injectie-paard

Titeren, een nieuwe ontwikkeling

Er is een nieuwe ontwikkeling gaande en misschien heb je er al wel eens van gehoord: titeren. Wat is titeren en wat zijn de mogelijkheden bij paarden?

De meeste paardeneigenaren laten ieder jaar hun paard enten. Dit is verplicht als je op wedstrijd gaat en ook sommige pensionhouders verlangen dat je je paard ieder jaar netjes laat enten tegen influenza en tetanus. Als je internationaal rijdt ben je zelfs verplicht om elke 6 maanden tegen influenza te enten. Met behulp van je paardenpaspoort kun je aantonen dat je paard geënt en beschermd is.

Wat is titeren?

titerenBij titeren kijkt de dierenarts via een bloedtest naar de aanwezige antilichamen tegen een bepaalde ziekte. Op deze manier kan de beschermingsgraad van je paard, tegen bijvoorbeeld tetanus en influenza bepaald worden.

Tetanus is een ziekte die volgt op een besmetting met de Clostridium Tetani bacterie. Paarden zijn daar heel gevoelig voor, veel gevoeliger dan mensen. Bij mensen is één keer in de 10 jaar een vaccinatie voldoende, bij paarden niet. Maar is het wel echt nodig om elk jaar te vaccineren? Internationaal zijn er veel verschillen in het “boosteren’ (na de basisentingen) tegen tetanus. In Zweden wordt er elke 3 jaar gevaccineerd en in Groot Brittannië elke twee jaar. In Nieuw Zeeland hebben ze een interval van 5 jaar.

Wat is dan wijsheid in het vaccinatieschema?

Tot voor kort was het paspoort de enige manier om de beschermingsgraad van je paard te kunnen bepalen of je moest een titerbepaling via een laboratorium laten doen (wat traag en kostbaar is). Sinds enige tijd bestaat de Fassisi ®TetaCheck, een sneltest op de hoeveelheid antilichamen tegen tetanus. Met deze sneltest kan de dierenarts dit ter plekke testen.

Wanneer kan dit handig zijn?

Bijvoorbeeld als je paard geopereerd moet worden of een verwonding heeft opgelopen, met deze test kun je op dat moment bepalen of je paard voldoende antistoffen heeft.

Het kan behulpzaam zijn bij het bepalen van het startmoment van de eerste vaccinatie van je veulen. Het kan ook behulpzaam zijn bij eigenaren die niet “zomaar” willen enten omdat het volgens het schema nodig is. Op het moment dat er bij de sneltest uitkomt dat je paard nog voldoende bescherming heeft, kun je er als eigenaar voor kiezen om niet te enten. Er wordt in het paspoort dan een aantekening gemaakt dat er getest is en dat je paard nog voldoende beschermd is.

Dierenartsen die met deze sneltest werken hebben losse entingen bij zich, want je moet nog wel jaarlijks tegen influenza enten. Daar bestaat nog geen sneltest voor.

De TetaCheck kan jou als paardeneigenaar dus ondersteunen bij het efficiënter vaccineren tegen tetanus, maar maak wel goede afspraken met je dierenarts over de verantwoordelijkheid als je afwijkt van de in Nederland geldende bijsluiter (langer dan 2 jaar).

 

Deze blog is geschreven o.a. op basis van het artikel van erkend Paardenarts Roos Stoop, verschenen in de VrijRuiter, april 2017. 

Emma Blijdenstein

Emma Blijdenstein

info@emmablijdenstein.nl

Ik ben Emma Blijdenstein en ik ben al meerdere jaren werkzaam als Fysiotherapeut & Chiropractor voor paarden.Tevens ben ik mij aan het specialiseren in Ruiterfit & Flexchairtraining. Als Fysio/Chiropractor alleen, kun je een paard en zijn eigenaar nooit volledig helpen en ondersteunen in het gezond krijgen en gezond houden. Dit doe je samen, in een team van specialisten. In de afgelopen jaren heb ik met verschillende dierenfysiotherapeuten, dierenartsen, instructeurs, zadelmakers, osteopaten, hoefsmeden en equine chiropractors samengewerkt.

www.emmablijdenstein.nl

2 Comments
 • Sanne Mos

  17 februari 2019 at 11:28

  Hai,
  Weten jullie toevallig een DA die mijn paard kan titeren? We staan in Katwijk aan Zee.
  Tot nu toe is het me nog niet gelukt iemand te vinden helaas. Ook niet via de officiële titer-site.

  Lees je heel graag.
  Hoopvol 🙂

  Gts Sanne

 • linda

  28 augustus 2019 at 12:17

  Hoi

  Ik wil ook graag mijn paard laten titeren want ben van meening dat als het niet nodig is het dus ook niet hoeft.
  Maar kan niet echt makkelijk iemand vinden die dit doet.
  Ik woon in Den Helder (Noord-Holland).
  Kunt u helpen?

  Groetjes linda

Laat een reactie achter