monya-spijkhoven

Twijfel je ook wel eens aan jezelf?

Man, wat kan je hoofd soms met je spoken! De afgelopen weken staan in het teken van een enorme fluctuatie in mijn energie. Dagen die heerlijk lopen maar ook heel wat dagen dat ik nauwelijks vooruit te branden ben. Op die dagen twijfel ik sterk aan mezelf. Kan ik het allemaal wel? Doe ik niet te weinig? Doe ik wel het juiste? Neem ik wel de goede beslissingen? Geef ik iedereen genoeg aandacht? Zijn anderen niet beter? Waarom gaat het zo langzaam? Waarom lukt dit niet?

Negatief denken gaat zo snel. En lijkt ook zo makkelijk. Soms veel makkelijker dan positief denken. En het ergste is dat je je hoofd soms gaat geloven.

“Toevallig” ben ik net lesmateriaal aan het schrijven voor module 3 van de Basis Ruiter Coach aan mijn Academie. Over positieve psychologie…..

Wat is positieve psychologie?

Wat veelal gedacht wordt is dat positieve psychologie zoveel betekent als de hele dag positief zijn. Je niet uit het veld laten slaan, je niet negatief uitlaten, altijd maar blij en vrolijk zijn.

Nou voordat je, na een slechte nacht, of een slecht nieuwsgesprek op je werk, je naar je paard spoed en met een krampachtige glimlach op je gezicht blij tegen hem staat te doen: dát is dus geen positieve psychologie….;-).

Wat is positieve psychologie dan wel?

Het zoeken naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen en technieken die het welbevinden van mensen bevorderen. (Bron: De 8 geheimen van Positieve Psychologie, Pontier&Van Moorst)

Positief staat voor het erkennen van je kwaliteiten. En dat je jouw kwaliteiten, ook in mindere situaties, kunt blijven zien.

Betrap jij je ook wel eens op negativiteit over je ruitercapaciteiten? “Dit lukt niet, ik krijg vierkant halthouden echt niet voor elkaar”. “Doorzitten is zo moeilijk, dat leer ik nooit” . “Mijn timing is slecht, ik leer dit nooit aanvoelen.” “Het ligt aan mij hoor, mijn paard snapt mij niet, ik kan het hem niet goed uitleggen.”

Stemmetjes in je hoofd……

Ego’s worden ook wel eens vergeleken met stemmetjes in je hoofd die jou leiden. Vanuit Voice dialogue wordt dat ook wel de verschillende ikken genoemd; je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen.

Uit ‘Ik (k)en mijn ikken’ Judith Budde, Berry Collewijn, Karin Brugman

Nou, soms heb ik dus best wat ikken waar ik een dialoog mee voer…. en ik kennelijk niet alleen. 😉

Hoe komt het toch dat wij mensen zo gefocust zijn op onze zwaktes en veel minder werken vanuit onze kwaliteiten? Vaak heeft dat te maken met foutieve aannames zoals bijvoorbeeld: de beste ontwikkeling komt door het overwinnen van zwaktes.

Wat is dan het antwoord? Omdenken!

“Ik kan dit nog niet, maar ik ga het leren.”

“Ik vind dit nog moeilijk, maar met de juiste begeleiding gaat het me lukken.”

“Dit lukt nog niet, maar dit en dat heb ik al wel bereikt.”

Omdenken lijkt zo simpel, maar is tegelijkertijd zo moeilijk, want gedachten lijken een eigen wil te hebben.

Waarom omdenken? Als je je gedachten traint en je meer en meer focust op je kwaliteiten krijg je er dit voor terug:

  • Je ontwikkelt je beter door bestaande kwaliteiten uit te bouwen dan door zwaktes te repareren.
  • Het gebruik maken van je kwaliteiten voelt authentiek (echt, oorspronkelijk, geloofwaardig).
  • Het geeft energie om je kwaliteiten te gebruiken, zwaktes putten uit.
  • Het focussen op kwaliteit geeft meer tevredenheid.
  • Bewust zijn van je kwaliteiten levert meer zelfvertrouwen op.
  • Als je jezelf mag geloven geeft dat rust en meer liefde voor jezelf.

