oefening-dressuur

Kun jij voelen wat jullie zwaartepunt doet? – Check het met deze oefening!

Het sporen of rechtgericht gaan op de volte is noodzakelijk om een mooie ronde volte te rijden. Ook is rechtgericht gaan noodzakelijk om je paard ontspannen en in balans te laten bewegen, zijn voorbenen te ontlasten en om te kunnen verzamelen en te verruimen. Dit hangt allemaal met elkaar samen. Het vergt goed ruitergevoel om jullie gezamenlijke zwaartepunt onder controle te houden!

Als ruiter vond ik het ooit lastig om te voelen of mijn paard ‘spoorde’ op de volte en om te voelen wanneer ik nu de schouders of de achterhand moest corrigeren.

Veel van mijn nieuwe klanten geven ook aan dat ze het niet goed kunnen voelen! Maar voelen wat het zwaartepunt doet is essentieel voor correct paardrijden. En de basis voor elke discipline binnen de paardensport.

Voor mij dus de aanleiding om in deze blog een oefening met jullie te delen die door mezelf en mijn klanten als zeer waardevol wordt ervaren. Deze oefening op de volte verbetert ook je ruitergevoel op de rechte lijn en in andere oefeningen. Zelf heb ik als ruiter heel veel aan deze oefening gehad. Ik daag je uit om het ook eens te proberen!

Ontwikkel meer gevoel en balans, controle over jullie zwaartepunt!

Het rijden van deze oefening heeft de volgende voordelen;

  • Je krijgt meer gevoel in je zit voor wat de achterbenen van je paard doen.
  • Je leert beter voelen in je handen en zit wat de schouders van je paard doen.
  • De verplaatsing van jullie gezamenlijke zwaartepunt leer je steeds beter te voelen en te controleren.
  • Rechtrichten op de volte wordt makkelijker. Maar ook op de rechte lijn! Het paard komt beter aan de rechtrichtende hulpen omdat jij consequenter wordt in het behouden van de balans! De bonus daarvan is dat je aan verzameling kunt gaan werken!
  • De voltes worden ronder en je paard gaat meer in balans lopen op de volte.
  • Door steeds te kijken naar het volgend poortje zit je rechtop en krijgt een onafhankelijke zit.

Poortjes op de volte

Als instructeur hou ik van nuttige oefeningen, met praktische handvatten en door de ruiter zelf te oefenen als huiswerk. Bovendien moet het leuk zijn en de afwisseling is ook fijn voor ruiter én paard! De oefening noem ik ‘poortjes op de volte’.

Voordat je gaat rijden zet je een volte met poortjes uit, zie de afbeelding hieronder:

klassieke-dressuur
Zet de poortjes minstens 3 meter van de bakrand neer. Deze heeft altijd een soort aantrekkingskracht op het paard wanneer je bij het hek in de buurt komt, waardoor het graag op de buitenschouder valt. Maak het jezelf dus niet te moeilijk door dicht langs de wand te rijden.

“Niet naar je stuur kijken!”

Rij een volte tussen de poortjes door. Probeer het midden van de poortjes aan te houden! Eerst in stap. Stap is een 4 takt en door de lagere snelheid voel je beter wat er onder je gebeurt en heb meer tijd om te corrigeren indien nodig. Wellicht zul je nu al voelen hoe lastig het kan zijn om precies het midden van de poortjes aan te houden zonder een beetje te zwabberen!

De poortjes zorgen ervoor dat je makkelijker de lijn van de oefening kunt vasthouden. Wanneer je een volte rijdt zonder poortjes heb je vaak niet eens door dat je best wel slingert! De poortjes zorgen er ook voor dat je kijkt waar je rijdt i.p.v. naar je ‘stuur’ te kijken! Je paard heeft geen km-teller dus er is geen goede reden te bedenken om naar het ‘dashboard’ te staren.

Ik vergelijk het wel eens met autorijden…Wanneer je in de auto zit en deze een beetje gaat glijden achter en uitbreekt, voel je dat heel goed, mits je kijkt waar je heen wilt. Dit komt omdat je billen in de stoel een andere richting krijgen dan de richting waarin je kijkt! Zit je naar het stuur te kijken dan zul je eerder van de weg raken, te laat corrigeren of zelfs overcorrigeren!

Voor de poortjes gebruik ik het liefste pionnen, lege melkflessen gevuld met water of zand, staanders of andere stabiele voorwerpen voldoen ook. Bruikbaar materiaal hoeft niet duur te zijn als je creatief bent!

Tussen de poortjes zit ongeveer anderhalve meter. Samen vormen de 4 poortjes een volte van ongeveer 8 tot 10 meter doorsnede. Het neerzetten kost even wat oefening en het helpt als je op X begint en je de passen netjes telt naar E, C,B en A.

Voel wat de achterbenen en de schouders van je paard doen.

Goed rijden begint met goed voelen. De poortjes helpen om beter te gaan voelen onder jouw billen wat de achterhand van het paard doet, maar ook tussen de teugels wat de schouders van het paard doen.

Voel je het nog niet gelijk? Focus je dan eerst eens een paar rondjes op alleen jouw billen en de achterbenen van het paard en daarna een paar rondjes alleen op het gevoel dat je in handen hebt

Waar gaat jullie gezamelijke zwaartepunt heen? Vloeit het zwaartepunt naar het midden van het volgende poortje? Of vliegt het uit de bocht? Of valt het juist naar binnen?

Doe de oefening op beide handen en wissel regelmatig van hand. Je zult merken dat het voor jou en je paard op de rechterhand anders voelt dan op de linker! Dit is normaal en komt door de natuurlijke aanleg van jou én je paard. Door training wordt het verschil kleiner. Je streeft ernaar dit op beiden handen even makkelijk te kunnen.

Wat voel ik? En wat moet ik doen? – de Rechtrichtende hulpen.

Zwaait de achterhand uit? Leidt met je buitenbeen de achterhand terug naar binnen. Valt de achterhand naar binnen door je binnenbeen? Laat de achterhand naar buiten stappen voor je binnenbeen.

De schouders corrigeer je door met twee handen de schouders naar binnen of naar buiten te leiden. Gebruik nooit alleen de binnenteugel om de schouders van het paard naar binnen te vragen! Dit verstoort de balans en je paard zal bovendien nog harder op de buitenschouder vallen.

Je gebruikt de rechtrichtende hulpen om de schouders van het paard weer voor de achterhand te zetten of om de achterhand weer achter de schouder te plaatsen. Bedenk goed dat de schouders van het paard zijn bewegingsrichting bepalen. Dus stuur de schouders en niet alleen zijn hoofd!

Op deze pagina kun je meer informatie vinden over het zwaartepunt en de rechtrichtende hulpen.

oefening-pionnen-paard

Help! Ik kan niet voelen of mijn paard in balans loopt!

Vind je het nog steeds lastig? Oefen het dan een keer met je instructeur! Deze kan je feedback geven tijdens de oefening. Ook kan het nuttig zijn om jezelf te filmen en het eens terug te kijken. Klopt je gevoel met de werkelijkheid?

Lukt het je niet om de correcties uit te voeren, dan is het zeker nuttig om les te nemen. Het kan namelijk zo zijn dat jij of je paard de rechtrichtende hulpen nog niet goed snappen en daar is voor elke ruiter en paard heel veel winst te behalen! Wil je hier meer van weten of heb je echt hulp nodig? Houd dan de agenda van mijn website in de gaten of neem contact op voor het plannen van een les(dag).

Variatie = FUN!

Het leuke van deze opstelling is dat je er oneindig mee kunt variëren! Zo kun je bijvoorbeeld;

Volte vergroten en verkleinen tussen de poortjes.

  • Slalommen: rij door een poortje en bij het volgende poortje aan de binnenkant voor het poortje langs of helemaal buitenom en zo verder.
  • Door een S van hand veranderen door de volte. Wend vlak na een poortje af, maak mooie bogen, stel recht op het midden en stel om. Zorg dat je weer uitkomt op de volte precies voor een poortje. Zo krijg je nette buigingswissels.
  • Op de volte kun je als je ze al beheerst schoudervoor, schouderbinnenwaarts, traver en renvers oefenen. Ook volte vergroten en verkleinen in de zijgangen is leuk en zeer nuttig.
  • Speel eens met verruimen en verzamelen. Verzamelen door travershulpen en verruimen door schoudervoorhulpen.

dressuur-winter

Ook kun je de poortjes gebruiken voor het rijden van een vierkant en de variaties op het vierkant. Daarover zal ik een volgende keer meer vertellen! Het kost dus wat extra moeite om ze neer te zetten voordat je gaat rijden, maar je kunt je er zeker een training of 3 (of meer) mee vermaken!

Heel veel plezier met deze oefening! En natuurlijk kun je deze oefeningen ook in draf en galop doen, maar zorg dat je ze eerst in stap beheerst!

Ik ben nieuwsgierig naar de variaties die jij nog kunt bedenken. Deel het met ons in de reacties!

 

Martine Kerkhof

Martine Kerkhof

info@tutticentauri.com

Mijn naam is Martine Kerkhof en mijn bedrijf heet Tutti Centauri. Als instructeur begeleid ik combinaties naar zelfdenkende ruiters en trainers. Hierdoor boeken zij meer resultaat, hebben zij meer plezier en hun paarden varen er wel bij. De oefeningen uit de Klassieke Rijkunst en dus het Rechtrichten zijn een solide basis voor alle ruiters, rassen, leeftijden en disciplines. Ze worden samen sterker, wendbaarder en weerbaarder. Zowel fysiek als mentaal. De combinatie leert als één te bewegen - als een Centaur! Lessen in alle trainingsonderdelen behoren tot het programma: rijden, werk aan de hand, grondwerk en longeren.

Meer inspiratie kun je vinden op:www.tutticentauri.com

Er zijn nog geen reacties

Laat een reactie achter