij bereid is om naar jou te luisteren). Hiervoor moet je je lichaam goed leren kennen! Dit kan je doen door op een ‘sport’ te gaan zoals yoga, pilates, tai chi, body balance, feldenkrais, of iets anders dat in dit rijtje thuishoort.

Een bijkomend niet te onderschatten voordeel is dat je hiermee je balans enorm kan verbeteren. Als jouw balans in orde is, zit jij je paard niet in de weg en zal hij vanzelf ook een betere balans hebben.

Dus, waar wacht je op? Vraag vandaag nog een proefles aan bij een sportschool of yogacentrum bij jou in de buurt.

4. Stay open minded

Probeer nooit af te gaan op één leermeester. Kies een richting die voor jou goed voelt en zoek vanuit meerdere invalshoeken naar kennis dat binnen jouw straatje past. Neem eens les van een andere instructeur en bekijk wat je van diegene kan leren. Je weet immers niet wat je nog niet weet. Bij zoveel mogelijk mensen om kennis vragen kan jouw kennis enorm verbreden. Daarnaast weet je dan ook wat je niet wilt, wat je weer zekerheid geeft over het pad dat je aan het volgen bent.

5. Eet gezond

Je bent zo zwaar als dat je kunt zitten. In feite is dit niet helemaal waar. Al ben ik er wel van overtuigd dat een slanke ruiter een paard net zo in de weg kan zitten als een zwaarlijvige ruiter. Echter is buikvet en een flinke boezem wel een belasting voor een paard. Als je tijdens het lichtrijden namelijk gaat zitten, komt het buikvet of de flinke boezem een fractie later neer waardoor het paard een dubbele klap te verduren krijgt.

Wanneer je last hebt van veel buikvet, lukt het je ook niet om zelf een goede core-stability aan te nemen. Gebrek aan core-stability zit je balans -en dus je paard- weer in de weg.

Daarnaast is gezond eten ook belangrijk voor een goede conditie en een scherpe geest. Als je van je paard verlangt dat het een flinke training kan doorstaan, dien je dat ook van jezelf te verlangen.

Richtlijnen voor een gezond voedingspatroon:

  • Minder met koolhydraten: aardappels, granen, rijst, brood, suiker, etc.
  • Eet meer (gekookte/gestoomde) groenten.
  • Eet goede vetten: olijfolie, vis, lijnzaadolie, etc.
  • Wees niet bang voor verzadigd vet (wel voor transvet!): boter, kokosolie, biologisch vlees, ghee.
  • Minder met zuivel of eet alleen biologische zure en/of gefermenteerde zuivel: yoghurt, creme fraiche, kwark.
  • Eet geen suiker!
  • Drink alleen: thee, max 3 koppen zwarte koffie, max 2 glazen rode wijn en water

6. Word een goede observator

Het moeilijkste onderdeel van een goede trainer/ruiter/eigenaar worden, is het in toom houden van je eigen gedachten en emoties. Hoe meer controle jij hebt over je gedachten, hoe beter jouw leiderschapskwaliteiten zullen zijn. Je paard zal je meer vertrouwen, beter naar je luisteren en een betere vriend zijn als jij een goede leider voor hem bent.

Hoe je je gedachten beter onder controle kunt krijgen is door een goede observator te worden. Heb geen verwachtingen, maar train, voel en zie wat er gebeurt. Merk je bijvoorbeeld op dat je paard erg kijkerig is, ga dan op zoek naar manieren hoe jij interessanter kan worden dan de sabeltandtijgers in de struiken. Word nooit boos of geïrriteerd! En als je dat wel wordt, herken dat dan, stap van je paard af en zeg sorry!

Blijf rustig bij alles wat je paard doet en denk: waar lopen we tegenaan en wat is de strategie om dit op te lossen? Observeer, zie patronen in het gedrag van je paard en in je eigen gedrag. Alleen door te herkennen en bewust te worden, kan je dingen veranderen.

7. Wees lief voor jezelf en je paard

Wees niet te kritisch voor jezelf en voor je paard. Hierdoor schep je hoge verwachtingen en moet je jezelf vaak teleurstellen. De kans is dan groot dat je veel eerder in je emoties schiet. Paardrijden is je hobby en je paard is je grootste vriend. Koester dat! Heb lol, geniet van je groei en van de weg naar je dromen toe!

maartje-mulder

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde