Als behandelaar merk ik dat er geregeld hypes ontstaan in de paardenwereld. Wat dat betreft lijkt het net op de echte wereld, een product of zienswijze wordt populair en iedereen heeft het erover. Na een tijdje verdwijnt dit weer stilletjes naar de achtergrond om voor een ander product, behandelmethode, supplement, etc. plaats te maken. De reden dat ik het hierover wil hebben is dat je niet alleen als paardeneigenaar hierdoor beïnvloed kan worden, maar ook als behandelaar.
Wij bij HorseConnect schrijven geregeld blogs en lichten daarin een specifiek onderwerp uit. Bijvoorbeeld een blog over scheve bekkens, zadelproblemen of trainingsmethodes. Een blog dient om één onderwerp goed te kunnen uitdiepen en van alle kanten te belichten met als doel de lezer van zoveel mogelijk kennis te voorzien over dat specifieke onderwerp. Het is echter wel heel belangrijk om het grotere geheel te blijven zien. Want alles hangt met elkaar samen, zowel binnenin als buitenom het paard.
Verbanden blijven zien
Als we het gaan hebben over het behandelen van paarden, kijken de goed opgeleide en ervaren behandelaars naar het hele lichaam en leggen relaties tussen de gevonden probleemgebieden. Want die zijn er altijd. Iedereen weet inmiddels wel dat de plek waar het probleem zich uit niet per se ook de plek hoeft te zijn waar het vandaan komt.
Zo hebben we een periode veel gehoord over SI-artrose, halsartrose, kissing spines en blokkades in de CTO. De focus komt dan soms erg te liggen op deze problemen, waardoor de rest van het lijf ineens minder belangrijk lijkt.
Een voorbeeld:
Als we het bijvoorbeeld hebben over een blokkade in het CTO-gebied, kan de oorsprong hiervan vanuit veel verschillende wegen komen:
- Als gevolg van een misstap met een voorbeen of ongelukkige landing na de sprong kan er een blokkade ontstaan in de overgang nek naar borstwervels.
- Door een blokkade in de laatste nekwervels C5-C7, hier vandaan verloopt de plexus brachialis (een grote zenuw/bloedvaten knoop) die het voorbeen weer aanstuurt. Een blokkade veroorzaakt onder andere verminderde doorbloeding wat effect heeft op het functioneren van het voorbeen.
- Vanuit ook deze laatste nekwervels vertrekt de n.phrenicus, die stuurt de fascia weer aan van de organen (de verpakking rondom de organen). Is er bijvoorbeeld sprake van een maagzweer, dan kan via de verpakking van de maag informatie gestuurd worden naar de lage hals, wat weer een blokkade in het CTO gebied kan veroorzaken. Deze zenuw gaat ook naar het middenrif, welke weer doorloopt tot aan de lendenwervels. Komt daar weer een blokkade. Of andersom kan ook natuurlijk.
- Gaan we door op de maagzweer, die geeft ook informatie via de n.vagus naar de schedel. Daar is deze zenuw in contact met onder andere de n.accessorius, die weer de halsspieren zoals de trapezius en de brachiocephalicus (de grote spier die de onderhals geeft) aanstuurt. Die spieren kunnen dus weer strakker en gevoeliger worden.
- Ook is er via zenuwknopen die ter hoogte van de 1e nekwervel liggen en bij de CTO directe verbinding, een blokkade in de 1e nekwervel kan dus ook direct een blokkade in de CTO veroorzaken.
- En ben je een ruiter die toch wel met terugwerkende hand rijdt en daardoor de hoofd/hals houding afdwingt, krijg je druk op de 1e nekwervel, de laatste nekwervels, de brachiocephalicus wordt strakker etc, etc.
- Dan is er ook nog de relatie met de scalenus spier, die wordt ook weer aangestuurd vanuit de onderste halswervels, dus ook weer een relatie met de n.phrenicus. Deze spier heeft o.a. invloed op de 1e rib, welke ook geblokkeerd kan raken.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.. Door al deze relaties binnen het lichaam zijn er ook heel veel manieren waarop je als behandelaar het CTO gebied beïnvloedt. Het is uiteraard belangrijk dat deze regio los is, maar net zo belangrijk als dat de TLO regio los is, of de LSO, om maar wat te noemen. Het kan zijn dat als het tongbeen losgemaakt is, de CTO ook meteen een stuk ontspanner is. Of als de TLO en diafragma weer beter bewegen, de CTO ook weer beter beweegt. Dit moet je dan natuurlijk wel weer testen. Dit betekent dus niet, dat als je een behandelaar weinig ziet doen in een specifieke regio, die regio niet behandeld wordt.
Hype: Fascia
Ook over fascia komt er steeds meer kennis, onder andere over hoe belangrijk het is dat de beweeglijkheid, soepelheid, rekbaarheid, etc. in orde zijn. Er zijn ook heel veel manieren om dit weefsel te behandelen of los te maken. De ene manier is niet per se beter dan de ander, maar gewoon anders. Er zijn meerdere wegen naar de oplossing zoals de relaties, zoals hierboven genoemd zijn, beschrijven. Een gevoelige maag zorgt voor verstrakking van de fascia in die regio, wordt de fascia alleen behandeld maar de maag(zweer) niet, dan zal de fascia binnen de kortste keren ook weer verstrakken. Deze gevoeligheid wordt ook vaak toegeschreven aan de singel die niet goed past, wat zeker ook de oorzaak kan zijn, maar blijf denken aan de andere mogelijke relaties.

Hype: Therapiedekens
Het gebruik van dekens waaraan een therapetische werking wordt toegeschreven is ook enorm toegenomen. Mijn plan was om daar een blog aan te wijden en te onderzoeken of het nou zin heeft zo’n deken. Er zijn een aantal dekens populair, maar de Recuptex van Bucas spant wel de kroon. Ik heb alleen nog nergens wetenschappelijk bewijs kunnen vinden voor de werking van deze deken. Het enige ‘bewijs’ dat er is komt van gebruikerservaringen. Nu is het ook weer niet zo dat het enige geldige bewijs wetenschappelijk bewijs is, maar het is dus lastig te bepalen of het hier om een hype gaat of een blijvend nuttig product.. En ook voor deze deken geldt; hij kan heel fijn zijn voor het ene paard, maar voor het andere paard weer geen verschil maken.
Hypes ontstaan niet voor niks en de aandacht die nu aan specifieke regio’s gegeven wordt is belangrijk! Het is belangrijk dat er kennis over is, maar staar je niet blind op één onderdeel waardoor het lijkt alsof de rest van het lichaam niet belangrijk is. En daarbij zijn er nog zoveel factoren van invloed op het functioneren van een paard, zoals huisvesting, voeding, etc… Het mooiste is om als behandelaar van alle ontwikkelingen op de hoogte te zijn en per paard een keus te kunnen maken wat er nodig is.
Als eigenaar is het belangrijk je bewust te zijn van het feit dat er via zoveel verschillende wegen invloed is op het functioneren van je paard. Blijf daarom altijd goed luisteren naar je paard en geef je behandelaar een compleet en eerlijk beeld van de stand van zaken. Uiteindelijk hebben we allemaal een gezamenlijk doel, het paard zo gezond en fit mogelijk houden!