Wat is een (kern)kwaliteit?

Kernkwaliteiten zijn de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Kernkwaliteiten zijn meestal ook de positieve eigenschappen die een ander het eerst over je zal zeggen als hij daar naar gevraagd wordt. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn bijvoorbeeld daadkracht, zorgzaamheid, zorgvuldigheid, moed, ontvankelijkheid, ordelijkheid, invoelingsvermogen, flexibiliteit, enzovoorts. Hoe duidelijker je een beeld hebt van je kernkwaliteiten, des te bewuster kan je ze laten doorstralen in alles wat je doet.

Bij kwaliteiten horen ook valkuilen. Als je teveel van je kwaliteit laat zien en erin doorschiet, beland je in je valkuil. Die herken je door TE voor jouw kwaliteit te zetten. Ik ben bijvoorbeeld daadkrachtig maar als ik TE daadkrachtig word, dan word ik drammerig. De positieve psychologie keurt deze valkuilen niet af maar zegt dat je niet hoeft te veroordelen, wat we vaak toch wel doen. Erken dat ze er zijn en herken in welke situatie je ze tegenkomt en kijk hoe je andere kwaliteiten kunt inzetten.

Hoe zet je je kernkwaliteiten in?

Ook ik moet werken aan de neiging om mijn kernkwaliteiten in de variant van alles of niets toe te passen.

Als ik eens chagrijnig de stal binnen kom en ik zeg tegen mijn paarden dat ik chagrijnig ben, hebben ze dat helemaal niet nodig, ze hebben het al lang gescand. Kies ik voor iets wat ik wel kan die dag (flow) of kies ik voor iets om dat chagrijnige gevoel te staven (gevecht)?

Kies ik die dag voor de 2 goede passen uitgestrekte draf die bij mijn kernkwaliteit geduld horen of “vecht” ik voor de 5 passen die bij TE ambitieus horen. Kies ik die dag voor het bevestigen van een bekende oefening die bij mijn kernkwaliteit betrouwbaarheid hoort of vecht ik voor het aanleren van een nieuwe oefening die bij de TE van wilskracht hoort?

Reflectie

Wat bevestigt je relatie met je paard het meest: reflectie. Waar sta je, wat doe je, waarom doe je dit, hoe voel ik me erbij, wat kan ik mijn paard vandaag bieden, wat heeft mijn paard nodig, wat kan ik WEL. WEL betekent bouwen aan zelfvertrouwen en het geloof in jezelf als ruiter. De ruiter die naar zijn beste kunnen en met beste intenties zijn paard (bege)leidt. Een ruiter die aan zichzelf werkt.

Als je echt goed wilt leren rijden en trainen is dat een lange en confronterende weg. Met pieken en dalen en allerlei hobbels om te nemen. Je bent nu eenmaal een ruiter, met goede en minder goede punten. Soms gaat iets je van nature makkelijk af en soms moet je echt veel oefenen om iets onder de knie te krijgen. Je maakt inschattingsfouten, maar dat doen we allemaal. Wees aardig voor jezelf, kijk naar wat er WEL is, kijk naar wat je paard NODIG heeft en geloof de stemmetjes in je hoofd niet zomaar!

Liefs,
Monya

Monya Spijkhoven

M. Spijkhoven

m_spijkhoven@yahoo.com

Ik ben Monya Spijkhoven, ik ben al 30 jaar werkzaam als trainer en instructeur in de Klassieke Rijkunst. Mijn specialisatie is enerzijds het ontrafelen en oplossen van (probleem)gedrag bij paarden, anderzijds help ik angstige ruiters met hun ontwikkeling naar meer zelfvertrouwen en plezier. Na 't Balingehof heb ik de Gelukkige Ruiter Academie opgericht. Deze academie biedt gecertificeerde instructeurs-opleidingen en persoonlijke ontwikkelingstrajecten. Kernwoorden zijn lichtheid, vertrouwen en vriendschap. Mijn doel is een harmonieuze relatie tussen mens en paard bouwen waarin begrip voor elkaars wereld het uitgangspunt vormt.

www.gelukkigeruiteracademie.nl

1 Comment

Laat een reactie achter