ideale-veulen-jong-paard

Hoe maak je van jouw veulen het ideale paard?

Beleren begint op de dag dat je elkaar ontmoet, met kleine korte oefeningen. Die oefeningen gaan over de omgang en over hoe met verschillende situaties om te gaan. Beleren gaat over vertrouwen krijgen in eigen kunnen en vertrouwen krijgen in de mens. Kennismaken met alle dingen die mensen in een paardenleven brengen. Zo leer je elkaar door en door kennen. Door het wederzijds vertrouwen in elkaar is er ook veiligheid voor beide.

Waarom een veulen?

Het voordeel van een veulen is dat je de tijd hebt. Het longeren, werk aan de hand en het rijden zijn een logisch vervolg van alle andere dingen die je al hebt gedaan en worden spelenderwijs geïntroduceerd. Een veulen (en een volwassen paard!) leert snel als je binnen zijn mogelijkheden blijft. Stel een vraag en geef je veulen de tijd om te zoeken naar het goede antwoord. Hoe meer je veulen snapt wat hij aan het doen is, hoe sneller hij leert en hoe leuker het is om te zoeken naar het goede antwoord op jouw vraag. Als je bv. begint met hoeven uitkrabben, gaat het eerst over het veulen laten snappen dat hij op een bepaalde vraag zijn hoef van de grond moet halen, meer niet. Dus nog niet het been vasthouden en van de grond houden. Kijk naar hoe je veulen staat en welk been dan makkelijk opgetild kan worden. Oefen met dat been. Eén been is ook prima. Je hoeft er niet vier achter elkaar te doen, dat komt nog wel.

Spelenderwijs leren

Pas je oefeningen aan aan wat er zich voordoet. Is er bijvoorbeeld een plastic zak die je veulen interessant vindt, ga die dan samen onderzoeken. Als je veulen o.k. is met de geur van de plastic zak en het geluid, leer hem dan dat het o.k. is om aangeraakt te worden met de plastic zak. Zo leert je veulen spelenderwijs kennis maken met een “raar” gevoel en geluid op zijn lichaam. Handig als je er een barebackpad of een deken op wilt leggen, een zadel, of als je later wilt rijden met een lange regenjas.

Een aantal voorbeelden van mijn Andalusiër Intigrada:

beleren-jong-paard

florien-de-graaf-sincerita

veulen-andalusier-paard

veulen-beleren

florien-de-graaf-training

vertrouwen-mens-trailer

Intrigada is nu 3,5 jaar. Toen ze bij mij kwam was ze 9 maanden. Ze is een (h)eerlijk paard wat fysiek, emotioneel en mentaal goed in haar vel zit. Ze leert snel, is sensibel en vol vertrouwen. Ze heeft 3 goede gangen en loopt, doordat ze een gezond lichaam heeft en niet hoeft te compenseren, mooi in balans. Ze wordt nog niet bereden, maar ik heb op een mooie rustige dag al wel op haar gezeten en een paar pasjes gestapt.

inrijden-jong-paard

Hoe maak je van jouw veulen het ideale paard?

  • Geregeld laten behandelen
  • Hoeven goed bij laten houden
  • Laat het voer geregeld testen om te kijken of het nog passend is
  • Leren over omgang met de mens
  • Vertrouwen in eigen kunnen
  • Vertrouwen in de mens
  • Kennismaken met dingen die de mens in een paardenleven brengt
  • Geef je veulen steeds de tijd om na te denken over je vraag en om tot een goed antwoord te komen
  • Schakel een goede instructeur in als je hulp nodig hebt
  • Laat leren leuk zijn! Neem de tijd!

 
Ik wens jullie veel en lang plezier samen!

Florien de Graaf

Florien de Graaf

florien@sincerita.nl

Ik ben instructrice en als teamlid verbonden aan HorseConnect, om mensen te helpen het bos door de bomen te zien. Mijn paarden, de revalidatiepaarden en de paarden van mijn leerlingen zijn mijn grootste leermeesters! Ze leren mij om met verschillende karakters om te gaan en om diverse trainingsproblemen op te lossen, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Daarbij komt mijn kennis over gedrag, anatomie en biomechanica goed van pas. Mijn vermogen om telepathisch contact te leggen geeft soms net dat beetje extra informatie wat nodig is om tot de juiste oplossing te komen. Verder blijkt altijd weer hoe belangrijk de interactie mens paard is. Alles bij elkaar geeft dit bijzonder waardevolle informatie die doorwerkt in mijn lessen. Door mij te verdiepen in leerprocessen en de psyche van de mens geef ik op een manier les die ervoor zorgt dat de aanwijzingen door de leerling makkelijk eigen worden gemaakt en er al snel flinke vorderingen kunnen worden gemaakt. Alle lessen worden gegeven bij de leerlingen op locatie. Ben je benieuwd of ik bij jou in de buurt kom? Kijk dan in mijn online agenda. Woon je op een route onderweg van of naar Drachten, of tussen bestaande leslocaties in, dan kan ik je wellicht inplannen. Mail gerust om te vragen wat er mogelijk is: florien@sincerita.nl

www.sincerita.nl

2 Comments

Laat een reactie achter