HORSECONNECT

Het korte zadel

het korte zadel

De onderstaande vraag is een mooie aanleiding voor het volgende artikel:

“Spaanse paarden hebben over het algemeen een korte rug. Vaak wordt gezegd dat je daarom ook een kort zadel nodig hebt. Ik herinner me een onderzoek waaruit gebleken is dat een kort zadel op een korte rug ook voor een hoop ellende kan zorgen. Hoe kijk jij daar tegenaan?”

Redenen voor overmatige druk

Er zijn meerdere dingen te zeggen over de zadellengte in relatie tot de rug van het paard en de zit van de ruiter. Het zadel wordt gedragen/ondersteund door de ribben. Op het moment dat een zadel voorbij de 18e rib komt, rust het voor een deel op de wekere delen zoals de spieren.

Problemen in dit gebied door overmatige druk, kunnen door meerdere dingen veroorzaakt worden:

  • Het zadel heeft geen geschikte lengte (te kort/te lang)
  • Het zadel ligt achterover
  • De houding van de ruiter is niet correct
  • De bouw van het paard is ongunstig (denk aan erg hoge schoft, holle rug of overbouwing)
  • Het zadel past slecht op het paard omdat het te smal of te wijd is
  • Onjuiste beugelophanging
  • Onjuiste lengte van de beugelriemen
  • De combinatie zadel ruiter klopt niet
  • Een combinatie van genoemde punten

18e rib regel

Als we de 18ee rib als uitgangspunt nemen en rekening houden met de ruimte achter het schouderblad die nodig is om de beweging hiervan niet in de weg te zitten,  blijkt dat je bij een bepaalde groep paarden met een korte rug zo weinig ruimte over houdt, dat er een zadel op past geschikt voor de zit van een kind. Bij de 18e wervel als uitgangspunt heb je zelfs nog minder beschikbare ruimte.

chianta-korte-rug-met-lijnen-horse-connect

Korte rug <> grote ruiter

Vaak kom ik in de praktijk combinaties van ruiters en paarden tegen waarvan het paard een korte rug heeft en de ruiter lang is of een grote broekmaat heeft. Voor deze combinaties is het vaak een zoektocht voor een geschikt zadel.

Bij kleine paarden zoals IJslanders of Arabische paarden of korte paarden zoals PRE, zal je vaak merken dat je weinig zadelruimte hebt. Zelfs bij grotere rassen of grovere rassen is het niet ongebruikelijk korte ruggen aan te treffen. In combinatie met een lange ruiter of ruiter met grote broekmaat is de keuze voor een zadel dat meer ruimte biedt voor beiden veel logischer. Op voorwaarde dat zowel het zadel als de ruiter goed in balans zijn, het paard in goede conditie is en het paard constructief wordt bereden.

Maat en vorm van het zadel

diepe-zitDe inchmaat wordt bij Engelse zadels gemeten vanaf de nagel aan de voorzijde tot aan het midden van de lepel. Deze maat is zowel voor de ruiter als voor het paard van belang omdat het de ruimte aangeeft voor de zit van de ruiter en ook de lengte voor de paardenrug. De vorm van het zadel  draagt ook bij aan de eventuele ruimte die het te bieden heeft voor de ruiter, zo geeft een diepe zit minder ruimte aan het bekken om vrij te bewegen. Dan kan een grotere zitmaat nodig zijn of een vlakker zadel. Zowel lange ruiters als ruiters met een grote broekmaat hebben bij een zadel met diepere zit al snel een 18 inch (of grotere) zadellengte nodig en dat zal niet op een paard met een korte rug passen.

Problemen veroorzaakt door een te klein zadel

Rijden in een zadel dat te klein is voor de ruiter kan voor het paard schadelijk zijn. Zadels die niet optimaal passen, niet geschikt zijn voor de combinatie en het doel leiden sowieso tot problemen bij het paard.

De behoefte van het paard heeft bij het zadelpassen de eerste prioriteit. Echter een zadel dat het paard uitstekend past maar waar de ruiter niet aan kan wennen of wat voor de ruiter te klein (of te ruim) is, is niet positief voor het paard. Een ruiter uit balans is een last en geeft onnodig gewicht en druk waar je het niet wilt hebben. Er is geen voordeel voor het paard wanneer de ruiter in een te klein zadel zit. Het gewicht wordt in de achterkant van het zadel gedrukt, zodat de achterkant van de boom of de kussens een overmatige hoeveelheid van het gewicht van de ruiter overbrengt op de rug.

Mogelijke oplossing

Soms is het niet de fysieke lengte van het zadel dat een probleem is voor de meeste paarden. Wat belangrijk is, is dat het gewicht van de ruiter niet mag worden geconcentreerd aan  de achterkant van het zadel. Met andere woorden, het is het evenwicht en de stabiliteit van het zadel en de berijder, in plaats van de lengte van het zadel dat van groot belang is.

Natuurlijk is het zo, dat je als zadelpasser erg kritisch moet kijken naar de combinatie. In het geval van een grote ruiter en korte paardenrug, let je op de balans van het zadel, de balans van de ruiter en of je überhaupt de combinatie kan helpen. De mogelijke oplossing ligt niet alleen in de lengte van het zadel, maar zeker ook in de breedte en in de vorm. Een vlakker breder zadel kan beter een grotere ruiter kwijt dan een zadel van dezelfde inchmaat met een diepe zit. Het voelt totaal anders aan voor de ruiter, ook al is de lengtemaat hetzelfde.

In sommige gevallen kan de conclusie zijn dat het beter is, dat de ruiter een paard kiest met een rug die de benodigde ruimte kan bieden.

Conclusie

Een iets langer zadel is voor een paard meestal geen probleem, zolang het zadel in balans op het paard ligt en de ruiter ook in een goed evenwicht kan rijden. Hiermee wil ik niet zeggen dat een zadel aanmeten voorbij de 18e rib een nieuwe standaard kan zijn voor ieder paard. Dat is zeker niet het geval. Richtlijnen zijn absoluut noodzakelijk maar soms kan er van afgeweken worden als je ziet dat het voor paard en ruiter een voordeel biedt.

Met flexibele zadels zijn er veel combinaties mogelijk omdat de basis en zitting uitwisselbaar is.

De pasregels komen overeen met het passen van een traditioneel zadel.

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Gezonde tussendoortjes voor je paard

Soms wil je je paard weleens trakteren op iets lekkers tussendoor, ook al krijgt hij wellicht alle bouwstoffen die hij nodig heeft uit het uitgebalanceerde