HORSECONNECT

Een holistische kijk op hoefbevangenheid

hoefbevangenheid

Deze keer een blog over een Welsh Pony waar ik bij werd geroepen als holistisch dierenarts. Ik krijg namelijk nog weleens vragen van mensen, wat ik doe als holistisch dierenarts. Er wordt dan soms gemeld “dat is toch met kruiden, op natuurlijke basis?”.

Eigenlijk is het toch wel een beetje anders……

Allereerst wil ik aangeven dat ik ook gewoon dierenarts ben, en naast alternatieve routes die ik beheers (zoals veterinaire acupunctuur, klassieke homeopathie en bijv. coaching met paarden) ook gewoon regulier dierenarts ben. Bij een paard wens ik dat stuk (de westerse benaderwijze) dan ook netjes op orde, d.w.z: een westerse diagnose is meer dan welkom als die voorhanden is, om het verhaal zo breed mogelijk kloppend te hebben. Zo wordt er ook niets over het hoofd gezien en kan ik de eigenaar van het paard ook in brede zin advies geven, voorlichten en het paard desgewenst behandelen.

Eigenaren benaderen me wel vaker in de praktijk met een vraag omdat men er regulier “niet uit kwam”. Vaak zijn er al jarenlange trajecten geprobeerd in het reguliere circuit en dit gaf geen afdoende verbetering. Dat wil overigens niet zeggen dat acutere problemen niet met complementaire diergeneeskunde behandeld kunnen worden; juist ook de acutere aandoeningen kunnen hier baat bij hebben.

In mijn benaderwijze is het zeer helpend – zeker bij complexe patiënten – wanneer ik:

  • Met specialisten overleg (ook regulier), in mijn professionele netwerk rondvraag voor second opinions (HorseConnect is bijv. zo’n netwerk met veel expertise in huis en diverse disciplines die elkaar aanvullen en kunnen versterken t.a.v. gezondheid en welzijn voor paarden).
  • Internationaal bekijk hoe daar de behandelstrategieën liggen.
  • Vakliteratuur opzoek betreffende bepaalde specifieke aandoeningen.
  • Het stuk management, voeding, verzorging (zoals zadel, bekapping, ontwormbeleid, tandarts etc.) beweging/training en de interactie met soortgenoten en de eigenaar gedegen onder de loep neem.

Dat laatste is in mijn visie een wezenlijk onderdeel van de holistische benadering, ‘kan het paard voldoende paard zijn, zoals het bedoeld is te zijn?”.

Dit alles tezamen neem ik gedegen mee in mijn benaderwijze en kijk dan welke ingang het beste past om te gaan behandelen – vaak wel met een complementaire ingang – omdat men er regulier niet uitkwam.

Caitlin – De Hoefbevangen Welsh Pony als voorbeeld

Caitlin is een Welsh pony (merrie) van 10 jaar met een verhaal van chronisch recidiverende hoefbevangenheid sinds 2 jaar. In het reguliere circuit was ze al goed nagekeken en bleek met bloedonderzoek IR (insuline resistentie) te hebben. De Welsh Pony heeft overigens als ras een gevoeligheid voor IR (met wat hogere drempelwaarden in het bloed). Ze reageerde slecht op reguliere medicatie (kreeg diarree) en is ook koliekerig geweest.

Caitlin stond de afgelopen jaren overigens al op rantsoen voor de hoefbevangen gevoeligheid (o.a. strookbegrazing – muzzle masker).

Toen ik in januari 2017 bij haar werd geroepen was ze op dat moment plots weer zeer ernstig bevangen, zo erg dat ook ik er een hard hoofd in had, “zou ze nog kunnen herstellen?”. Ze stond te trillen, lag veel en kon eigenlijk nauwelijks lopen, hele stijve rug, en was die week plots heel snel achteruit gegaan. De “pols” was te hoog en ze had verhoogde temperatuur.

Aangezien het verhaal vertelde dat er al oeverloos (ook recent nog) regulier zaken waren uitgeprobeerd en ze zeer slecht op reguliere medicatie reageerde heb ik met eigenaresse in goed overleg besloten om het risico te nemen en haar sec met de alternatieve ingang te behandelen.

