HORSECONNECT

Hoe haal je alles uit je les?

martine-kerkhof

De meesten van ons nemen nog regelmatig les. Ook ikzelf ga nog regelmatig naar les want ook een instructeur is nooit uitgeleerd! Aan goede lessen hangt meestal een prijskaartje. Hoe zorg je er nu voor dat je zoveel mogelijk uit je les en dus jezelf en je paard haalt?! Bij deze deel ik enkele tips met je.

Zorg dat jij en je paard op tijd klaar staan!

Het lijkt een beetje een open deur om met deze tip te beginnen, maar je instructeur heeft vaak een strakke planning en zal niet graag langer doorgaan als de les later begonnen is. Bovendien zijn jij en je paard pas in staat om dingen in je op te nemen en te leren wanneer je rustig en ontspannen bent en de andere dagelijkse dingen eerst achter je hebt gelaten. Ontspannen brein en lichaam zijn bovendien een vereiste om samen te kunnen werken met je paard.

Plan ruim zodat je voor en na je les niet gehaast bent en al je spullen in de aanslag hebt. Hoe wil je anders je hoofd erbij houden als je aan het stressen bent om op tijd te komen en halverwege ineens door je hoofd schiet dat je geen cap bij je hebt!? Of geen singel. Écht! Ik spreek uit ervaring!

Heb vertrouwen en ga buiten je comfortzone!

Het is een gegeven dat we buiten onze comfortzone moeten gaan om nieuwe vaardigheden te leren. Soms krijg je een aanwijzing waarbij je iets moet doen wat helemaal nieuw voor je is. O en dat brengt je soms zo in verlegenheid en wat voelt dat ongemakkelijk! Stuntelen op je paard, zeker wanneer er ander mensen toekijken kunnen we flink nerveus worden. Maar wees blij dat je dan iemand hebt gevonden die op zoek is naar het beste in jullie! Rome is niet gebouwd in een dag! Oefening baart kunst. Wie geen fouten maakt, maakt meestal niks! No guts, no glory! Zal ik nog meer oneliners opdreunen of snap je mijn punt 😊?

Hou in gedachten dat je instructeur er niet is om jou voor paal te zetten, maar om jou en je paard te laten zoeken naar andere manieren om meer balans, vertrouwen, plezier en resultaat te krijgen. Ook is het bevrijdend om je voor te nemen geen indruk te willen maken op je instructeur. Wanneer ik les geef ben ik er niet om een hele les dingen te zien die jullie goed kunnen. Ik ben er om de dingen die nog niet vanzelf gaan te verbeteren. Dus: Don’t show up to impress, but to improve!

Ben je goed voorbereid?

Denk in de dagen/weken voor je les na over waar je hulp bij nodig hebt van je instructeur. Mocht je eerder les hebben gehad van betreffende instructeur dan hadden jullie vast huiswerk. Oefen dat, zodat je weet wat goed gaat én waar je nog hulp bij nodig hebt. Probeer zelf ook nieuwe dingen naast je huiswerk. Zo ontdek je waar jullie kwaliteiten liggen en jullie uitdagingen. Ook bij een eerste afspraak met een instructeur is het goed als je van tevoren nadenkt over waar je aan wilt werken. Dit is voor je instructeur ook fijn. Heb jij geen plan? Dan trekt de instructeur een plan en is de kans aanwezig dat je teleurgesteld naar huis gaat. Tóch kan het zo zijn dat je met een gerichte hulpvraag uiteindelijk ergens anders aan werkt in die les, omdat de instructeur iets waar heeft genomen dat ‘voorrang’ heeft om je uiteindelijk te kunnen helpen met het eerdere vraagstuk.

Zoek een instructeur die bij je past

Iedereen leert op zijn eigen manier en tempo. Er zijn verschillende manieren van leren. Dit heeft te maken met de manier waarop jouw brein het makkelijkste filtert en verbanden legt. Globaal is dit in te delen in horen, zien, voelen en doen. Dit geldt ook voor stijlen van lesgeven. Ook ik heb een bepaalde voorkeur als ik les geef. Ja ik heb geleerd tijdens mijn opleiding hoe ik mij kan aanpassen aan de meeste leerstijlen van klanten, maar daar moet ik veel moeite voor doen omdat het niet in mijn natuur ligt. Dus het kan gebeuren dat mijn manier van lesgeven niet past bij de voorkeur van leren van de student. De zogenaamde klik is er dan niet van twee kanten. Dit is niet erg! Maak het bespreekbaar! Ik vind het wel erg als iemand uit beleefdheid lessen blijft boeken en er geen lol aan beleeft. Sterker nog, je betaalt ervoor dus mag het dan bij je passen a.u.b?

En je zoekt natuurlijk iemand die past binnen de discipline, stroming of systeem waar je meer over wilt leren. En iemand die past bij je ambities! Een goede instructeur zal je tijdens een eerste kennismaking ook vragen naar je doelen en ambities om je goed te kunnen begeleiden. Geef het ook van twee kanten toe als de ambities te ver uit elkaar liggen. Als een instructeur graag ruiters helpt hoger op te komen in de dressuur dan kan het frustrerend zijn voor beiden als jij alleen wilt werken aan samen plezier maken bijvoorbeeld. Daarmee zeg ik niet dat deze twee niet samen kunnen gaan 😉 Hogerop komen én plezier maken.

