zadelpasser

Goed voorbereid zadelpassen

Je paard staat nog in de wei met de modder tussen zijn oren, het zadel ligt in een hoekje met een vies dekje en je rijbroek heb je niet meegenomen. En, o ja, over 5 minuten is je zadelpasser er.

Gaat het bij jou ook zo? Of bereid jij je afspraak beter voor? Zorg er met deze 8 tips voor dat zowel jij als je zadelpasser het maximale uit jullie afspraak kunnen halen!

1. Maak de afspraak op tijd

Beschouw een zadelcontrole niet als een laatste redmiddel, maar plan regelmatig een controle, net zoals je ook zou doen bij een paardentandarts of hoefsmid. Zo kun je voorkomen dat je training een aantal weken stilligt door zadelproblemen. Hoe vaak jouw paard en zadel gecontroleerd moeten worden hangt van verschillende factoren af, maar over het algemeen is elke 6-8 maanden een mooie richtlijn.

2. Geef tijdens het maken van de afspraak door wat je problemen/vragen zijn

Een goede zadelpasser vraagt daarnaar en houdt hier in zijn tijdsplanning rekening mee. Een controle van een goed passend zadel neemt uiteraard minder tijd in beslag dan het aanmeten en proefrijden van een nieuw of tweedehands zadel.

3. Zorg dat je paard schoon en droog is

Tijdens een zadelcontrole wil de zadelpasser voelen aan de rug van het paard. Hierbij letten we onder andere op zwellingen, warme plekken en gevoeligheid. Het is dan prettig als je paard niet net uit de modderplas gerold komt, of nat is van het zweet.

4. Leg je zadel klaar

Haal je beugels, singel en dekje/onderlegger van je zadel af. Zo zorg je ervoor dat je zadelpasser het zadel in zijn geheel kan bekijken en onder andere kan controleren of je vulling nog recht is en of er geen stiksels op gevaarlijke plaatsen kapot zijn (bijvoorbeeld singelstoten). Daarnaast wil een goede zadelpasser het zadel graag kaal op je paard zien (zonder dekje en singel).

5. Je moet ook rijden!

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld als het paard fysiek niet in staat is om gereden te worden; bij een jong paard wat net zadelmak is; of bij afwezigheid van een passend zadel. In alle andere gevallen geldt: zonder het rijden met je zadel is je zadelcontrole niet compleet. Het zadel kan op stand prachtig liggen, maar dit betekent niet dat het in beweging met een ruiter erop ook de beste keus is. Dus: rijbroek en cap mee!

6. Zorg voor een veilige omgeving om te rijden

Hieronder valt onder andere dat de aanwezigheid van een goed verlichte, afgezette rijbaan met geschikte bodem een must is. Zadels aanpassen is soms een gedetailleerde klus, waarbij één pluk wol het verschil kan maken. Zulke details zijn slecht zichtbaar als je paard door een slechte bodem moeilijk loopt, of als de verlichting te wensen over laat in de avonduren.

7. Durf vragen te stellen

Kijk en denk mee tijdens het zadelpassen! Iedere zadelpasser moet uit kunnen leggen wat hij doet en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Door een open communicatie kunnen problemen voorkomen of sneller verholpen worden. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan wat je voelt tijdens het rijden. Sommige dingen zijn misschien voor het oog niet zichtbaar, maar kunnen wel opgelost worden door een kleine aanpassingen. Zadelpassen is teamwork tussen de ruiter, zadelpasser en het paard.

nienke-bergsma-msfc8. Afrekenen

Aan het einde van je afspraak komt altijd het minst leuke stuk voor de klant: betalen. Overleg van tevoren met jouw zadelpasser wat de betalingsmogelijkheden zijn, zo komt niemand voor een verrassing te staan.

Natuurlijk zal deze lijst niet compleet zijn, maar ik hoop dat ik je hiermee alvast een paar ideeën heb gegeven voor je volgende afspraak met de zadelpasser! En aangezien jullie uiteraard braaf deze adviezen opvolgen à maak de afspraak op tijd! 😉

 

 

Nienke Bergsma

Nienke Bergsma

nienke@equiritme.nl

Ik ben Nienke Bergsma, gekwalificeerd MSFC zadelpasconsulente en zadelreparateur en gekwalificeerd Sportmasseur voor paarden. Mijn bedrijf, Equiritme, is opgericht omdat ik andere paardeneigenaren en ruiters wil helpen. De vragen die hierbij centraal staan zijn: wat zijn de fysieke mogelijkheden van mijn paard? Hoe kan ik mijn paard het beste trainen? Welke invloed heeft het zadel op de prestatie van mijn paard? Welke invloed heeft het zadel op de houding en zit van de ruiter? Als zadelpasser en sportmasseur combineer ik kennis over gedrag en anatomie van het paard, met kennis over de pasvorm van het harnachement. Ik werk graag samen met de paardeneigenaar en andere professionals in de paardensport. Plezier en resultaat voor ruiter en paard vormen het doel.

www.equiritme.nl

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter