Er is een nieuwe ontwikkeling gaande en misschien heb je er al wel eens van gehoord: titeren. Wat is titeren en wat zijn de mogelijkheden bij paarden?
De meeste paardeneigenaren laten ieder jaar hun paard enten. Dit is verplicht als je op wedstrijd gaat en ook sommige pensionhouders verlangen dat je je paard ieder jaar netjes laat enten tegen influenza en tetanus. Als je internationaal rijdt ben je zelfs verplicht om elke 6 maanden tegen influenza te enten. Met behulp van je paardenpaspoort kun je aantonen dat je paard geënt en beschermd is.
Wat is titeren?
Bij titeren kijkt de dierenarts via een bloedtest naar de aanwezige antilichamen tegen een bepaalde ziekte. Op deze manier kan de beschermingsgraad van je paard, tegen bijvoorbeeld tetanus en influenza bepaald worden.
Tetanus is een ziekte die volgt op een besmetting met de Clostridium Tetani bacterie. Paarden zijn daar heel gevoelig voor, veel gevoeliger dan mensen. Bij mensen is één keer in de 10 jaar een vaccinatie voldoende, bij paarden niet. Maar is het wel echt nodig om elk jaar te vaccineren? Internationaal zijn er veel verschillen in het “boosteren’ (na de basisentingen) tegen tetanus. In Zweden wordt er elke 3 jaar gevaccineerd en in Groot Brittannië elke twee jaar. In Nieuw Zeeland hebben ze een interval van 5 jaar.
Wat is dan wijsheid in het vaccinatieschema?
Tot voor kort was het paspoort de enige manier om de beschermingsgraad van je paard te kunnen bepalen of je moest een titerbepaling via een laboratorium laten doen (wat traag en kostbaar is). Sinds enige tijd bestaat de Fassisi ®TetaCheck, een sneltest op de hoeveelheid antilichamen tegen tetanus. Met deze sneltest kan de dierenarts dit ter plekke testen.
Wanneer kan dit handig zijn?
Bijvoorbeeld als je paard geopereerd moet worden of een verwonding heeft opgelopen, met deze test kun je op dat moment bepalen of je paard voldoende antistoffen heeft.
Het kan behulpzaam zijn bij het bepalen van het startmoment van de eerste vaccinatie van je veulen. Het kan ook behulpzaam zijn bij eigenaren die niet “zomaar” willen enten omdat het volgens het schema nodig is. Op het moment dat er bij de sneltest uitkomt dat je paard nog voldoende bescherming heeft, kun je er als eigenaar voor kiezen om niet te enten. Er wordt in het paspoort dan een aantekening gemaakt dat er getest is en dat je paard nog voldoende beschermd is.
Dierenartsen die met deze sneltest werken hebben losse entingen bij zich, want je moet nog wel jaarlijks tegen influenza enten. Daar bestaat nog geen sneltest voor.
De TetaCheck kan jou als paardeneigenaar dus ondersteunen bij het efficiënter vaccineren tegen tetanus, maar maak wel goede afspraken met je dierenarts over de verantwoordelijkheid als je afwijkt van de in Nederland geldende bijsluiter (langer dan 2 jaar).
Deze blog is geschreven o.a. op basis van het artikel van erkend Paardenarts Roos Stoop, verschenen in de VrijRuiter, april 2017.