Stel vragen!

instructie-paardAls instructeur is het mijn taak om kennis over te brengen en ik zou het vervelend vinden als ik naar huis ga en mijn lesklant dingen heeft gedaan, maar niet begrijpt waarom? Of hoe? Ik probeer dit natuurlijk zo goed mogelijk uit te leggen. Maar zeggen wat ik bedoel is niet altijd eenvoudig en tijdens het rijden doe je vaak al veel tegelijk waardoor je misschien niet alles mee krijgt. Ook kan het zijn dat jij anders ‘hoort’ dan dat ik ‘praat’. We zijn immers mensen met ieder onze eigen voorkeuren, kenmerken en trekjes.

Ik vind het fijn als een student veel vragen stelt. Het laat mij zien dat iemand wil leren en verbeteren en daar zijn uiterste best voor doet. Domme vragen bestaan niet. Geen vragen stellen kan wel dom zijn.

Vraag aan het einde van je les om een samenvatting

Het is mijn gewoonte dit te doen aan het einde van iedere les. Of ik nu les geef of les krijg. Probeer 3 dingen te onthouden waarmee je aan de slag gaat tussen de lessen. Je kunt ze opschrijven in een boekje of je telefoon direct na je les. Voordat je afzadelt. Dan zit het nog vers in je geheugen. Op bijna alle telefoons zit wel iets van een ‘voicerecorder’. En anders is Whatsapp ook super handig. Neem de samenvatting van maximaal 60 seconden op en je hebt hem voordat je gaat rijden altijd bij de hand! Natuurlijk kun je het ook opschrijven in een logboekje.

Plan gelijk een nieuwe les

Het plannen van een volgende les maakt de kans groter dat je iets hebt om naartoe te werken. Ook al zit er bijvoorbeeld 6 weken tussen. Het is een goede stok achter de deur, als je die al nodig mocht hebben. Je weet ook zeker dat je instructeur tijd heeft voor jou en je niet ergens tussen hoeft te schuiven. Of dat wanneer je zelf weer toe bent aan les nog 4 weken moet wachten omdat de agenda vol is of jullie geen match kunnen vinden.

Film je lessen

Ik doe het zelf bijna elke keer. Tijdens een les hoor en onthoud je nog niet de helft! Ja echt waar! Hoe zonde is dat! Wanneer je alles vastlegt, kun je het thuis nog een paar keer terug kijken en dat is zo ontzettend leerzaam. Bovendien kun je dan dus 3 of 4 keer lessen voor hetzelfde geld. Goede instructie is vaak prijzig. En paarden houden is al niet goedkoop.

  • Je hoort dingen die je de eerste keer niet eens gehoord hebt.
  • Je ziet dingen waarvan je in combinatie met de aanwijzingen van de instructeur weer ontzettend veel van leert.
  • Je traint je oog en gevoel! Wanneer je kort na je les terugkijkt zal je merken dat sommige dingen echt anders voelen dan dat ze eruit zien. Dit kan confronterend zijn maar heel erg nuttig voor jullie ontwikkeling!
  • Als je het moeilijk vind om naar jezelf te kijken, probeer dan te kijken alsof je naar een ander kijkt.
  • Je kunt over langere tijd terugkijken als je alles bewaart. Ik heb foto en video’s van mezelf en mijn paarden en het is zo gaaf om af en toe eens te zien wat we al hebben bereikt. Zeker als je op een punt zit dat je even denkt dat het niet opschiet…
  • Zet je camera op een statief, vraag iemand van stal of een vriend, vriendin etc. Met je telefoon kun je tegenwoordig echt al knappe beelden maken. Eventueel vraag je aan je instructeur korte stukjes te filmen.

Zelf film ik ook korte stukjes van mijn klanten tijdens het lesgeven waarvan ik het waardevol vind dat ze het terugzien. Om van te leren of zeker net zo leuk om de progressie te zien! Ik stuur ze later door via de app. We leven in een digitaal tijdperk, gebruik het in je voordeel!

Mocht je nog een tip hebben die hier niet tussen staat? Schroom dan niet om hem met mij en de lezers te delen. Iedereen wil toch zoveel mogelijk uit zijn lessen halen?

Saddleclip

saddleclipTegenwoordig is er een mooie tool beschikbaar om jullie lessen en trainingen vast te leggen en de progressie op langere termijn te volgen. De Saddleclip van Equestic. Je kunt met meerdere ruiters 1 clip gebruiken, ieder met je eigen account en op de app kun je een onbeperkt aantal paarden opslaan. Ook ideaal voor instructeurs om jezelf en je lesklanten extra inzichten te geven!

Na iedere rit kun je een korte notitie toevoegen en je kunt data over trainingsopbouw, symmetrie, ritme en afdruk ook delen met bijvoorbeeld je instructeur of lesklanten.

Wil je de Saddleclip in actie zien of meer van mij weten over hoe het werkt? Kom dan 14 april naar mijn stand op Equiday. Er zal die dag ook een clinic zijn met de Saddleclip!

Deel deze blog

Meer te ontdekken

Voeding

Weet wat je paard eet!

En? Heb je de tekst gelezen over hoe gezond een Mars wel niet moet zijn? Lachen hè? Hoe ze toen dachten… Daar trap je nu

Gedrag

Mijn paard heeft zijn oren vaak plat

Vorige week zei een van mijn leerlingen: “Ik denk dat ik mijn paard teveel druk geef, hij heeft zo vaak zijn oren naar achteren.” Ze