florien-de-graaf

Hoe vind je jouw ideale veulen?

Vorige keer schreef ik: “Hoe maak je van jouw veulen het ideale paard?” Wat daar eigenlijk aan vooraf gaat is: “Hoe vind je jouw ideale veulen?” Voordat ik verder op de vraag inga is het goed om te kijken naar wat ideaal is…

Ken je grenzen en je wensen

Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaald ras fantastisch mooi vindt, maar dat wil nog niet zeggen dat dat goed bij je past! Het is voor beide knap frustrerend als deze situatie zich voordoet. Zo kan het zijn dat jij steeds banger wordt en het paard steeds gefrustreerder, omdat zijn mogelijkheden niet tot zijn recht komen. Of dat jij meer wilt van het paard, dan dat hij in huis heeft. Het is goed om twee lijstjes te maken die bij jou en je ideale veulen passen. Bijvoorbeeld:

Lijstje voor jou:

 • Welke discipline heeft jouw hart gestolen?
 • Wat vind jij prettige gangen?
 • Welke maat paard vind jij prettig?
 • Welke kleur trekt je aan (een goed paard heeft nooit een verkeerde kleur…)?
 • Welk karakter past bij jou?
 • Welk ras past bij jou?
 • Heb je voorkeur voor een merrie, een ruin of hengst?

 

Lijstje voor het veulen:

 • Hoe wil je dat jouw veulen van jongs af aan behandeld is?
 • Zijn de hoeven goed bijgehouden?
 • Is er aandacht besteed aan omgang met de mens?
 • Staat het veulen samen met andere paarden van verschillende leeftijden?
 • Is het veulen geïnteresseerd in mensen?
 • Is de fokker iemand die hart heeft voor paarden?

Op zoek

Allereerst kun je rondvragen in je eigen kring; mensen die jou goed kennen en die jij vertrouwt. Ga je kijken op internet zorg dan dat je goed onderzoek doet naar de fokker. Doe bijvoorbeeld navraag bij de rasvereniging. Vertel de mensen die voor je uitkijken naar een veulen wat je lijstjes zijn, anders bestaat de kans dat ze komen met een veulen dat ze zelf leuk vinden, maar wat niet bij jou past.

De eerste kennismaking

Hoe beter je weet wat je wilt vinden, hoe groter de kans dat je dat ook krijgt! Blijf kritisch. De bedoeling is (meestal) dat je zo’n 20 tot 30 jaar gaat delen met elkaar! Wel fijn als je het echt leuk hebt samen! En dan sta je daar bij zo’n klein donzig paardje… Hoe voelt het…? Meestal is je onderbuikgevoel waar. Check bij thuiskomst je lijstjes nog eens goed en beoordeel of dit veulen echt is waar je naar uitkijkt. Weet je het niet zeker, kijk dan eerst nog eens verder. Krijg je niet veel te maken met veulens in het dagelijks leven, dan kan het zijn dat je wat meer tijd nodig hebt om een beslissing te nemen. Neem die tijd in jullie beider belang! Heb je je beslissing genomen, laat het veulen dan nakijken door een goede deskundige, zodat je een goede start hebt met een fysiek en mentaal gezond veulen!

Florien de Graaf

Florien de Graaf

florien@sincerita.nl

Ik ben instructrice en als teamlid verbonden aan HorseConnect, om mensen te helpen het bos door de bomen te zien. Mijn paarden, de revalidatiepaarden en de paarden van mijn leerlingen zijn mijn grootste leermeesters! Ze leren mij om met verschillende karakters om te gaan en om diverse trainingsproblemen op te lossen, zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak. Daarbij komt mijn kennis over gedrag, anatomie en biomechanica goed van pas. Mijn vermogen om telepathisch contact te leggen geeft soms net dat beetje extra informatie wat nodig is om tot de juiste oplossing te komen. Verder blijkt altijd weer hoe belangrijk de interactie mens paard is. Alles bij elkaar geeft dit bijzonder waardevolle informatie die doorwerkt in mijn lessen. Door mij te verdiepen in leerprocessen en de psyche van de mens geef ik op een manier les die ervoor zorgt dat de aanwijzingen door de leerling makkelijk eigen worden gemaakt en er al snel flinke vorderingen kunnen worden gemaakt. Alle lessen worden gegeven bij de leerlingen op locatie. Ben je benieuwd of ik bij jou in de buurt kom? Kijk dan in mijn online agenda. Woon je op een route onderweg van of naar Drachten, of tussen bestaande leslocaties in, dan kan ik je wellicht inplannen. Mail gerust om te vragen wat er mogelijk is: florien@sincerita.nl

www.sincerita.nl

1 Comment

Laat een reactie achter