Dat betekende dat ik direct acupunctuur heb ingezet i.c.m. manuele lymfedrainage – en gebruik heb gemaakt van het pijnstillende effect van de acupunctuur (natuurlijke endorfines komen dan vrij). Op basis van de TCVM diagnose (TCVM = Traditional Chinese Veterinary Medicine) heb ik op maat de behandeling met acupunctuur ingezet. Er was bij Caitlin sprake van externe pathogene factoren (EPF’s), zoals dat met een moeilijk woord heet (o.a.“hitte in het bloed”), stagnatie in de Blaasmeridiaan, en een Lever Yin tekort onderliggend; Hout-Aarde element was ook in disbalans.

Tijdens het prikken met de acupunctuurnaaldjes werd de pony direct wat helderder en reageerde zichtbaar op de behandeling. Ze ontspande eindelijk wat.

Binnen 1-2 dagen zakte de koorts verder en knapte ze zichtbaar op.

Klassieke homeopathie heb ik nadien ingezet voor deze merrie (o.a. Arnica montana 200K, op effect individueel op maat gegeven hier) en een specifieke drainage (een Gemmo drainage) werd meegegeven naast probiotica (darmflora) en Liver compositum (merk Phytonics). Later is de medicatie tijdens de behandeling op maat bijgesteld in het verloop.

Verder heb ik nog eens goed naar de voeding gekeken (o.a. een goede balancer uitgekozen op maat, zodat voorkomen wordt dat ze niet te veelbinnen krijgt, maar zeker ook niet te weinig aan sporenelementen en mineralen!). De bekapping nog een keer besproken; Caitlin had aanleg namelijk voor nauwe hoefjes. Ze heeft de eerste periode in haar herstel ook (enkele uren op de dag) speciale hoefschoenen gedragen.

Vervolg verloop

De eerste 3 weken heb ik haar elke week behandeld en telkens met de behandeling zag je haar weer reageren, meer ontspannen worden, blijer en meer zichzelf. Ze werd ook opener en meer zoals vroeger; de oude vrolijke Caitlin van voor de hoefbevangenheid periodes kwam zichtbaar meer naar voren, gaf de eigenaresse terug.

De behandelingen zijn afgebouwd en ik behandel de merrie eens per 6-8 weken met acupunctuur en manuele lymfedrainage gericht in haar herstelfase.

Caitlin maakt het prima nu en we hopen dat ze nog lang geniet van haar pony leventje zonder bevangenheid.

Voeding, goede bekapping en beweging blijven een aandachtspunt bij deze merrie!

Filmpjes verloop behandeling

In onderstaande filmpjes zijn gemaakt tijdens het behandelproces van Caitlin. Je ziet dat ze steeds beter begint te lopen en meer paard wordt.

Aan het begin van de behandelprocedure:

Caitlin begint al steeds meer paard te worden…

Zonder hoefschoenen:

Ze rent weer vrolijk buiten!

Plots een andere wending

Helaas krijgt het verhaal ineens een andere wending…..

Deze week (mijn blog is iets eerder geschreven dan dat hij gepubliceerd zou worden) belde de eigenaresse dat Caitlin een ernstige terugval kreeg. Ze ging steeds weer liggen en was bevangen. In goed overleg is besloten om de merrie toch nu in te laten slapen. Terugkijkend heeft ze na januari nog een heel mooi ponyleven gehad met haar vriendjes in haar eigen omgeving, waarin ze vrolijk was en weer meer paard heeft mogen zijn. Nu is haar tijd gekomen om te mogen gaan en moeten we haar loslaten. Ik wens eigenaresse heel veel sterkte en kracht met het verlies van deze bijzondere en lieve pony, wetende dat het goed is zo.

Interessante links

www.holistischedierenartsen.nl (vernieuwde website in de maak met up to date info)

www.healthcare-academy.nl/content/netwerk

www.iavh.org (international association veterinairy homeopathy)

www.ivas.org

www.mldregister.nl

www.blauwehengst.nl

www.jepaardgezondenfit.nl

www.ecirhorse.org/treatment-insulin-resistance.php

www.fourbure.fr (boek over Laminitis van Remco Sikkel, professioneel hoefbekapper)

www.paardenhoeven.info

Auteur van deze blog: Ruth Boerekamp

Deel deze blog

Meer te ontdekken